Poetul, publicistul si traducatorul roman Leibu Goldstein, cunoscut in literatura sub pseudonimul Camil Baltazar, s-a nascut la Focsani, in data de 25 august 1902. A urmat in particular cursurile liceale, pe care le-a facut la Braila si la Focsani. Dupa terminarea studiilor a practicat diferite meserii pentru a-si castiga existenta.
A facut parte din redactia ziarului “Romania Libera” si din cea a revistei “Sburatorul”, in paginile careia debuteaza cu versuri in 1921. A realizat colaborari si cu alte periodice ale vremii, printre care se numara si ziarele “Reporter” si “Gazeta Literara”. De asemenea, Camil Baltazar a fost inspector general la Ministerul Artelor, responsabil (din 1952) al Serviciului de presa si propaganda din Ministerul Industriei Alimentare si redactor al Buletinului Industria alimentara.
Impreuna cu Petru Comarnescu scoate in 1928 revista Tiparnita literara. Camil Baltazar s-a afirmat ca poet in perioada interbelica. In 1923 ofera cititorilor prima sa carte de versuri, intitulata ”Vecernii”. Volumul a fost precedat de cartile: Flaute de matase (1924), Reculegeri in nemurirea ta (1925), Biblice (1926), Cina cea de taina (1929), Poeme vechi si noi (1931) etc.
In afara de versuri, a pubicat memorialistica si traduceri. Ca traducator, Baltazar a desfasurat o impresionanta activitate, a tradus din opera unor mari scriitori ca: Th. Mann, Jacob Wassermann, F.L. Baum, Fannie Hurst, Wolf Schneider si Evgheni Permjak. Poetul a mai semnat si cu pseudonimele: C. Balt., Bal, B. Camil, Lacremony, Luca Luminita si Luca G. Luminita. Camil Baltazar s-a stins din viata pe 27 aprilie 1977 la Bucuresti.
A.I.
editor artline.ro