Linzer Torte – este aceasta cea mai veche reteta de prajitura din lume? Cel putin asa sustin cei pasionati de acest desert austriac, si cea mai veche mentiune a delicioasei Linzer Torte ar fi fost gasita intr-o carte de bucate de la jumatatea secolului XVII, o lucrare surprinzator de ampla semnata de o contesa din Verona, ce propunea celor interesati tot soiul de retete, mai dulci sau mai sarate, cu toate fructele, mirodeniile si ingredientele la moda atunci. Oricum, Linzer Torte a devenit dintr-o specialitate nationala una internationala pe la inceputul secolului XIX, si isi face o triumfatoare intrare pe taramurile americane dupa 1856. Traditionalistii nu ar schimba nimic din reteta ce include o baza de aluat cu migdale si coaja de lamaie, umplutura este gemul de coacaze, iar deasupra un grilaj din aluat bine copt.
Carne in apa si alte delicatese mesopotamiene – cei care vor sa mearga insa mult mai departe intr-o calatorie prin istoria antica a gastronomiei s-ar putea sa aiba surprize placute ce vin tocmai din Mesopotamia. Intr-un set de trei tablite de lut, datand din 1600 IdHr, cercetatorii au descoperit 35 de retete, de la fierturi din legume la preparate din carne, neasteptat de simple pentru gusturile contemporane. Unele ingrediente nu mai exista astazi, unele retete sunt vagi – una dintre ele, cea de carne in apa, inseamna pur si simplu carne, apa, grasime, o varietate de praz si usturoi, cu siguranta nu tocmai pe placul mult mai rafinatilor gurmanzi de astazi. Traduse abia in 1996, ofera o interesanta si inedita imagine a practicilor culinare de acum multe mii de ani, asa lipsite de rafinament cum par.
Budinca lui Noe - cei indragostiti de miturile esentiale pot merge cu acest desert – amestec de grau, fructe uscate, nuci, zahar sau miere, coaja de portocala, alaturi de putina linte – pana in vremea lui Noe si a Potopului. Sau cel putin asa spune legenda. In ultimele zile ale Potopului, cand mancarea era tot mai putina pe arca, Noe a strans ramasitele de grane, laolalta cu ce ingrediente avea, iar rezultatul a fost, se spune, delicios. Si daca numele “oficial” este si astazi ashure, si este un preparat traditional ce se pregateste in cinstea zilei in care Noe ar fi coborat de pe arca, nimeni nu stie cu adevarat care ii sunt originile.
Cocktailul exploratorilor – se spune ca primul cocktail din istorie ar fi fost creatia celebrului explorator Francis Drake, ce ar fi adaugat la romul marinaresc menta, zahar brun, ghimbir si un pic de lamaie. Un fel de mojito. Dar nu era o bautura pentru o petrecere simandicoasa, ci un leac pentru marinarii bolnavi. Legenda sau nu, daca acceptam povestea ca adevarata atunci precursorul cocktailurilor complicate de astazi a aparut prin 1586, cand Drake si echipajul sau se gaseau undeva langa Havana, Cuba.
Bautura Zeilor – miedul, bautura alcoolica din miere, apa si must de struguri sau drojdie, pe care vechii eleni o gaseau pe potriva zeilor, iar scandinavii o numeau adesea “vinul poetilor”. O reteta versatila cu nenumarate variante – unii preferau un mied mai dulce, cu mai multa miere, altii dimpotriva isi doreau un gust mai aspru si o fermentau chiar si ani de zile – miedul a intrat repede in povesti si legende, in mitologie si folclor, si este considerat astazi cea mai veche reteta de vin. Un vin din miere. Din care alti inventivi bautori au rafinat melomel – mied cu miere si fructe – sau i-au adaugat mirodenii de tot soiul si ierburi atent alese.
Martie 2016