Internetul iti poate aduce biblioteca acasa
Cartile electronice sint din ce in ce mai mici, mai accesibile, mai usor de folosit si au o memorie din ce in ce mai mare. O data ce vor fi produse in masa, preturile pentru ele vor scadea dramatic si singurul mod in care putem tine pasul este sa invatam sa folosim avantajele pe care ni le ofera tehnica. O metoda simpla de a obtine carti in format digital este DC++, site-urile de torenti sau alte solutii peer-to-peer. Exista, evident, si metode legale pentru a obtine titlurile de care aveti nevoie.
Project Guttenberg (PG) este cel mai vechi proiect de digitalizare, arhivare si de distribuire de texte literare si nu numai. Toate cartile din aceasta librarie virtuala sint puse la dispozitia utilizatorului intr-un mod foarte simplu, fara sa fie nevoie de cont, profil sau de alte complicatii, iar luna trecuta PG a ajuns la o colectie de 22.000 de texte din toata lumea si este cel mai popular site de profil. Un detaliu important consta in faptul ca aceste texte nu sint piratate si se afla in afara incidentei drepturilor de autor, fie ca acestea au fost donate, fie ca textele sint suficient de vechi incit sa devina publice.
De pe eBookSpyder.com puteti downloada, mai mult sau mai putin legal, lucrari tehnice din aproape orice domeniu, cu o colectie de peste 300.000 de texte si reviste de specialitate. Google book search este o aplicatie Google care cauta textul complet al cartilor dorite pe care Google le scaneaza si le introduce intr-o baza de date digitala. O particularitate a acestei aplicatii consta in faptul ca majoritatea cartilor sint scanate, alterind experienta lecturii care nu se incadreaza nici in tiparul lecturii digitale, nici in al celei analogice. Exemplele de astfel de site-uri sint nenumarate, o simpla cautare pe Internet putind sa va duca la mii de rezultate. Majoritatea sint lucrari clasice care sint tratate ca fiind de domeniul public, evitindu-se in acest fel problemele care tin de drepturile de autor. Si oricum, o echipa de politisti concentrati sa prinda infractorii iubitori de lectura este mai degraba amuzanta decit inspaimintatoare, atita vreme cit textele downloadate nu sint vindute mai departe.
Schimb de carti
O idee geniala care s-a propagat cu viteza luminii in toata lumea este aceea de a face schimb de carti prin intermediul unui blog. BookMooch.com este o comunitate online de impatimiti ai cititului care isi pun la dispozitie cartile de care nu mai au nevoie in schimbul altora pe care chiar si le doresc. Utilizarea site-ului este gratuita, singurele cheltuieli pe care va trebui sa le faceti fiind taxele postale pentru trimiterea cartilor. Ideea a fost preluata de membrii site-ului bookblog.ro, care organizeaza periodic intilniri la care oricine poate duce cartile de care nu mai are nevoie pentru a le schimba pe altele.