Duminică dimineaţa, cei treizeci şi cinci de membri ai delegaţiei conduse dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal 'George Coşbuc', au făcut o deplasare din Besançon (Franţa) spre oraşul Le Locle din Elveţia, unde s-a petrecut un alt episod al promovării europene a antologiei 'Scriitori bistriţeni', ediţia bilingvă în română şi franceză. Gazda românilor a fost Asociaţia Folclorică 'Francs-Habergeants', care face parte din Uniunea Europeană de Folclor şi este înfrăţită cu Ansamblul Folcloric 'Balada' de acum doisprezece ani, astfel că întâlnirea din Ţara Cantoanelor a avut o dublă semnificaţie, sărbătorită prin lansarea antologiei amintite, urmată de un însufleţitor program folcloric. Cu bucurie frăţească, Francisc Tiebout, directorul ansamblului din Le Locle, i-a primit pe oaspeţi la sediul asociaţiei, unde elveţianul şi directorul Cosma au rostit alocuţini în care exprimau bucuria revederii şi a petrecerii câtorva ore sub semnul unei comunicări culturale de cea mai autentică speţă europeană. În continuare, scriitoarea Elena M. Câmpan a făcut pentru cei de faţă o prezentare a antologiei traduse într-o franceză frumoasă, nuanţată, de Ana Maria Betay-Precetti, o bistriţeancă de mare calitate, rezidentă la Paris. Între altele, s-a precizat că antologia iniţiată de Dorel Cosma cuprinde texte a douăzeci de autori bistriţeni din gruparea 'Conexiuni' de pe lângă Centrul Cultural Municipal 'George Coşbuc', avându-l coordonator pe Alexandru Uiuiu. A urmat un recital de poezie, în cadrul căruia scriitorii prezenţi - Horaţiu Baciu, Dorel Cosma, Elena M. Câmpan, Emil Dreptate, Traian Parva Săsărman şi Victor Ştir - au citit din creaţiile proprii, fiind rostite şi scurte fragmente din textele semnate de Alexandru Uiuiu şi Veronica Ştir. Elveţienii au urmărit cu interes, pe versiunea franţuzească, întâiele texte literare bistriţene, auzite în neutra Elveţie, devenită de astă dată aliata noastră artistică, după cum a subliniat directorul Francisc Tiebout, mulţumind pentru cele primite. A urmat un program de cântece populare din zona noastră, susţinut de artiştii Marioara Sigartău şi Petre Petruse, într-o atmosferă antrenantă, care a cuprins întreaga sală ce i-a însoţit pe artişti cu aplauze pe ritmul melodiilor.
După programul cultural care i-a încântat pe oaspeţi, gazdele au întins masa aşa cum se păstrează obiceiul în comunităţile tradiţionale al căror folclor îl promovează ansamblurile înfrăţite. S-a gustat din bucate şi vin, iar directorul Cosma, maeştrii coregrafi Ioan Simionca şi Teodor Puşcaş, din partea 'Baladei', directorul Francisc Tiebout, ceilalţi membri ai ansamblului au depănat amintiri din doisprezece ani de colaborare culturală, evocându-se prezenţele elveţienilor la Bistriţa. Precizăm că pe pereţii sălii de spectacole a Asociaţiei Folclorice 'Francs-Habergeants' se păstrează fotografii de la semnarea, acum doisprezece ani, a documentelor de înfrăţire şi afişe ale spectacolelor susţinute de 'Balada' în Elveţia sau a participării artiştilor din Le Locle la festivalul 'Nunta Zamfirei' din municipiul Bistriţa.
Emoţionant a fost pentru bistriţeni ca, după ce şi-au luat la revedere, să-i vadă pe elveţieni ieşiţi în fugă într-o stradă apropiată spre a se mai vedea o clipită şi a-şi face semnul despărţirii, fluturând mâna cu speranţa revederii.
Delegaţia bistriţeană şi-a continuat drumul până în oraşul Neuchatel, o perlă a Elveţiei, şi de pe malul lacului Le Mans s-a privit spre depărtatele creste de dincolo de lac, într-o lirică direcţie în care ar putea fi întâlnită în zbor Bistriţa.