Dupa succesul inregistrat de prima editie a Vibrate!Festival Christmas Concert, eveniment organizat – cu sprijinul Administratiei Prezidentiale si in parteneriat cu Muzeul National Cotroceni – in elegantul Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociatia Culturala “Paul Constantinescu” – organizatorii Vibrate!Festival Brasov, in parteneriat cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, si-au propus sa organizeze o noua editie a Vibrate!Festival Christmas Concert, cu ocazia Sarbatorilor de Iarna 2016, in data de 20 decembrie 2016, ora 19. Daca prima editie a avut ca invitati trei tineri muzicieni din doua tari: violonistul Vlad Maistorovici (Romania), pianista Diana Ionescu (Romania) si violoncelistul Pau Codina (Spania), editia 2016 va avea ca invitati un numar important de muzicieni din Marea Britanie, Spania si Romania.
Cea de-a II-a editie a Vibrate!Festival Christmas Concert va avea loc in Sala Mircea Eliade a Bibliotecii Nationale a Romaniei si va avea mai multe semnificatii:
- Aniversarea a 80 de ani de la fondarea Muzeului National al Satului “Dimitrie Gusti”;
- Marcarea incheierii evenimentelor aniversare “LEONTINA VADUVA 30” dedicate sopranei
Leontina Vaduva cu ocazia aniversarii celor 30 de ani de cariera internationala, prin decernarea
titlului de membru de onoare al Asociatiei pentru Muzica, Arta si Cultura.
Camerata SuperStrings
Vlad Maistorovici, vioara/leader
Solista: Diana Ionescu, pian
Program:
PÄRT “Summa” pentru orchestra de coarde
MENDELSSOHN Concert pentru pian si orchestra de coarde in la minor
MAISTOROVICI Concert Transilvan pentru vioara si zece instrumente de coarde
BRITTEN Simfonia Simpla pentru orchestra de coarde, op. 4
ELGAR Serenada pentru orchestra de coarde, op. 20
Invitati speciali:
Pau Codina (Spania)
Shiry Rashkovsky (UK)
Eloisa-Fleur Thom (UK)
membrii ai cvartetului Arcadia (Romania)
Camerata SuperStrings
Camerata SuperStrings a fost fondata de Vlad Maistorovici pentru a aduce impreuna cei mai buni instrumentisti clasici romani si straini intr-o orchestra internationala bazata in Romania. Avand intre membrii sai artisti care au evoluat la vibrate!festival si impartasind aceeasi viziune artistica, Camerata SuperStrings inseamna excelenta, traditie si inovatie in muzica clasica.
Biblioteca Nationala a Romaniei – ATRIUM
Atrium-ul Bibliotecii Nationale a Romaniei, este spatiul situat in centrul cladirii, si este o zona de marimi considerabile (peste 1500 metri patrati) in care se organizeaza diverse evenimente culturale, precum: concerte de muzica instrumentala sau corala, dezbateri sau conferinte.
Beneficiind de o arhitectura moderna, si de posibilitatea amplasarii de scaune mobile (aprox. 500), dar si de mijloace tehnice moderne si de o scena de dimensiuni apreciabile (60 metri patrati), Atrium-ul este un spatiu care da o nota deosebita evenimentelor pe care le gazduieste. In aceeasi cladire a Bibliotecii Nationale a Romaniei isi are sediul si Ministerul Culturii.
MUZICIENI INVITATI
Director artistic: Vlad Maistorovici
Vioara/leader
'makes sparks fly'
Musicweb International
'full of atmosphere, a wonderful swirl of sounds'
The Classical Reviewer
'strikes a different note'
The Daily Telegraph
'Maistorovici displays a strong melodic invention'
The Classical Source
"Vlad Maistorovici este un violonist complet. Interpretarile sale prezinta siguranta tehnica, dublata de disponibilitatea de a impinge barierele pana ce ies scantei" scrie Musicweb International despre artistul roman, unul dintre cei mai versatili muzicieni ai tinerei generatii.
