La Cafe Puskin, cel mai bun restaurant din Moscova, poti sa servesti o sofisticata cafea la primul etaj al cladirii, spatiu deschis 24 ore din 24, fiind locul unde iesi ca sa vezi si sa fii vazut. Chelneri amabili, purtand camasi si perciuni, servesc preparate din bucataria rusesca si franceza, iar cuvantul de ordine ar fi sa incerci sa platesti fara sa te uiti la nota de plata.
Ceva din aceasta moda pluteste si pe malurile dambovitene, presarate cu astfel de locuri, unde personaje ies sa vada si sa fie vazute.
In buna parte succesul Cafenelei Puskin de pe Tverskoi Bulvar din Moscova se datoreaza felului inspirat in care aceasta reproduce trecutul. Chelnerii se imbraca si se poarta ca si cand abia ar fi iesit din paginile unui roman de secol XIX, iar clientii nu pot decat sa faca la fel, intr-un joc a carui solemnitate emotioneaza.
Meniul este scris in rusa veche, cu chirilice uitate de timp, iar restaurantul, deschis in 1999, este decorat pentru a crea impresia ca este un han de acum doua secole. Dar iata ca proprietarii au mers si mai departe, caci incercand sa redea cat mai bine trecutul, mai intai l-au si distrus. Nu este un simplu joc de cuvinte si nicio eroare.
Langa local au fost reconstruite mai multe cladiri istorice - reproduceri maiastre - acolo unde candva s-a aflat un vechi cartier, din secolele XVIII - XIX. Cunoscut sub numele de Cartierul Rimsky-Korsakov, locul a fost numit astfel dupa unul dintre apropiatii Tarinei Ecaterina cea Mare, Ivan Rimsky-Korsakov, care a primit in dar cladirile, in secolul XVIII.
Trecand pe strada Maly Gnezdnikovsky Pereulok puteai vedea inca o parte din vechile ziduri, dar si o fatada care anunta reconstructia unui "Centru pentru Antichitati Rusesti". La doar cativa metri distanta buldozerele distrugeau fara mila ramasitele a ceea ce era intr-adevar trecut, si nu o replica moderna.
Proprietarii Cafenelei Puskin si totodata ai unei companii cunoscute in Rusia - au demolat cladirile vechiului cartier, cate mai ramasesera in picioare dupa atatia ani, pastrand insa fatadele, care dau impresia de decor trist si sumbru, de scena de teatru parasita. In spatele acestor fatade s-au ridicat ansambluri moderne, luxoase, mult mai confortabile poate, dar care nu pastreaza din trecut decat iluzia. Autoritatile nu au ramas indiferente, directia pentru pastrarea monumentelor istorice - GUOP - somand in mai multe randuri compania, fara efect insa.
Reprezentantii GUOP au declarat ca demolarea vechiului cartier pentru reconstructia unei replici moderne este cel mai nefericit exemplu de nerespectare a legii si a trecutului. Intregul ansamblu de edificii, un amestec de secol XVIII - XIX ( din care astazi au ramas doar cateva cladiri, amenintate si ele de buldozere) erau considerate "monument federal", o categorie care nu s-a dovedit o buna aparare. Potrivit presei moscovite, demolarea a inceput din clipa in care trei din cele sase cladiri direct vizate au fost scoase - ilegal - de pe lista monumentelor istorice. Decizia de atunci a Ministerului Culturii a fost considerata nepotrivita, strecurandu-se posibil un viciu de procedura.
Din pacate nu este singurul caz. Nostalgicii si activistii fundatiilor si organizatiilor pentru salvarea monumentelor istorice sustin ca boom-ul pietei constructiilor din Moscova a facut ca sute de cladiri istorice sa fie demolate mai mult sau mai putin legal, autoritatile facandu-se vinovate daca nu de complicitate, cel putin de nepasare.
Centrul Cultural Polonez s-a trezit angrenat intr-o situatie complicata. Chiar daca s-a ajuns la un proces indelung comentat, Centrul a ramas fara sediul din Tverskoi Bulvar 26, atribuit unui investitor.
Proprietarii Cafenelei Puskin intr-un fel sau altul au fost decisi insa sa aduca parfumul unei epoci trecute.