Sculpturile reprezinta portrete ale copiilor din Rivello, un mic sat din provincia Basilicata, unde artista lucreaza de 28 de ani in timpul verii. "Portrete. Asta fac. Este modul meu de a privi, asculta si intelege lumea. Este felul meu de a imortaliza oamenii pe care i-am intalnit, este ca si cum mi-as transpune viata in piatra", declara artista. Filmul prezentat la vernisaj, "Dezorient Express", a fost realizat cu sprijinul ICR Londra si reprezinta o piesa importanta in programul de comunicare publica al ICR in Marea Britanie. Vernisajul a fost completat de Monica Madas care a acompaniat evenimentul cu un recital si o poveste originala cu marionete. Monica Madas este actor papusar si cantareata de jazz, castigatoare a premiului pentru debut in jazz-ul romanesc in 2006.
Tot in saptamana aceasta, ICR i-a dus in capitala Marii Britanii pe primii rezidenti din cadrul programului "Attic Arts", lansat in noiembrie 2006. Programul, adresat profesionistilor romani din diferite discipline umaniste, ofera pana la doua luni de rezidenta creativa in garsoniera mansardata a Institutului si oportunitatea de a stabili contacte cu profesionisti britanici si de a realiza un proiect inspirat din programele si spatiul ICR Londra.
In prima sesiune, ICR Londra a selectat patru rezidenti: Andreea Valean, Ioana Nemes si Maria Farcas (grupul Liste Noire) si Dragos Olea.
Andreea Valean este regizor de teatru, autor dramatic si manager al proiectului dramAcum, iar in cadrul programului de rezidenta Attic Arts, va lucra cu Royal Court Theatre, Asociatia Writernet si ICR Londra pentru a initia si dezvolta proiecte in parteneriat de traduceri, lecturi si spectacole din dramaturgia contemporana romaneasca, ce vor fi prezentate ulterior in spatiul ICR Londra si in alte locatii din reteaua britanica de profil. Ioana Nemes si Maria Farcas vor realiza pe durata rezidentei un proiect de interventii de fatada si design interior in spatiul ICR, in colaborare cu echipa institutului, iar Dragos Olea, manager cultural, va lucra cu echipa ICR Londra pentru dezvoltarea contactelor existente cu Arts & Business, Arcola Theatre, Design Museum, British Fashion Council si pentru initierea unora noi pentru proiecte de parteneriat viitoare cu institutii culturale din Marea Britanie. Pana pe 15 iunie, ICR asteapta noi candidaturi pentru rezidenta Attic Arts. (M. Andronescu)