Sotheby's pe 13 iulie, in cadrul licitatiei de Literatura si Istorie Engleza, va starni cu siguranta entuziasmul bibliofililor si colectionarilor, fiind vorba de un exemplar in stare excelenta, legat in secolul XVII, din editia First Folio a pieselor lui Shakespeare, publicata in 1623. Aceasta prima editie este cu atat mai valoroasa cu cat este si singura sursa existenta pentru 18 din piesele dramaturgului si - alaturi de King James Bible, publicata cu doar cativa ani mai devreme - una dintre cele mai importante carti din literatura engleza, cu un pret estimat de 2.500.000 - 3.500.000 de lire sterline.
Editia First Folio contine 36 din piesele lui Shakespeare, 18 fiind editate pentru prima data. Cu exceptia a trei pagini scrise pentru Thomas More, aflate in prezent la British Library, nu mai exista nici un manuscris din epoca al vreunei piese de Shakespeare. Trei manuscrise ale piesei intitulate "Cardenio", scris probabil in colaborare cu Fletcher, au fost pierdute in secolul XVIII. Fara aceasta editie 18 dintre cele mai cunoscute piese din dramaturgia lui Shakespeare - intre care Comedia erorilor, Cymbeline, Imblanzirea scorpiei sau Furtuna - ar fi fost pierdute pentru totdeauna. O traducere germana, prescurtata a piesei Doi gentlemeni din Verona fusese publicata in 1620, dar cu exceptia acesteia nici una dintre celelalte 18 nu mai vazuse lumina tiparului. Textul pentru urmatoarele trei editii, publicate in secolul XVII se bazeaza exclusiv pe aceasta prima editie.
Shakespeare a murit in 1616 si se pare ca nu a facut nici un efort in timpul vietii pentru a-si strange toate piesele intr-un singur volum sau publicarea acestora separat. Poate ca pur si simplu nu se considerase un dramaturg prea bun, poate ca mereu intervenise altceva. Si totusi lipsa unei editii antume de opere complete nu trebuie sa surprinda neaparat. In epoca piesele erau scrise pentru a fi jucate, si nici un autor - inainte cel putin de 1623 - nu isi publicase piesele intr-un singur volum. Acesta este un alt detaliu esential in ceea ce priveste editia princeps a pieselor lui Shakespeare. Pe de alta parte s-ar putea ca autorul sa nu fi considerat in favoarea unei companii teatrale precum King's Men - unde era atat membru, cat si actionar - lansarea pe piata a textelor pe care le jucau, si care legal erau in proprietatea lor.
Pana spre 1592 Shakespeare era deja cunoscut ca un dramaturg important, dar dupa aceea, mai ales datorita inchiderii teatrelor londoneze din cauza amenintarii ciumei, este de presupus ca a lasat la o parte dramaturgia, incepand sa scrie mai ales poezie. Unele dintre piesele sale au fost tiparite in conditii modeste dupa 1593, incepand cu Titus Andronicus. Deja grija privind circulatia textelor pieselor nu mai isi avea obiectul, iar banii obtinuti din vanzarea cartilor ar fi fost mai mult decat bineveniti. Se pare ca la sfarsitul secolului XVI a scris Shakespeare cea mai mare parte a celor 154 de sonete, probabil aratandu-le initial unui grup restrans de prieteni si in primul rand pentru sine. Nu aveau sa fie publicate in volum pana in 1609, in timp ce o editie de sonete alese - din care lipseau cateva - avea sa apara abia in 1640, postum.
Iunie 2006