Noutatile saptamanii la editura Polirom
1. Marius Oprea
Chipul mortii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului
Prefata de Stephane Courtois
Colectie: Duplex
Volumul este un adevarat rechizitoriu, dialogul celor doi fiind menit sa arate ca in anii de dupa revolutia din 1989 nu a existat cu adevarat vointa de a se face cunoscute si de a se condamna crimele comunismului.
Aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, deconspirarea Securitatii si inlaturarea fostilor activisti din functiile publice au ramas doar deziderate, pina acum nefiind facuta o condamnare ferma, oficiala a vechiului regim totalitar.
"Marius Oprea este unul dintre cei mai dinamici si mai lucizi istorici romani ai subiectului pe care il abordeaza - crimele comunismului. Si-a asumat riscuri foarte mari si cred ca, in mare masura, roadele se vad acum, prin crearea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, de care se va ocupa.
Cartile pe care le-a publicat - cum este si cea de fata, Chipul mortii, un rechizitoriu serios la adresa crimelor comunismului -, precum si toate eforturile lui se incadreaza in acest context surprinzator, in care pentru prima data se ia in discutie oficial, cu toata opozitia fostilor comunisti si a aliatilor lor, caracterul criminal al regimurilor comuniste."(Stephane Courtois)
Marius Oprea (n. 1964, Tirgoviste) este licentiat in istorie la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti; specializari in arheologie si istorie medie romaneasca. Este autorul a peste o suta de articole privind aspecte din istoria Securitatii, care au fost publicate in presa, difuzate la Radio "Europa Libera"sau incluse in culegeri de studii si publicatii academice.
In prezent, este consilier al primului-ministru pe probleme de securitate nationala, iar din aprilie 2006 este presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. La Editura Polirom a publicat: Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente. 1949-1989, 2002; Ziua care nu se uita.
15 noiembrie 1987, Brasov (in colaborare cu Stejarel Olaru), 2002; Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica. Studiu de caz: arhiva Comitetului Municipal de Partid Brasov (coord.), 2002.
Vladimir Bukovski (n. 1942), cunoscut disident rus, a petrecut 12 ani in temnitele comuniste, fiind considerat, alaturi de Alexandr Soljenitin, unul dintre autorii morali ai caderii comunismului. Dintre volumele sale, au fost traduse in limba romana: Judecata la Moscova (1995), Si se intoarce vintul (2002), Reusesti sau mori (2003), Uniunea Europeana - o noua URSS? (2006).
2. Luca Dinulescu
Sir Sugismund
Colectie: Biblioteca de duminica
"Sir Sugismund acceseaza paliere de expresivitate lingvistica ce pot anunta o limba noua, cu sugestii de argou ce amintesc de marea proza a lui Celine si Joyce."(Cezar Ivanescu)
La prima vedere, autorul ne atrage intr-un joc. Un joc al lui cu povestea, de-a povestea, ca povestea. La a doua vedere sau, mai bine zis, de la a doua povestire citita, intelegem ca jocul autorului nu-i al sau cu sine ori cu scriitura proprie, e un joc in care sintem cu totii invitati sa ne prindem.
Si ne prindem, intrucit cavalcada de gaguri-triste, de tragedii-vesele, de nimicuri spuse cu un ton grav si de lucruri grave redate minimalist ne va fascina, ne va face sa citim cu sufletul la gura povestea urmatoare... O carte pe care nu o mai lasi din mina pina la sfirsit.
Din cuprins:
Sultana sau in ce directie curge timpul -Sir Sugismund e sua storia dans una nuova lingua planetara -Ziua in care am murit -Elefterie Maces -Cum va arata de fapt sfirsitul lumii -Poveste cu sfirsit -Domnul director -Mos Abdulah -Oda zeitei Kaly -Luca si Emil -Ionescu -Cenaclul -Chevalier du temple of god
Luca Dinulescu (n. 1979, Bucuresti), absolvent in 2002 al Facultatii de Regie de film a Universitatii Media, licentiat in regie de film al Facultatii Hyperion. In 2002 este colaborator al publicatiei de limba engleza din SUA Romanian Review. Debuteaza in iunie 2003, in Viata Romaneasca, cu o nuvela.
Frecventeaza cenaclul "Formarea ideilor" al prozatorului Constantin Stan, si pe cel al Uniunii Scriitorilor. A publicat in Ziua Literara si in revista Tomis din Constanta. Finalist al concursului de scenarii de lungmetraj TIFF-HBO 2005, cu scenariul That jazz again. Cistigator al concursului de proza "Tomiseisme", organizat de revista literara Tomis in anul 2005.
In 2004 a lucrat ca scenarist la Prima TV, iar din 2005 este scenarist rezident la Pro TV. In prezent, bursier al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu proiectul "O istorie a literaturii romane in benzi desenate".
