Pe 8 octombrie 1929 s-a nascut la Vascau, in judetul Bihor, poetul si traducatorul roman Alexandru Andritoiu. Fiu al Stefaniei si al lui Nicolae Andritoiu, Alexandru a urmat scoala primara in satul natal. Si-a continuat studiile la Beius, absolvind liceul "Samuil Vulcan" in 1948. Se inscrie la Facultatea de Filologie a Universitatii din Cluj, de unde este trimis la "Scoala de literatura Mihai Eminescu" din Bucuresti.
Alexandru Andritoiu isi incepe cariera literara in timpul studentiei, debutand in anul 1949 in paginile ziarului "Lupta Ardealului" din Cluj. Dupa terminarea studiilor este repartizat in presa, la revista “Contemporanul”. Ca redactor a lucrat pe rand la mai multe reviste literare si cultural artistice. Din 1965 a ocupat timp de 25 de ani functia de redactor sef la revista “Familia”.
Editorial, Alexandru Andritoiu a debutat in 1953 cu volumul de versuri “In Tara Motilor se face ziua”, pentru care a fost distins cu Premiul de Stat. Acest prim volum este dominat de versuri realist-socialiste, versuri ce apar si in urmatoarele sale volume, in “Portile de aur” si “Deceniul primaverii”, ambele publicate in 1958. Alte volume de versuri: Portile de aur (1958), Elixirul tineretii (1964), Simetrii (1970), Aur (1974), Doua flori, doua surori (1988), etc.
Poetul a realizat atat singur cat si in colaborare cu alti scriitori antologii de poezie: Antologie de poezie canadiana de limba franceza (1976), Antologie de poezie vietnameza clasica si contemporana (1980), Antologie de poezie chineza moderna (1990).
Andritoiu a publicat si o carte de calatorii prin tara, “Curcubeu peste Carpati” (1987), si a realizat scenariile filmelor Sah la rege, Cineva deschide usa si Elixirul tineretii. Ca traducator a publicat traduceri din Rilke (Poemele franceze), N. Zidarov, I. Utkin si Horvath Imre. Alexandru Andritoiu a decedat pe 2 octombrie 1996 la Bucuresti, fiind inmormantat in cimitirul Belu.
A.I.
editor artline.ro