Volumul va fi prezentat de Matei Calinescu, critic si teoretician literar, profesor la Universitatea Bloomington (Indiana), Alexandru George, critic literar si publicist, Raluca Duna, editor, si Ioan Stanomir, directorul Editurii ICR.
Cartea cuprinde doua piese de teatru Dialogii psihopatului, Artistul si Moartea, Jurnalul, Note dintr-un carnet, un alt jurnal intim si unul scris in franceza, proze si corespondenta. Scrierile continute in acest volum constituie, conform realizatoarei editiei, Raluca Duna, partea cea mai valoroasa a operei lui Emil Ivanescu (1921 1943), autor apartinand generatiei razboiului"
As putea spune ca l-am cunoscut pe Emil Ivanescu, nu in persoana, desigur (...), dar intr-un fel foarte personal: mai intai prin evocarile fratelui sau, vechiul si marele sau prieten, Mircea Ivanescu (...). Da, l-am cunoscut pe Emil Ivanescu si am participat la drama sinuciderii lui inexplicabile, hotarate in deplina luciditate (dupa o amanare determinata de dorinta de a asculta un recital de pian!), cu o minutiozitate rece si cu o inflexibila furie distructiva. Citindu-l pe Emil Ivanescu, gasesc in teatrul lui, in jurnalele lui, in diversele lui incercari literare nefinisate, trasaturi indubitabile ale unei potentiale genialitati, ramasa la stadiul juvenil dar stralucit juvenil, ma grabesc sa precizez. Inzestrat cu o memorie borgesiana si cu un gust tot borgesian pentru paradox, Emil Ivanescu ar fi putut deveni, in linia marilor scriitori livresti, un alt Borges, daca si-ar fi depasit, cu varsta si experienta de viata, criza tardiv adolescentina care l-a dus la hotararea fatala." Matei Calinescu.