Cele care reusesc sa diversifice si sa rafineze gusturile sunt condimentele, intrebuintate in partile locului din cele mai vechi timpuri. Rolul de importator al condimentelor Orientului Indepartat se refecta in complexitatea aromelor din bucataria levantina.
In bucataria orientala predomina combinatiile complementare de dulce si picant, dulce si acrisor, totul accesorizat cu ulei de masline si garnisit cu legume proaspete. Legumele de baza sunt: rosiile, cartofii, ceapa, fasolea, nautul, lintea, dovleceii, vinetele, varza, ardeii grasi si iuti, mazarea, bobul si usturoiul. Predominant musulmana, bucataria levantului se supune normelor stricte ale religiei care saraceste si mai mult numarul ingredientelor si exclude carnea de porc.
Mugurii de pin si frunzele de patrunjel se transforma in schimb in ingrediente de baza, iar siropul de rodie sau tahini dau noi dimensiuni felurilor de mancare. Probabil cele mai caracteristice si frecvent intalnite preparate sunt asa numitele meze, tabbouleh, hummus si baba ghanoush. O trasatura definitorie o reprezinta multitudinea si varietatea aperitivelor (mezes) servite in deschiderea oricarei mese mai generoase, alaturi de o mica cantitate de alcool.
Un preparat care face parte din meze este tabbouleh. Cei mai multi specialisti in arta culinara il incadreaza in categoria salatelor, pornind de la ingredientele principale care il compun: tomatele, menta, ceapa, uleiul de masline si sucul de lamaie. Fisticul este o alta nota distincta a bucatariei locale. Sosul concentrat de rodii este responsabil pentru gustul dulceag specific combinatiilor culinare orientale si este o alegere inspirata in aproape orice demers culinar. Turcii folosesc sosul de rodii pe post de dressing in salatele de legume sau chiar ca bautura.
I. C.