Furtuna de curcubeu, Mariana Oros |
De-a lungul timpului culorile au fost studiate, servind ca teme de meditatie filosofica si literara, inspirand creatii artistice sau au jucat un rol important in viata spirituala si religioasa. De la un secol la altul, diverse civilizatii au experimentat, invatat si inovat, realizand noi nuante, fiind scrise ghiduri stiintifice si docte despre culori si semnificatiile acestora sau despre rolul si influenta anumitor culori in viata cotidiana. In antichitate, culorile erau importante nu doar in vestimentatie, ci si in ceremonialurile sacre si in simbolistica zeilor.
Vechii egipteni au fost se pare primii care au inceput sa foloseasca proprietatile reale sau imaginare ale culorilor in vindecarea diverselor afectiuni. Adorand Soarele, fara de care viata nu ar fi fost posibila si natura care le inspira activitatile in viata de zi cu zi, egiptenii incercau sa le aduca pe acestea cat mai aproape. Verdele, intr-un loc legendar de fertil datorita apropierii de Nil, era poate cea mai importanta culoare, fiind usor de gasit mai ales in interiorul templelor, unde podelele erau vopsite in verde, pentru a simboliza prospetimea si vitalitatea. Albastrul, inspirat tot de natura, era de asemenea foarte important, unele obiecte vopsite in aceasta culoare fiind considerate de bun augur. Cristalele de diferite puritati si culori erau la randul lor pretuite si folosite pentru protectie si vindecare, iar un cristal rar putea sa valoreze foarte, foarte mult. Poate ca aici a inceput de fapt terapia prin culoare, astazi "la mare moda" in intreaga lume.
S-au pastrat papirusuri egiptene - cele mai vechi datand din 1550 IdHr - cu retete pentru leacuri si vindecari prin culoare, interesante si astazi.
In alta parte a lumii, in China, vindecarea prin culoare era la mare pret, existand chiar si lucrari pe acest subiect, vechi de 2000 de ani. Iar tehnicile si secretele erau trecute de la o generatie la alta, de la maestru la discipol, adesea infrumusetate cu legende si mituri.
La vechii greci culorile erau studiate foarte serios. Hipocrate, spre exemplu, a preferat sa studieze culorile cu rigoarea unui om de stiinta. Incercarile sale aveau sa fie duse mai departe de Aristotel, pentru care se pare ca nu exista nici o tema prea putin interesanta.I se vor datora primele studii asupra culorilor. Observand ca amestecand doua culori, poti obtine o a treia, adesea surprinzator de diferita, Aristotel a experimentat si a notat mult timp. Inaintea sa, culorile fusesera studiate si de Platon si Pitagora.
In perioada Evului Mediu culorile au revenit in gandirea inteleptilor vremii mai putin datorita artistilor si in special datorita alchimistilor si filosofilor. Unul dintre cei mai importanti, Paracelsus - o adevarata legenda in istoria medievala - a fost cel care a readus in atentia tuturor semnificatiile si filosofia culorilor, sustinand folosirea luminii filtrate prin prisme si cristale divers colorate - alaturi de muzica si ierburi in diverse terapii.
Din pacate, abordarea sa, foarte la moda astazi, a fost atunci ridiculizata, iar Paracelsus nu si-a gasit prea multi sustinatori, aparand multe voci impotriva sa. Multe dintre manuscrisele sale, care ar fi fost cu siguranta mai mult decat pretioase, au fost arse. Ironia face ca astazi Paracelsus sa fie considerat unul dintre cei mai importanti medici si vindecatori ai vremii sale, anticipand terapii foarte la moda peste secole.
Mult mai tarziu, Isaac Newton (1642 - 1727) avea sa se dovedeasca un adevarat pionier in domeniul cercetarii culorilor. In 1672 va publica si prima sa lucrare despre culori, starnind aprige controverse, iar 40 de ani mai tarziu aparea lucrarea despre fenomene optice. Newton incercase un test interesant : observarea unei raze de lumina la trecerea printr-o prisma. La iesire, aceasta nu era alba, ci era descompusa in sapte culori : rosu, orange, galben, verde, albastru , indigo, violet. Era prima data cand se analiza spectrul solar. Continuand cercetarile, Newton a concluzionat ca lumina alba se descompune in urma fenomenului de refractie prin prisma, aparand cele sapte culori ROGVAIV. O adevarata revolutie in domeniu. Dar si atunci s-au gasit destui care l-au ridiculizat.
In epoca moderna interesul pentru culori a crescut si mai mult. Marci de seama defileaza sub anumite culori ce definesc un produs sau emblema unei companii.
Astazi posibilitatea de a alege este multipla, putem cumpara produse in culorile care ne atrag, asta in timp ce in trecut pigmentii erau foarte scumpi si foarte rari. Asa ca prea putini isi puteau permite haine in culorile care le erau intocmai pe plac. Asa se facea ca doar cei bogati puteau purta anumite culori, asa cum se intampla in Roma antica, unde doar inaltii oficiali isi permiteau sa poarte purpuriu, foarte scump, simbol al puterii si bogatiei, prin extensie al autoritatii.
In privinta semnificatiilor atribuite culorilor de-a lungul istoriei, multe dintre ele sunt de-a dreptul fantastice, mult diferite de la o epoca la alta sau de la o cultura la alta. Dar cei care analizeaza epocile istorice si prin prisma culorilor preferate la un moment dat vor avea numeroase surprize. Iar regulile trecutului explica in buna masura de ce astazi anumite culori sunt preferate pentru unele ocazii si considerate nepotrivite pentru altele.
Decembrie 2007