Cracovia este un fel de Mecca a Poloniei pentru persoanele aflate pe urmele celor mai reusite gusturi. Chiar daca locurile in care se poate manca bine sunt de gasit prin tot orasul, totusi oferta cea mai atractiva pentru turisti o reprezinta restaurantele din centrul vechi.
Exista sute de restaurante, crame, cafenele, pizzerii, si tot atatea variante de a intra in contact cu gastronomia poloneza si nu numai. In plus, orice alegere va va creste implicit orgoliul si respectul de sine, intrucat majoritatea localurilor sunt gazduite de vechi palate burgheze cu arhitectura clasica.
De primavara pana toamna, cand zona pietonala este invadata de terase, atmosfera devine si mai vibranta. Ajuns in Cracovia, este musai sa cunosti cateva lucruri esentiale inainte de a servi masa in oras.
Bucataria locala isi rezerva cu mandrie un loc special in cadrul celei europene, traditia sa coboarand pana in epoca extravagantelor festivitati ale nobilimii poloneze din Evul Mediu. Cum vanatul era unul dintre modurile principale in care acestia isi petreceau timpul liber, este evident de ce preparatele vanatoresti sunt apreciate.
Carnea de pui si de porc sunt cel mai des folosite, mai putin cea de vita. Polonezii mai sunt recunoscuti pentru carnea afumata, o reminiscenta a perioadei cand aceasta trebuia conservata pentru mai mult timp.
In prezent, o adaptare creatoare a bucatariei vechi pare a fi in voga, ceea ce contribuie intr-o masura la renasterea si promovarea retetelor populare. Pe de alta parte, patronii de restaurante din Cracovia par sa se fi indragostit de specialitatile franceze si italiene, precum si de unele alimente din Orientul Indepartat.
In Polonia se servesc trei mese principale: sniadanie (mic dejun), obiad (pranzul) si kolacja (cina). Intre acestea, unele persoane gasesc de cuviinta sa includa o gustare sau un ceai (podwieczorek).
Un fel traditional care se poate servi in orice restaurant cu specific este pierogi. Sunt coltunasi facuti in casa, umpluti cu mai multe tipuri de ingrediente, de la carne tocata la amestecuri de varza cu ciuperci sau peste.
Supa nu lipseste de la masa de pranz in Polonia. Una dintre cele mai neobisnuite retete este supa de castraveti murati, necunoscuta in partile noastre. Polonezii mai servesc zurek, un bors din faina de secara, cu orez, ou si bucati de carne afumata. Ultimul fel national polonez pe care vi-l recomandam este bigos, tocanita pe baza de varza (proaspata sau murata) si carne. Se serveste impreuna cu cartofi sau paine.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro