Chiar daca in forma in care se prepara astazi, paella dateaza de la mijlocul veacului al XIX-lea, popularitatea acestui preparat a crescut atat de mult incat unele popoare il considera traditional in bucataria spaniola. Denumirea vine de la numele unei tigai speciale, intinsa, cu margini joase, si cu doua tortite la capete.
In vreme ce locuitorii peninsulei italice se desfata cu gustul si mirosul ademenitor de pizza, la capatul vestic al continentului oamenii sarbatoresc cu muzica si paella pe saturate.
Preparata dupa retata valenciana, adica cu carne de pui sau de iepure, am putea spune ca delicatesa din urma ar merita sa i se ofere chiar mai multa cinste decat celei dintai. Daca veti calatori in Spania si doriti sa incercati o paella de calitate, de ce nu ati alege tocmai regiunea in care isi are obarsia?
In orasul Valencia, de pilda, ofertele sunt cele mai diversificate si tentante, restaurantele intampinand toate categoriile de vizitatori. Pentru o intalnire mai "sentimentala" cu gustul de paella, mergeti chiar in satul natal asezat in zona lagunei Albufera, la circa 40 minute de mers cu masina din Valencia.
Mic si cochet, ascunzand o biserica frumoasa cu aspect arhaic, El Palmar nu mai este un sat pescaresc adormit ca in urma cu doua secole ori mai mult. Specificul culinar al asezarii care a atras dupa sine functia turistica a reprezentat un motor economic, atragand un numar fara precedent de investitori.
Daca nu dispuneti de un automobil personal ar fi bine sa cunoasteti din timp programul mijloacelor de transport, fiindca trebuie spus circula destul de rar pe aceasta ruta.
Sursa foto 1,2
I. C.