Laureat al concursurilor internationale Tillett Trust si Young Concert Artist Trust, Vlad a sustinut numeroase aparitii ca solist pe marile scene in Marea Britanie (Wigmore Hall, South Bank Centre), Franta, Olanda, Belgia (Salle Flagey), Germania, Elvetia, Italia, Croatia, Romania, Rusia, Israel, Statele Unite (Merkin Hall NY), Brazilia, in compania unor ansambluri ca Orchestra de Camera a Uniunii Europene, Orchestra de Camera din Lusanne, South Bank Sinfonia din Londra, Orchestra de Camera Radio Bucuresti. Impatimit al repertoriului cameral, a avut privilegiul de a colabora de la o varsta frageda cu muzicieni de renume cum ar fi Pierre Amoyal, Dora Schwartzberg, Jeremy Menuhin, Ivry Gitlis, Gordan Nikolich. Vlad imbina cu succes cariera concertistica si cea de compozitor. In 2003 a fost distins cu Marele Premiu al Concursului International George Enescu, ceea ce a confirmat talentul sau manifestat inca din copilarie. Muzica sa “atractiva si rezonanta” (Musical America), “plina de contraste vii” (London Financial Times) a fost abordata si inregistrata de interpreti si ansambluri renumite ca London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, European Union Chamber Orchestra, Britten-Pears Orchestra. Dupa succesul repurtat la Londra, lucrarea sa pentru orchestra Halo, comanda London Symphony Orchestra, este prezentata in premiera pe continent in 2012 la Festivalul de la Aix-en-Provence, iar apoi inregistrata de LSO sub bagheta lui François Xavier Roth.
Nascut in 1985 la Ploiesti, a urmat cursurile Liceului de arta Carmen Sylva cu profesorii Adrian Ceapa si Ioana Croitoru. La virsta de 16 ani, recomandat de pianista Lory Wallfisch, obtine o bursa la vestita Yehudi Menuhin School unde a studiat cu Natalia Boyarskaya. Intre 2002 si 2009 a studiat vioara cu Felix Andrievsky si compozitia cu Mark-Anthony Turnage si Jonathan Cole la Royal College of Music din Londra, iar in 2011 obtine diploma Master Soloist de la Haute Ecole de Musique Lausanne, la clasa lui Pierre Amoyal. In repertoriul de duo cu pian, Vlad l-a avut ca mentor pe Bruno Canino intre 2008 si 2011 la Scoala de Muzica din Fiesole, Italia. S-a perfectionat la cursuri de maiestrie de traditie la Verbier, Keshet Eilon si Aldeburgh cu violonistii Viktor Pikaisen, Zakhar Bronn, Donald Weilerstein, Krszistof Wengrzyn, Phillipe Graffin, Anna Chumachenko, Boris Kushnier si compozitorii Magnus Lindberg, Oliver Knussen, Colin Matthews, Giaccomo Manzoni, Dan Dediu.
Solista: Diana Ionescu
Pian
“...sclipiri de virtuozitate si temperament a la Martha Argerich... momente magice care aduc aminte de Maria Joao Pires. Am fost martorii unei extraordinare empatii intre solista si orchestra care ne-a amintit de cele mai bune momente ale lui Nigel Kennedy” - Classical Source
Castigatoare a Marelui Premiu a Concursului International de Pian George Enescu 2001, precum si a Premiului Alexis Weissenberg Elvetia si a Glass Sellers Trophy Londra 2010, Diana Ionescu a cantat in cadrul unor festivaluri importante precum Verbier Festival, Progetto Martha Argerich-Lugano, Kyoto Music Festival, George Enescu Festival si Beethoven Festival London.
Aceste realizari au adus-o in atentia unor faimosi muzicieni: Martha Argerich, Alexis Weissenberg, Ion Marin, Richard Goode si Murray Perahia, cu care a avut ocazia sa colaboreze in turnee importante din intreaga lume, cum ar fi in Franta, Belgia, Olanda, Spania, Elvetia, Japonia si Statele Unite ale Americii.
De curand a inregistrat cu Orchestra Nationala Radio Concertul pentru Pian de Schumann si Concertul No 1 pentru pian de Mendelssohn. De remarcat si colaborarile cu Belcea Quartet, cu soprana Teodora Gheorghiu, cu violonistul Vlad Maistorovici si cu violoncelista Laura Buruiana. Diana Ionescu s-a nascut in Romania si a inceput sa studieze pianul cu Prof. Sanda Bobescu si cu Prof. Olga Szell. Este absolventa a Liceului de Muzica George Enescu si a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, unde a fost eleva a cunoscutului pianist Dan Grigore. Diana si-a continuat studiile muzicale la Guildhall School of Music din Londra cu Joan Havill si Ronan O'Hora. A beneficiat de mentoratul pe termen lung al maestrilor Alexis Weissenberg si Richard Goode.
