"Eu sunt legat si in mod personal de aceasta poveste, din cauza faptului ca tatal meu a fost inchis in aceeasi inchisoare cu Nicolae Steinhardt, Richard Wurmbrand, Virgil Bulat si inca din momentul aparitiei <<Jurnalului fericirii>> m-am hotarat ca aceasta carte sa apara in limba maghiara. In sfarsit, am reusit sa scoatem o editie demna de o opera, poate cea mai importanta opera din literatura romaneasca de dupa 1989. Receptarea lui Steinhardt este foarte buna in cultura maghiara, speram ca jurnalul sa ajunga la cititorii cei mai sensibili, care vor intelege profunzimea modului de abordare a spatiului concetrationar", a declarat Andras Visky, directorul editurii citat de Mediafax. Parintele Macarie Motogna, bibliotecarul Manastirii Rohia, unde Steinhardt si-a petrecut ultimiii ani din viata, a declarat ca prin publicarea in limba maghiara a "Jurnalului", Steinhardt primeste o recunoastere internationala si interconfesionala.
Cartea a mai aparut anul acesta si in limbile greaca si ebraica, urmand ca pana la sfarsitul lui decembrie sa fie editata si in limba spaniola.
Nicolae Steinhardt (1912-1989) a fost arestat in '58 alaturi de Constantin Noica si grupul sau de prieteni. In ultima zi a lui decembrie 1959, a fost convocat la Securitate, cerandu-i-se sa fie martor al acuzarii si punandu-i-se in vedere ca daca refuza acest lucru va fi arestat si implicat in "lotul intelectualilor mistico-legionari". Anchetat pentru ca a refuzat sa depuna marturie impotriva lui Noica, este condamnat in "lotul Pillat-Noica" la 13 ani de munca silnica sub acuzatia de "crima de uneltire contra ordinii sociale". Acest episod da nastere cartii "Jurnalul fericirii", care reprezinta, dupa propria-i marturie, testamentul sau literar. (L.D.)