Se spune ca in lume ar exista trei mari bucatarii: cea turceasca, cea chinezeasca si cea frantuzeasca. Reputatia celei dintai o justifica deplin traditia indelungata si, desigur, gustul mancarurilor si prajiturilor cu iz oriental.
Departe de a fi fost un simplu cuceritor de pamanturi, Imperiul Otoman si-a insusit obiceiuri culinare de la popoarele subjugate. De-a lungul secolelor, mancarurile bune ale strainilor s-au lamurit ca aurul in topitoare de cele lipsite de valoare, transformandu-se ulterior in noi delicii.
Specialistii explica rafinamentul bucatariei turcesti prin fuziunea a trei mari culturi: central asiatica, balcanica si a Orientului Mijlociu. Bucataria turceasca este renumita si pentru variatiile de preparare ale unui singur ingredient, de exemplu, cartoful, vanata sau dovlecelul.
Bunaoara, turcii gatesc vanata in aprope 40 de feluri deosebite, detaliile gustului tinand in principal de condimente, branza sau nuci. Ca in orice tara musulmana in care carnea de porc este interzisa, animalul cel mai frecvent sacrificat in scopuri culinare este mielul.
In afara de acesta, se mai consuma si carne de vita, pui sau berbec. In cele mai multe retete, carnea se pregateste tocata si condimentata cu mirodenii mediteraneene sau exotice.
Fiindca e vara si te gandesti probabil sa petreci, daca nu tot concediul, macar un weekend in Turcia, ar fi bine sa cunosti unde se mananca pe gustul tau. Nu este cel mai important aspect, dar nu poti omite cu desavarsire un lucru de care depinde buna dispozitie.
Asadar, de vrei sa mananci regeste (ori mai degraba ca un pasa), fa-ti bagajele si pleaca in zonele aflate la contactul cu Marea Egee. Motivul este acela ca orasele Istanbul, Bursa, Izmir ca si altele, duc mai departe traditia preparatelor otomane de curte, intrebuintand adesea fructe de mare si o larga paleta de condimente. Aceasta zona ofera totodata intr-o mare proportie o experienta culinara sanatoasa.
In restaurantele din zona adiacenta Marii Negre, va veti simti cu siguranta mult mai aproape de casa, dar nu pentru ca ar fi mai putini kilometrii ci, paradoxal, datorita specialitatilor din farfurie. Aici va aflati, dragi cititori, in “sfera de influenta” a Balcanilor unde pestele are intotdeauna "un cuvant de spus". Ca lucru divers, este curios de ce turcii numesc ansoa pescuiti din Marea Neagra ca si noi romanii: hamsi.
O alta subregiune interesanta in contextul turismului gastronomic este sud-estul Turciei, cu Urfa, Gaziantep si Adana. Zona este cunoscuta drept patria baclavalelor (baclavaua este o prajitura delicioasa cu multa miere) si a kebab-ului. Acesta din urma variaza chiar si de la un oras la altul, in functie de tehnica si ingredientele folosite, purtand nume dupa modelul: urfa kebab, adana kebab, etc.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro