Dupa 11 ani de zel impins la limita, Mircea Cartarescu a incheiat proiectul vietii sale. Autorul a lansat, miercuri, la Libraria Humanitas Kretzulescu, `Orbitor. Aripa dreapta", ultimul volum din trilogia inceputa cu `Aripa stanga" si continuata cu `Corpul".
Pentru scrierea celui de-al treilea volum din trilogia `Orbitor", Mircea Cartarescu a primit o bursa de un an langa Stuttgart, la Schloss Solitude. Şi-a gandit in tihna romanul, la un castel, departe de zgomotul lumii cotidiene. Iar efortul i-a fost rasplatit de vanzari pe masura. Primul tiraj din `Orbitor. Aripa dreapta", de 5.000 de exemplare, s-a epuizat deja in prima saptamana de la aparitia cartii in librarii. Editorii au fost nevoiti sa scoata un al doilea tiraj, tot de 5.000 de exemplare.
Mircea Cartarescu, care a publicat primul volum din `Orbitor" in 1996, le-a spus celor peste o suta de persoane adunate in librarie ca nu este `mandru" de romanul pe care l-a scris, ci doar `recunoscator". `Nu stiu cum s-a scris aceasta carte, aceasta trilogie, ma simt ca un fel de medium care a primit-o din alta parte. Acea alta parte, pe care nu stiu cum sa o numesc, este adevaratul autor". Directorul editorial Humanitas, Lidia Bodea, considera ca aparitia volumului reprezinta `evenimentul editorial al anului 2007, evenimentul prozei romanesti al ultimelor decenii, constructia romaneasca cea mai solida data vreodata in proza romaneasca".
O carte scrisa pe `jumatate"
`Citind aceasta carte nu descifrati mintea mea, ci, daca ea este buna de ceva, descifrati propria personalitate. Nu e nimic de inteles in aceasta carte, este doar de trait. Nu e nimic de explicat, numai de mangaiat. Este o carte facuta pentru a fi mangaiata, e o carte senzuala intr-un anumit fel. Eu am scris doar o jumatate, cealalta jumatate e in mintea dumneavoastra", a mai spus Cartarescu.
`Sa nu consideram ca ceea ce se petrece azi este o fapta printre faptele obisnuite ale vietii noastre. Eu sunt foarte convins ca ceea ce a incheiat astazi Mircea Cartarescu la capatul a 11 ani de munca reprezinta un tip de exemplaritate a efortului, a concentrarii si a creativitatii fiintei umane, care nu este masura obisnuita a oamenilor", a spus si Gabriel Liiceanu, directorul Humanitas.
Pe urmele lui Marin Preda
Pe Mircea Cartarescu cel mai mult l-ar intrista o lectura "pasiva" a acestei carti.
"Ea trebuie sa fie un melanj de impotrivire si de acceptare, de plinuri si de goluri", a mai spus scriitorul. Gabriel Liiceanu a subliniat ca "Orbitor. Aripa dreapta" este o "tasnire a viitorului in prezentul nostru", una dintre marile carti ale lumii. "Bucurestiul nu a capatat niciodata demnitate literara. Citind cartea aceasta, Bucurestiul a capatat demnitate mondiala".
In opinia lui Liiceanu, un alt merit al lui Cartarescu ar fi ca este `primul roman, poate in afara de Marin Preda, care se hotaraste sa recupereze dimensiunea istoricului in literatura". Intrebat ce va face dupa `Orbitor", Cartarescu a declarat ca nu stie inca si ca, deocamdata, se odihneste.
`Orbitor" este un roman `ilizibil", dupa cum spune autorul, pentru ca `nu se citeste, se poate ghici" in el.
"Orbitor", in circuitul literar mondial
Romanele `Orbitor. Aripa stanga" si `Orbitor. Corpul", aparute la noi in 1996, respectiv 2002, au fost publicate in mai multe tari. Primul volum a fost tradus in franceza, suedeza, maghiara, italiana, ivrit si bulgara, fiind in curs de aparitie editia in limba germana. Al doilea volum a fost tradus in bulgara, franceza si suedeza.
La lansarea volumului au mai participat, printre altii, Mircea Mihaies, Ioan T. Morar, Dan C. Mihailescu si Tania Radu.
'Orbitor' este o carte ilizibila. Nu e o carte care se poate citi, asa cum nu poti citi o piatra sau nu poti citi un nor
Mircea Cartarescu,
scriitor
Cu `Orbitor" la mare
`Orbitor. Aripa dreapta" va fi lansat si la Vama Veche, pe 21 iulie. Volumul, de circa 570 de pagini, poate fi achizitionat la pretul de 39 lei, iar toate volumele trilogiei costa, in total, 93 de lei. Celelalte doua carti din serie sunt `Aripa stanga" (Humanitas, 1996, prima editie) si `Corpul" (Humanitas, 2002).