(1861-1947)
Arhitect, decorator si designer belgian, reprezentant important al curentului Art Nouveau.
Victor Horta a fost unul dintre cei mai importanti si cunoscuti arhitecti si designeri Art Nouveau, stilul sau inspirand numerosi artisti din intreaga Europa. A influentat si idealurile estetice ale gruparilor avangardiste belgiene.
Dupa ce a urmat cursurile de desen, arhitectura si design textil la Academia de Arte din Gent si-a deschis propriul atelier la Bruxelles, iar in 1893 a construit cladirea Casa Tassel in stil Art Nouveau. La sfarsitul ultimului deceniu al secolului XIX a primit o comanda importanta din partea miscarii socialiste belgiene, care i-a solicitat sa proiecteze si construiasca Maison du Peuple. In 1898 si-a construit propria locuinta si un atelier, ansamblu care este astazi cunoscut ca faimosul Muzeu Horta.
Casa Tassel, intrare
La inceputul secolului XX Horta era deja un nume cunoscut, incepand sa proiecteze mai multe locuinte si cladiri din Bruxelles, lucrand in principal pentru mari industriasi sau oamenii politici ai vremii. Ulterior a proiectat magazinul; de bijuterii al artistului belgian P. Wolfers, reprezentant al Art Nouveau, precum si alte magazine, Gara Centrala si Sala de concerte de la Palais des Beaux-Arts in 1920.
Horta a jucat un rol important in geneza stilului Art Nouveau belgian, alaturi de alti arhitecti ca Henri van de Velde, Paul Hankar sau bijutierul Philippe Wolfers. Inspirat de natura, stilul sau a fost liniar, asemeni tulpinilor plantelor. Tinzand spre unitate, fiecare material, suprafata, ornament, exterior sau interior, era asamblat armonios si foarte detaliat decorat.
Casele proiectate de el se remarca mai ales prin arhitectura interioara : camerele cu forme neregulate se deschid liber una spre cealalta la niveluri diferite, designul natural al unei balustrade din fier regasindu-se in motivele decorative ale mozaicurilor sau peretilor.
Formele organice ale stilului arhitectonic Art Nouveau in Belgia puse la punct de Victor Horta au generat idei revolutionare si au marcat inceputul arhitecturii si designului modern. Decoratiunile in forma de plante si curbele duble, care vor fi mai tarziu cunoscute drept "linii belgiene", au fost adaptate in intreaga locuinta, pana la cele mai mici detalii interioare : ferestre cu geamuri colorate, lampi, mobilier din lemn, decoratiuni din fier forjat. Foarte populare si astazi, modelele imaginate de Horta au inspirat numeroase lucrari in argint si sticla, obiecte decorative si bijuterii.
Hotel Tassel