Salvador Felipe Jacinto Dali I Domenech, cunoscut mai tarziu lumii artistice ca Salvador Dali, s-a nascut pe 11 mai 1904 in micul orasel Figueres, Spania, situat la poalele Pirineilor, la aproximativ 30 de kilometri de granita franceza cu Catalonia. Fiul unui notar, Dali si-a petrecut copilaria in Figueres si la Cadaques, unde familia mergea adesea in vavanta; acolo generosii parinti i-au construit si primul sau atelier. Va locui mai tarziu impreuna cu sotia sa, Gala, in Portul Lligat din apropiere, iar multe dintre tablourile sale vor fi o marturie a iubirii sale pentru Spania.
Tanarul Dali s-a inscris la Academia de Arte San Fernando din Madrid, iar prima sa expozitie personala, organizata in 1925 la Barcelona, a adus si prima recunoastere publica a talentului artistului. A devenit cunoscut in intreaga lume cand trei dintre lucrarile sale au fost expuse in cadrul celei de a 3-a editii a Expozitiei Internationale Carnegie din Pittsbrugh in 1928. Urmatoarea expozitie personala, organizata anul urmator la Paris, a fost un nou succes. S-a alaturat grupului suprarealist, condus de fostul dadaist Andre Breton. In acelasi an Dali a intalnit-o pe Gala Eluard, care l-a vizitat la Cadaques impreuna cu sotul ei, poetul Paul Eluard. Foarte curand Dali si Gala au devenit iubiti, iar aceasta a jucat rolul de sotie, manager si principala sursa de inspiratie.
Dali a devenit una dintre figurile marcante ale miscarii suprarealiste, chiar liderul ei incontestabil. Lucrarea sa "Persistenta memoriei" este si astazi considerata de multi capodopera acestui curent artistic. Dar pe masura ce razboiul se apropia, Dali a intrat in conflict cu suprarealistii din cauza lipsei de implicare politica, fiind eliminat din grup in urma unui sumar "proces" in 1934. Cu toate acestea a continuat sa expuna in cadrul expozitiilor organizate de suprarealisti. Dar pana in 1940 Dali deja se indepartase artistic de acestia, adoptand un nou stil care va caracteriza perioada sa "clasica", demonstrandu-I preocuparea pentru stiinta si religie.
Dali si Gala au parasit Europa in timpul razboiului, ramanand in SUA pana in 1948, o perioada care s-a dovedit deosebit de importanta pentru artist. In 1941 Muzeul de Arta Moderna din New York a organizat prima retrospectiva importanta a lui Dali, iar in 1942 a fost publicata in SUA autobiografia pictorului, intitulata "Viata secreta a lui Salvador Dali". Pe masura ce Dali se indeparta de suprarealism in favoarea unei interpretari personale a clasicismului, a inceput lucrul la 19 compozitii de proportii, majoritatea cu teme stiintifice, istorice sau religioase. Printre cele mai cunoscute se numara tablouri ca "Descoperirea Americii de catre Christofor Columb".
Cosul cu paine, 1926
In 1974 Dali deschide in Figueres Teatro Museo, apoi au loc mai multe retrospective la Paris si Londra. Dupa moartea sotiei sale, in 1982, starea de sanatate a lui Dali incepe sa se inrautateasca tot mai repede. Dupa ce este destul de grav ranit intr-un incendiu care ii distruge partial casa din Pubol in 1984, Dali este doar o umbra a artistului plin de energie din trecut. Doi ani mai tarziu sufera o dificila operatie la inima. Isi petrece ultimii ani ai vietii in singuratate, mai intai la Pubol si apoi in apartamentul din Figueres. Moare pe 23 ianuarie 1989 in urma unui atac de inima.
Ca artist Salvador Dali nu s-a limitat niciodata la un singur stil, incercand sa experimenteze totul. Creatia sa, incepand de la primele compozitii impresioniste, urmate de tranzitia suprarealista spre perioada clasica, dezvaluie un artist in continua reinventare. Dali a realizat picturi in ulei, desene, acuarele, grafica, sculpturi, bijuterii etc. Indiferent daca lucra urmandu-si propria inspiratie sau respectand o comanda, Dali reusea sa transmita tuturor lucrarilor o complexitate artistica specifica. Mai presus de orice era un desenator desavarsit, care a reusit prin creatiile sale sa revolutioneze arta.
Copil geopolitic privind nasterea omului nou, 1943
Mai 2006