La circa 70 km nord de orasul Adelaide se afla Barossa Valley, cea mai veche regiune cu traditie viticola din Australia. Aici climatul si soarele imbietor ii mangaie pe turisti cu aceeasi discretie cu care a invaluit si boabele de struguri inca din secolul al XIX-lea.
Regiunea ofera 750 de soiuri, unele aflate chiar la cea de a sasea generatie, companiilor specializate in productia de vin. Spre deosebire de celelalte zone ale tarii, influentata de britanici, Barossa se mandreste cu o industrie viticola pusa in miscare de colonistii germani in 1842. Atentia acordata realizarii si pastrarii vinului in beciuri, timp de peste 10 ani, va fi rasplatita din plin prin aroma vinului.
Daca se are in vedere diversitatea conditiilor locale si a tipurilor de sol, precum si soiurile cultivate de struguri, rezulta ca ar fi aproape imposibil cuiva sa nu gaseasca macar un vin pe gustul sau. Suprafata ocupata de vita de vie la Barossa Valley este cu adevarat impresionanta: 13.256 de hectare, suficient cat sa sustina piata interna si exportul deopotriva. Cele mai rafinate bauturi produse la Barossa ocupa locuri fruntase langa branduri cu reputatie internationala.
Simboluri de necontestat sunt Barossa Shiraz si Eden Valley, dar pe langa acestea doua se bucura de o mare apreciere si Cabarnet Sauvignon, Mataro, Grenache, Viognier, Semillon sau Tawny. Cultivarea strugurilor Semillon in Barossa a condus la formarea unei varietati diferite de cea din regiunea de provenienta, anume Bordeaux.
Strugurii Barossa Semillon sunt caracterizati de culoare aurie si aciditate scazuta. In ultimii ani, specialistii au introdus noi soiuri in regiune, Viognier devenind astfel o specialitate servita si in restaurantele din zona.
Black Pepper Shiraz este un vin visiniu inchis, cu arome de flori de cires, ciocolata neagra, cafea si mure coapte.
Toate acestea se integreaza intr-un miros iute de stejar. Acest vin este cel mai de calitate Shiraz Barossa, reprezentand cei mai buni struguri Shiraz pe care regiunea ii poate oferi. Vinul Black Pepper Shiraz se degusta cu branza aromata, mancaruri ce contin carne rosie bogata sau simplu.
I. C.
editor artline.ro
Ianuarie 2014