Invitati speciali:
Shiry Rashkovsky
Viola
Elogiata de publicatia The Strad, pentru debutul ei „ademenitor, emotionant si exuberant”, la Royal
Festival Hall, Shiry urmeaza o cariera internationala de solist, de interpret de muzica de camera, profesor si orchestrala. Un musician versatil, Shiry s-a nascut in Londra, intr-o familie de muzicieni. Si-a inceput educatia artistica la varsta de 5 ani, sub indrumarea parintilor, profesorul de vioara Itzhak Rashkovsky si Ani Schnarch. Dupa ce si-a luat diploma in Stiinte sociale si politice la St. Catherine s College, Cambridge, Shiry a terminat cu cele mai inalte merite un master la Royal College of Music, unde a studiat cu Natasha Boyarska si Ian Jewel.
Castigatoare a mai multor premii internationale, cum ar fi Martin Musical Scolarship Fund, Cecil Aronowitz Viola Prize, Philharmonia Orchestra Meyer Award Countess of Munster Musical Trust Recital Scheme, Shiry este foarte cautata, atat ca solist, cat si pentru a sustine recitaluri. A cantat in direct pentru BBC Radio 3, BBC 4, postul de radio new-yorkez WQXR, televiziunea italiana RAI si Israeli Broadcasting Autority.
Este membru fondator al Ansamblului Globe, impreuna cu flautista Luce Zurita si harpist Valeria Kurbatova, cu care pleaca in mod regulat in turnee. Alaturi de Robin Green (castigator al premiilor YCAT, ROSL, Park Lane Group, ofera recitaluri pe teritoriul Marii Britanii, constituind unul dintre putinele duete de viola si pian consacrate.
Fiind onorata ca Membru Asociat al Orchestrei Philharmonia (2015), Shiry continua sa mearga in turnee si sa inregistreze in mod constant cu orchestra. Este, de asemenea, liber profesionist, colaborand cu BBC Symphony Orchestra si a fost viola intai pentru Multi-Story.
Cautata ca profesoara de viola, Shiry a fost numita profesoara la Royal Holloway, Universitatea din Londra, in 2013. A predat in cadrul New Virtuosi International Mastercourse inca de la inceputurile acestuia, in 2009, precum si in cadrul Le Altre Note Mastercourse and Festival, Italy.
Fiind implicata atat in muzica contemporana, cat si in forme alternative de muzica, ea a interpretat in premiera piese ale compozitorilor Moshe Zorman, Aviya Kopelman, Jonathan Keren and Betty Olivero. In 2010 a interpretat, in premiera mondiala, Concertul pentru viola dedicat ei de catre Kate Whitley si continua sa promoveze noi compozitii pentru viola solo.
Shiry imbratiseaza muzica tuturor culturilor lumii si a lucrat cu violonistul latino-american Rafael Gintoli, cu muzicianul turc Cihat Askin si a cantat alaturi de renumitul violinist si interpret la oud (un instrument cu coarde, in Orientul Mijlociu) Yair Dalal.
Pau Codina
Violoncel
Pau Codina s-a nascut in 1988 la Barcelona si a inceput studiul violoncelului la varsta de cinci ani cu Eulalia Subirà. A studiat apoi cu Ivan Chiffoleau, Daniel Grosgurin, Peter Thiemann, Louise Hopkins si Gary Hoffman. Dupa ce a absolvit Yehudi Menuhin School in 2006 si Guildhall School of Music and Drama din Londra in 2010, Pau si-a continuat studiile la Chapelle Musicale Reine Elisabeth din Bruxelles.
De-a lungul carierei sale de pana acum a fost invitat al multor festivaluri, intre care faimoasele Manchester Cello and Chamber Music Festival si Kronberg Cello Festival. A cantat pe scene importante din Spania, Anglia si Germania, cum ar fi Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Purcell Room, Pau Casals Auditorium, si Palau de la Musica Catalana Barcelona. Ca solist, a cantat in compania unor orchestre de renume, ca Barcelona Sinfonietta, Empordà Chamber Orchestra, Andorra Chamber Orchestra, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Franz Liszt Chamber Orchestra din Budapesta.
