Aproximativ 96.000 de persoane au vizitat in acest an Tirgul de carte scolaraGaudeamus
Distinctia, acordata pe baza votului vizitatorilor de la Tirgul Gaudeamus, a fost decernata intr-o ceremonie organizata in pavilionul Romexpo, in jurul orei 14.00, potrivit NewsIn. Humanitas a cistigat, ca la editia precedenta, la categoria edituri care au publicat peste 100 de titluri anul trecut, urmata, in ordine, de Rao si Paralela 45. La sectiunea edituri care au publicat intre 50 si 100 de titluri, cititorii au optat pentru Curtea Veche, iar la categoria sub 50 de titluri a cistigat Editura Vremea. Preferintele jurnalistilor s-au indreptat catre Istoria uritului de Umberto Eco.
Tirgul s-a incheiat duminica, odata cu plecarea ultimului vizitator. La editia din 2006 a Gaudeamus au venit 92.000 de vizitatori, fata de 87.000 in 2005, ceea ce face din evenimentul bucurestean unul dintre primele zece tirguri de carte din Europa, potrivit directorului executiv Vladimir Epstein.
Simbata au avut loc peste 140 de evenimente la Tirgul de carte Gaudeamus, inclusiv o vizita a presedintelui Traian Basescu, care a participat la lansarea Raportului final al Comisiei Tismaneanu. La standul Cotidianul a avut loc simbata, incepind cu ora 12.30, o dezbatere pe tema Am vazut filmul, n-am citit cartea, la care au participat specialista in cinematografie Ada Rosetti, Costi Rogozanu, Cristian Teodorescu si Alexandra Olivotto. S-au discutat ingredientele ideale ale unei ecranizari, Ada Rossetti fiind de parere ca in general adaptarile functioneaza cel mai bine cind textele pe care se bazeaza au o calitate literara indoielnica si cind scenaristii nu le trateaza cu reverenta, incercind sa le ramina fideli, sau sa nu supere autorii, care nu le permit de obicei sa miste in front. Tot simbata, la Editura Aula, criticul literar Alexandru Musina a incercat sa ii convinga, prin puterea exemplului, pe cei care au prezentat volumele Viata ca film porno de Alexandru Cistelecan si Scrisorile unui geniu balnear sa se suie pe un taburet pentru a le introduce mai bine. La standul editurii s-a strins un grup consistent, care a ascultat discursurile brefe ale lui Ciprian Siulea, Andrei Terian, Mihai Iovanel si Caius Dobrescu.
Vineri, la standul Editurii Humanitas s-a lansat volumul istoricului Lucian Boia, Occidentul. O interpretare istorica in care autorul incearca sa explice de ce aceasta zona a impus un model de civilizatie intregii lumi. Cel mai nou titlu din seria de autor Lucian Boia a editurii a fost scris in franceza si tradus in limba romana de Emanoil Marcu. Boia se refera la trecut, dar a vorbit in carte si despre prezent si a facut prudente referiri la un viitor, in care Occidentul va fi confruntat cu probleme precum natalitatea scazuta, imigratia rapida sau globalizarea, dupa cum a explicat autorul la lansare, potrivit MEDIAFX.
Tot Humanitas a atras vineri seara la standul sau un numar mare de cititori veniti sa asiste la lansarea a trei volume apartinind unor scriitori bine cotati ai editurii: Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. La lansarea volumului sau, Despre idei&blocaje, Horia-Roman Patapievici a facut o comparatie intre culturile engleza si franceza pentru a ajunge la ce nu merge in cultura si in societatea romaneasca. Dupa ce a examinat problemele cu care se confrunta acestea, Patapievici a propus ca solutie ca institutiile sa fie corect construite, ca o lege sa nu se intersecteze cu alta, intr-un cadru legislativ cu picioarele taiate, potrivit MEDIAFAX.
Tot vineri, Gabriel Liiceanu si-a lansat volumul Despre seductie. Eseistul a explicat tema dezbatuta in noua sa carte, marturisind la lansare: Am descoperit problema seductiei intr-o zi, din intimplare, in urma unei emisiuni televizate, ca fiind una dintre problemele cardinale ale vietii. La Humanitas s-a mai lansat vineri si volumul colectiv Sensuri metafizice ale crucii la care au colaborat Gabriel Liiceanu, Anca Manolescu, H.R. Patapievici si Andrei Plesu.
La Editura Polirom a fost lansat, tot in cadrul Tirgului Gaudeamus, volumul Oda la voda, care cuprinde caricaturile lui Ion Barbu si texte si poeme scrise, printre altii, de Serban Foarta, Robert Serban, Mircea Mihaies si Zoe Petre. Lansarea volumului nu a fost onorata de prezenta personajului principal, Traian Basescu, blocat in trafic, dupa cum a aratat Vasile Ernu, citat de NewsIn.
Editura Rao a lansat vineri, la Gaudeamus, volumul Istoria uritului de Umberto Eco. In carte, autorul face o incursiune in estetica inestetica, din secolul al XVII-lea i.e.n. pina in epoca contemporana, dupa ce, intr-o maniera similara, semioticianul a mai scris volumul Istoria frumusetii, publicat in 2005 la aceeasi editura. Editura Libra a lansat duminica volumul Ministerul groazei, demnitarii crimei de Marius Marian Solea, consilierul ministrului Culturii si Cultelor (MCC). Cartea a fost prezentata de Florin Chilian, care semneaza si prefata, vorbind despre ilegalitati flagrante ale Ministerului Culturii si Cultelor.
Simbata presedintilor
Pe 24 noiembrie s-au lansat, la Gaudeamus, doua volume controversate: Raportul final al Comisiei Tismaneanu si Un adevar incomod al fostului vicepresedinte american Al Gore. La prima lansare a participat Traian Basescu si membrii comisiei, iar la cea de-a doua a vorbit Ion Iliescu. In aceeasi zi, Humanitas a lansat, in prezenta lui Emil Constantinescu, volumul Joc fecund al caricaturistului Ion Barbu. Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, a precizat ca Raportul final nu a fost publicat prin subventii, ci pe speze proprii, afirmatia sa fiind intarita de cea a lui Vladimir Tismaneanu, care a declarat ca si membrii comisiei au lucrat pro bono. Ironic sau nu, catre sfirsitul lansarii Raportului final, evenimentul a fost eclipsat de anunturile Editurii Rao, care chema vizitatorii la lansarea cartii lui Al Gore. Pentru Basescu insa n-a fost nici o ironie la mijloc, ci doar o intimplare, actualul presedinte folosindu-se de prilej pentru o noua iesire populista: Dinsul cu adevarurile lui Al Gore, eu cu adevarurile romanilor.
Cel mai mare tirg de carte hispanic e in desfasurare in Mexic. Detalii pe www.cotidianul.ro/select