3. Tom Sharpe
Alternativa Wilt
Traducere din limba engleza si note de Radu Pavel Gheo
Colectie: Biblioteca Polirom
Dupa incheierea cu bine a incurcaturilor din romanul anterior, in care Henry Wilt ajunsese sa fie anchetat pentru crima, desi nu facuse altceva decit sa arunce intr-un put o papusa gonflabila, s-ar zice ca viata lui a intrat in normalitate. Wilt devine seful catedrei de Studii Liberale, are o casa mare, iar sotia lui, Eva, i-a nascut patru fetite deodata.
Insa ghinioanele si accidentele par sa se tina lant de erou. Eva Wilt cade in mania traiului alternativ: hrana alternativa, incalzire alternativa etc. Unul dintre profesorii de la catedra lui, adept al socialismului, filmeaza o pelicula cu un elev care pare sa penetreze un crocodil, ca protest impotriva "etatismului asistential reformist al sistemului capitalist".
Mai mult, printr-un anumit concurs de imprejurari, Wilt isi raneste intr-o tufa de trandafiri cea mai sensibila parte a trupului barbatesc. Se indragosteste de o studenta germana de la colegiul sau, Irmgard Muller, si afla stupefiat ca tinara ar putea fi una dintre cele mai periculoase femei-terorist de pe glob.
Lucrurile se incurca rau de tot, iar incercarile eroului de a rezolva situatia par sa nu aduca decit alte incurcaturi.
Lipsita de inhibitii si incarcata de imprevizibil, Alternativa Wilt este una din acele carti ce se citesc cu zimbetul pe buze si justifica din plin pozitia privilegiata pe care scriitorul britanic si-a cucerit-o printre autorii de romane umoristice din zilele noastre.
Prozatorul britanic Tom Sharpe (n. 1928) este considerat azi unul dintre cei mai buni umoristi britanici, alaturi de David Lodge sau P.G. Wodehouse. In anul 1951, a plecat in Africa de Sud, in provincia Natal, fosta republica bura si apoi colonie britanica, devenita componenta a Republicii Africa de Sud.
Lucreaza in domeniul asistentei sociale si in invatamint, apoi isi deschide un studio fotografic in capitala provinciei Natal, Pietermaritzburg. In 1961, este expulzat din Africa de Sud, ca urmare a opozitiei sale fata de politica de apartheid din acea tara. Se intoarce in Marea Britanie si, intre anii 1963 si 1972, preda istoria la Cambridge College of Arts and Technology.
Primul sau roman, The Riotous Assembly, apare in 1971, urmat, doi ani mai tirziu, de Indecent Exposure. Cartile sale cunosc un succes fulminant, gratie umorului - adesea cinic sau chiar negru - si a stilului dinamic si atractiv care le caracterizeaza. Tom Sharpe este faimos mai ales prin ciclul de volume al carui erou principal este Henry Wilt.
Alternativa Wilt este al doilea roman din serie, dupa Wilt (Editura Polirom, 2005), si continua aventurile personajului omonim.
4. Marina Lewycka
Scurta istorie a tractoarelor in limba ucraineana
Traducere din limba engleza si note de Fraga Cusin
Colectie: Biblioteca Polirom
Pornind de la un element autobiografic (cartea despre rolul tractoarelor in istoria Ucrainei moderne scrisa de tatal ei), autoarea construieste povestea lui Nikolai, un vaduv ucrainean in virsta de optzeci si patru de ani, cetatean britanic naturalizat, un ins excentric, trasnit, egoist si gindind logic doar atunci cind e vorba de combustia interna.
Dupa moartea sotiei, ratacit intr-o mare de zile si nopti solitare, el redescopera iubirea in persoana oportunistei Valentina, o ucraineanca de treizeci si sase de ani, blonda si divortata, care doreste sa obtina drept de rezidenta in Anglia si se instaleaza, cu "sinii ei superiori, botticellieni", in casa si in viata batrinului, explodind ca "o grenada trandafirie si
zulufata"in familia lui. Cele doua fiice ale lui Nikolai se dau peste cap sa-l extraga din hatisul amoros si juridic in care s-a afundat si, in cursul luptei impotriva dusmanului comun, surorile - care nu se iubeau mai deloc una pe alta - se apropie, invata sa se cunoasca si afla, impreuna cu cititorul, episoade tragice din istoria familiei si a tarii lor de origine.
Scrisa cu verva si duiosie, ingenioasa si plina de umor, Scurta istorie a tractoarelor... este una dintre cartile pe care nu le poti lasa din mina pina la ultima pagina.
Marina Lewycka, nascuta in 1946 intr-un lagar de refugiati din Kiel, Germania, si-a petrecut copilaria si tineretea in Anglia. In prezent preda la Hallam University, Sheffield.
Scurta istorie a tractoarelor in limba ucraineana, aparut in Anglia in 2005, este romanul ei de debut, primit cu cronici excelente in tara si in strainatate, nominalizat la Booker Prize si Orange Prize for Fiction si laureat al Bollinger Everyman Wodehouse Prize pentru cel mai bun roman umoristic.
