Unul dintre cei mai importanti prozatori interbelici, un talent veritabil si un adept al stilului modernist, un veritabil grafoman cu un succes de invidiat in epoca, Cezar Petrescu nu a fost doar romancier si nuvelist, ci si un talentat traducator si chiar jurnalist, foarte apreciat si foarte temut de adversari. O voce distincta si respectata in epoca, autorul catorva romane devenite clasice, a ramas in istoria literaturii romane a secolului trecut ca un autor care a incercat - si in mare parte a reusit - sa imbine traditiile si specificul national cu un stil narativ modern si nou.
Nascut pe 1 decembrie 1892 la Hodor-Cotnari, Iasi, viitorul scriitor era fiul lui Dimitrie Petrescu, inginer si profesor, care de altfel il va sprijini in viitoarea sa cariera. Cezar Petrescu urmeaza cursurile liceale la Roman si Iasi, ia bacalaureatul in 1911 si asemenea multor altor colegi de generatie va urma si cursurile Facultatii de Drept, pana in 1915.
Debuteaza in volum in 1922 cu "Scrisorile unui razes", doar primul din cele peste 70 de volume diverse, de la romane si cicluri romanesti la carti pentru copii si povestiri cu o puternica tenta autobiografica. Acest prima volum va fi - surprinzator pentru multi - premiat atat de Academia Romana cat si de Societatea Scriitorilor Romani. La fel de repede se va impune si ca un redutabil gazetar, fiind unul dintre fondatorii prestigioasei reviste "Gandirea" (din 1921), alaturi de Gib Mihaescu, A. Maniu, Lucian Blaga.
Scrie foarte mult, se imparte intre literatura si gazetarie, fumeaza si bea cafea in cantitati impresionante - ceea ce ii va afecta repede starea de sanatate - este un pasionat bibliofil si un obisnuit al vietii culturale. In 1928 va fi colaborator al ziarelor Cuvantul si Curentul, in 1938 accepta sa conduca publicatia carlista Romania si revista Romania Literara - vor fi suprimate dupa schimbarea de regim din 1940. Este cautat adesea de scriitorii mai tineri care ii cer sprijinul si sfatul, se intretine cu oficialii vremii, publica surprinzator de des noi volume. Un admirator declarat al lui Honore de Balzac, pasionat de posibilitatea unei noii Comedii umane, va incerca sa realizeze o astfel de cronica romaneasca a vietii in secolul XX. Publica mai multe romane din proiectatul ciclu, cu mare succes de public, desi criticii sunt impartiti. Dar, la fel ca si idolul sau, nu va apuca sa isi termine cel mai ambitios proiect. In 1931 i se decerneaza Premiul National pentru Literatura, iar in perioada postbelica, in 1952, va primi Premiul de Stat pentru dramaturgie, impreuna cu Mihail Novicov.
Lucrari importante :
Intunecare 1927 - 1928
Calea Victoriei, 1930
Greta Garbo, 1932
Noi vrem pământ, 1938
Aurul negru, 1934
Apostolul, 1933
Cunoscut de o mare parte a cititorilor tineri pentru numeroasele carti pentru copii, multe dintre ele foarte populare, precum Fram, ursul polar (1931), Pif, Paf, Puf (1945), Neghinita (1945) s.a.
Muzeul Cezar Petrescu
Cei care vor sa descopere mai multe despre viata, personalitatea si mai ales opera lui Cezar Petrescu pot vizita Muzeul "Cezar Petrescu" din Busteni, de pe strada Tudor Vladimirescu nr 1. Scriitorul a locuit aici din 1937 pana in 1961, cu scurte perioade petrecute la Bucuresti, si tot aici si-a scris o parte din lucrarile de maturitate. Piesa de rezistenta a muzeului este cu siguranta biblioteca personala a lui Cezar Petrescu, pastrata cu grija si cuprinzand peste 10.000 de volume minutios inventariate.
Muzeul a fost inaugurat in decembrie 1967, ca o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Prahova, si are in colectiile sale mobilier original, piese de ceramica, arta, obiecte personale, documente si arhiva familiei, manuscrise si corespondenta, medalii si diverse distinctii primite de scriitor de-a lungul timpului, editii princeps, etc. Interesante sunt cele trei sculpturi semnate de Oscar Han, dar si mica galerie de pictura, cuprinzand cateva lucrari de Jiquidi, Iser, Loewendal.
Un muzeu care merita o vizita din partea celor care il citesc si astazi cu placere pe autor.
Octombrie 2008