A'Ai toata viata inainteA', de Romain Gary, a fost prima carte din Colectia Literatura, aparuta anul trecut in septembrie. De atunci au mai aparut treizeci si opt de titluri, fie ca a fost vorba de reeditari, fie ca au fost traduceri in premiera. In tot acest timp, publicul nu numai ca a cumparat si a citit cartile, dar a intrat intr-un joc al interactivitatii, dind constant feedback la fiecare noua aparitie.
Daca pina nu de mult domnea o sfinta generalizare ca romanii nu (mai) citesc, faptul ca tirajul de 50.000 de exemplare ale titlurilor din colectie s-a dovedit de foarte multe ori insuficient pentru cererea publicului pune serios la indoiala aceasta prejudecata. In fiecare miercuri, replica A'Aveti Cotidianul cu cartea?A', intrata deja intr-un fel de folclor urban, si biletelele cu A'Nu mai avem CotidianulA', afisate la chioscurile de ziare, sint indicatori ca acest gen de initiativa raspunde unei nevoi de mult existente. Daca in tari precum Italia si Franta aceasta este o practica ceva mai cu vechime, pe piata din Romania a fost o premiera si a fost receptata ca atare. Autorii alesi, de la John Updike, Daniel Pennac, Isaac Asimov pina la Paul Auster, Russell Banks sau Susan Sontag, au stirnit reactii pozitive din partea publicului, lucru demonstrat de toate discutiile, dezbaterile si recenziile de pe bloguri si forumuri. Majoritatea acestora au fost favorabile, ba mai mult, entuziaste. A'De unde sa incep? Cum sa fac sa va transmit cit de mult mi-a placut miniromanul asta, scris de un olandez de care n-auzisem in viata mea?A', isi incepe Luciat pe blogul Terorism-de-cititoare recenzia la cartea A'Urmatoarea povesteA', de Cees Nootebom, aparuta in Colectia Cotidianul la sfirsitul anului trecut. Este doar unul dintre exemplele de carti bine primite si puse in discutie pe bloguri sau chiar pe forumul ziarului. Daca, pe de o parte, avem de-a face cu acest fel de atitudine, pe de alta parte, exista e-mailurile si scrisorile primite la redactie, in care se cerea o suplimentare a tirajului sau in care se sugerau si alte titluri pentru colectie.
Pe linga toate aceste reactii pozitive, au existat, evident, si critici. Legate de selectia autorilor sau de alte aspecte, acestea sint si ele, la rindul lor, un semn cit se poate de bine venit. Pentru ca pun in discutie cartile, pentru ca stirnesc dezbateri, pentru ca ii fac pe cititori sa vorbeasca despre multumirile si nemultumirile lor, pentru ca prezenta criticii este un indicator de buna functionare a unui lucru.
Din toamna, mai precis incepind cu 12 septembrie, Cotidianul va fi din nou, in fiecare miercuri, insotit de cite o carte din Colectia Literatura. Autori noi, pe care cititorii ii vor pune din nou pe masa de disectie a lecturii, sau clasicizati, pe care ii cautam fara succes in librarii si in anticariate.
Andra Matzal