5. Tiberiu Rudica
Psihologia frustratiei
Editia a II-a, revazuta si adaugita
Prefata de Vasile Pavelcu
Colectie: Psihologie aplicata
Abordat doar colateral in literatura de specialitate din Romania, desi a facut obiectul a numeroase carti in Occident, fenomenul frustratiei este tratat ca tema distincta in cartea lui Tiberiu Rudica.
Interesind psihologia - domeniu in care, alaturi de conflict, se afla in centrul problematicii adaptarii si integrarii sociale a individului -, dar si psihopatologia sau psihanaliza, problematica frustratiei este analizata aici in ansamblul ei, remarcabile fiind mai ales precizarea factorilor generatori de frustrari si corelarea acestora cu psihologia personalitatii.
Din cuprins:
"Integrarea"si "frustratia"in sistemul stiintelor despre om -Obstacol, conflict, frustratie, stres -Conceptii si interpretari ale fenomenului de frustratie -Situatii de frustrare si tipurile respective de conduita -Frustratia in procesul de integrare sociala a personalitatii -Fenomenul de frustratie din perspectiva psihopatologica
-Sentimentul de frustratie in opere literare -Frustratia "Eului": sentimentul de autovinovatie, de culpabilitate
Tiberiu Rudica este profesor doctor la Catedra de Psihologie si Asistenta Sociala a Universitatii "Petre Andrei" din Iasi. De acelasi autor: Eu si celalalt. De la pozitia egocentrica la pozitia altruista (1979); Familia in fata conduitelor gresite ale copilului (1981); Niveluri ale conduitei umane (1984); Maturizarea personalitatii (1990); Psihologie si literatura (1995).
La Editura Polirom a publicat: Psihopedagogie pentru examenele de definitivare si grade didactice (in colaborare, 1998); Psihologie scolara (in colaborare, 1998); Aspecte psihologice in mituri, legende si credinte populare (in colaborare, 2003); Psihologia omului in proverbe (in colaborare, 2004); Psihologie umana si paradoxuri ale existentei (2006).
6. Sanda Tomescu Baciu
Velkommen! Manual de conversatie in limba norvegiana (contine CD audio)
Colectie: Limbi straine
Velkommen! Bun venit in rindul vorbitorilor de limba norvegiana! Studentii, turistii si oamenii de afaceri vor gasi in acest manual regulile gramaticale, lexicul de baza si dialoguri ce permit consolidarea cunostintelor teoretice dobindite, dar si aplicarea lor in situatii comunicationale concrete.
Exercitiile, a caror rezolvare poate fi consultata la sfirsitul lucrarii, sint deosebit de utile pentru verificarea cunostintelor, iar CD-ul cu textele lectiilor este esential pentru insusirea unei pronuntii corecte, autentice.
Din cuprins:
Pronuntia -Cum te cheama? -La curs in Norvegia -Ce mai faci? -Student la Oslo -La cafenea -La magazin -Parcul Vigeland -Gramatica rezumativa
Sanda Tomescu Baciu este conf. univ. dr., sefa Catedrei de limbi si literaturi scandinave din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca; "Candidata Philologiae" a Universitatii din Oslo si licentiata a Universitatii "Babes-Bolyai". A infiintat sectia de limba si literatura norvegiana a Universitatii "Babes-Bolyai"in 1991.
A fost aleasa in doua legislaturi consecutive membra a International Ibsen Committee. In 2003 i s-a decernat Ordinul Norvegian Regal de Merit in grad de Cavaler, clasa I. A publicat lucrari in domeniul studiilor ibseniene in tara si in strainatate. De asemenea, este autoarea mai multor traduceri din literatura norvegiana.
7. Sorina Danaila, Ioan Bita
Limba franceza prin exercitii de traducere
Colectie: Limbi straine
Lucrarea cuprinde traduceri (cu nivel de dificultate mediu si ridicat) a 30 de texte literare rominesti. Pentru acelasi text se ofera trei versiuni de traducere, corespunzatoare unor game si registre diferite: varianta standard, pentru studentii/elevii incepatori, care studiaza metodic limba franceza; varianta medie, pentru avansati; varianta literara, pentru traducatorii specializati.
Variantele sint prezentate in tabele pentru a putea fi comparate mai usor, fiecare versiune fiind comentata din punct de vedere gramatical si stilistic in partea a doua a cartii.
Sorina Danaila este doctor in filologie, organizatoare si responsabila a filierei bilingve a Liceului "M. Eminescu"din Iasi. Desfasoara o activitate sustinuta in cadrul Centrului Cultural Francez din Iasi, unde a fost si director de curs. De asemenea, este sef de proiect in cadrul proiectului-pilot de reformare a sistemului bilingv francofon din Romania.
Ioan Bita este profesor gradul I; activeaza in cadrul filierei bilingve a Liceului "M. Eminescu"si participa la activitatile Centrului Cultural Francez din Iasi.
Sursa : HotNews