In Grecia, Craciunul prilejuieste una dintre cele mai bogate festivitati culinare de peste an. Ca a tinut post 40 de zile sau nu, ca s-a dus la biserica sa asiste la slujba Nasterii Domnului sau a ramas acasa pentru a vedea de treburile gospodariei, pe 25 decembrie tot locuitorul vechii Elade participa la masa imbelsugata organizata in familie.
Multe dintre retete au devenit traditionale, transmitandu-se din generatie in generatie pana astazi. Portiunile din Asia Mica stapanite de Alexandru Macedon, vechea capitala a Constantinopolului, devenita dupa 1453 Istanbul, nu sunt singurele care alimenteaza vrajba istorica dintre greci si turci. Veti rade, insa, disputa dusa pe marginea retetei de baclava nu este mai putin inversunata. Se ajunge si la disputarea cafelei la ibric, turcii ii spun turceasca, grecii ii spun ... greceasca.
Obiceiul de a gati Sesame Baklava de Craciun provine din nordul tarii, din regiunea Traciei. Este clar ca acest lucru s-a mulat pe necesitatea oamenilor de a manca ceva dulce in postul istovitor.
Tot dinspre granita cu Bulgaria provin Yiaprakia, sau le-am spune pe romaneste..sarmalutele. In unele regiuni mai sunt numite Lahanodolmades, insa acelasi lucru contin: carne de porc sau de vita condimentata, invelita (pentru ca suntem totusi in toiul iernii) in foi de varza murata.
Dar daca referitor la aceste retete se poate obiecta ca le-ar mai detine si alte popoare, despre Christopsomo nu se poate spune acest lucru. Christopsomo, se traduce literalmente “Painea lui Hristos”, si este un fel de pasca, cum se intalneste la noi in zona Bucovinei. Poate va intrebati care este carnea traditionala de Craciun in Grecia. Ei bine, pretutindeni se mananca multa carne de porc, numai persoanele sensibile o prefer pe aceea de pui sau de curcan in schimb. Curcanul a inceput sa fie popular in aceasta tara pe la inceputul anilor 1800, adica destul de recent pentru un teritoriu cu atatea secole de istorie. Umpluturile sunt adesea realizate cu carne de miel, stafide si castane.
Scortisoara, cuisoarele, portocalele, o combinatie de ingrediente identificate cu gustul iernii, sunt elementele care definesc fabuloasele prajituri Malomakarona (foto). Cel mai adesea, acestea se inmoaie intr-un sirop usor condimentat, dupa coacere, apoi se pudreaza cu nuci pisate. In multe parti ale Greciei, expresia “prajitura de Craciun” este sinonima cu Melomakarona.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro