Istoria deliciosului Sachertorte incepe in 1832, cand reputatul Franz Sacher (1816 - 1907), care avea sa ajunga mai tarziu unul dintre maestrii patiseri foarte apreciati la curtile regale ale vremii, inventa aceasta reteta. Noua prajitura, inedit amestec de ciocolata, aluat si gem, era un dar pentru Printul Clemes Lothar Wensel Metternich al Austriei, pe atunci Cancelar. Povestea spune ca Metternich dorea sa guste ceva nou, ceva diferit. Nu era prima oara cand dorea o reteta noua, numai ca intr-o zi bucatarul-sef a fost bolnav, iar cei din bucatarie nu stiau cum sa se descurce. Franz Sacher, un ucenic de bucatar in varsta de 16 ani, s-a apucat curajos de treaba si rezultatul a fost prima reteta de Sacher Torte. Avea sa fie doar primul pas, pentru ca mai tarziu Sacher a creat alte si alte retete si a deschis mai multe cafenele si restaurante, un adevarat imperiu al artei culinare si nu numai.
Fiul sau, Franz Sacher, continuand traditia tatalui, avea sa deschida in 1876 Hotel Sacher, in epoca unul dintre cele mai bune hoteluri, loc de intalnire pentru aristocrati si diplomati. Administrat cu o mana de fier mai curand de Anna Sacher, sotia lui Franz, hotelul avea sa devina unul dintre cele mai bune din lume. In 1930 era deja o institutie nationala in Austria. Si, fireste, locul unde se putea comanda mereu o portie generoasa de Sachertorte, respectand reteta originala cu strictete. In 1965 insa Franz Sacher Jr., fiul lui Eduard si al Annei, se decide sa vanda reteta originala unei cafenele din Kohlmarkt, Demel's, si asa apare o varianta "rivala" de Sachertorte, ceea ce va duce la un proces indelungat intre Hotel Sacher si Demel Patisserie, fiecare parte sustinand ca vinde prajitura originala. In final Sacher a castigat si de atunci pe meniu celebra prajitura apare ca "Original Sacher Torte", in timp ce la Dehmel poarta numele "Original Eduard Sacher Torte". In rest, retele sunt aproape identice, iar gustul final este dat de maiestria fiecarui cofetar.
De atunci Sachertorte a devenit cel mai popular desert vienez si o adevarata traditie, orice turist ajuns in Viena fiind imbiat la o portie generoasa, in orice cafenea din splendidul oras. Amuzant este ca fiecare maestru cofetar a adus o mica schimbare retetei, asa ca nici o portie nu va semana cu alta. Singura calitate comuna : indiferent de unde o cumparati, o felie de Sachertorte va fi intotdeauna excelenta.
Sachertorte a devenit un desert celebru in intreaga lume, poate cea mai cunoscuta varietate de prajitura cu ciocolata din toate timpurile, insemnand trei straturi de aluat delicios, avand intre ele un delicat gem de caise, totul acoperit generos cu ciocolata fina si servita cu frisca proaspata. Amestecul dintre aromele de fructe si ciocolata, finetea aluatului si indelungata traditie fac din Sachertorte o specialitate culinara emblematica pentru Austria. Si un produs care a atras cel putin la fel de multi turisti si elogii ca marile muzee sau monumente din Austria.