Pau este pasionat de muzica de camera si este membru al cvartetului de coarde Idomeneo si al ansamblului de violoncele Cellophony, cu care a sustinut concerte in sali importante din Anglia, Franta, Belgia, Germania, Austria si Elvetia.
In afara de activitatea concertistica, Pau a fost distins cu premii la multe concursuri internationale, ca MBF Guilhermina Suggia in anii 2004 si 2007, bursa Geofrey Shaw, bursa Martin Musical, premiul Schlosskonzert al festivalului de violoncel de la Kronberg, premiul III si premiul criticii la concursul Primer Palau din Barcelona, si cel mai recent premiul I si premiul EMCY la concursul Jeunesses Musicales Madrid.
Eloisa-Fleur Thom
Violonista
Eloisa-Fleur este o premiata violonista, dirijoare si curatoare. Repere ale carierei sale de pana acum au inclus interpretarea Concertul pentru doua viori de J. S. Bach alaturi de celebrul violonist Maxim Vengerov si pentru muzica de camera cu Radiohead Jonny Greenwood (solisti ai London Conremporary Orchestra). In ultimii ani, Eloisa-Fleur a sustinut concerte in sali de prestigiu precum: Wigmore Hall, Kings Place, Ashmolean Museum 'Stradivarius', Leeds International Concert Series, St George Bristol, si a fost transmisa in direct pe BBC Radio 3. A colaborat cu Rambert Dance Company si compozitoarea Kate Whitley.
Eloisa-Fleur este directorul artistic al 12 ensemble, o orchestra de coarde formata din 12 tineri muzicieni de elita, care eveolueza pe cele mai importante scene din Londra. Recent au sustinut un concert la Philharmonie de Paris alaturi de Max Richter. Eloisa-Fleur a avut o rezidenta de creatie (2015/2016) la Heima in Seyðisfjörður, Islanda.
Membrii ai cvartetului Arcadia
“Ansamblul romanesc traieste tumultul emotional al muzicii lui Janáček cu inima si sufletul ... fiecare accent este ca o sageata in inima." Marcus Stäbler, Fono Forum, Aprilie 2014
“interpretarea lor are o asemenea incarcatura...Rezultatul este un asalt asupra simturilor, strapungand inima acestei muzici tulburatoare” The Financial Times, septembrie 2013
Laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Almere International Chamber Music Competition (2011) si International Chamber Music Competition Hamburg (2009), Cvartetul Arcadia a devenit in scurt timp unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri ale generatiei sale.
Infiintat in 2006 pe bancile Academiei de Muzica “Gheorghe Dima”, cvartetul a sustinut reprezentatii in intreaga lume, printre care se numara concertele de la Budapest Spring Festival, Festivalul International George Enescu, Cité International des Arts (Paris), Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall (Montreal), Amsterdam Concertgebouw, Wigmore Hall, Festivalul Q’arto Mondi din Polonia, Salle Gaveau din Paris, Tel-Aviv, Portugalia, Festivalul Mecklenburg Vorpommern, Festivalul Kammermusiktage Mettlach, Festivalul Zeist Music Days din Olanda, in Regatul Unit al Marii Britanii si la Beijing. Sezonul 2014-2015 a inclus un turneu de 12 concerte in Japonia, alaturi de aparitii pe numeroase scene europene precum Wigmore Hall, Musikverein din Viena, Festivalul Aldeburgh, Berlin Konzerthaus, North Norfolk Music Festival, Festivalul Enescu si Madrid. In martie 2015, cvartetul a debutat la postul de radio BBC3 cu o transmisiune in direct a concertului sustinut pe scena Wigmore Hall, iar in aprilie 2015 a fost invitat sa devina cvartet in rezidenta la Centrul National de Arta “Tinerimea Romana” din Bucuresti.
In sezonul 2015-2016, cvartetul revine cu un turneu de 14 concerte in Scotia si Regatul Unit, urmat de numeroase concerte la festivaluri europene, printre care Musikfestival Rheinhessen, Grafenegg Festival, Silver Lyre Festival din Sankt Petersburg, Euroarts Festival din Praga, precum si in Germania si Romania.
Discul de debut al Cvartetului Arcadia, lansat de Fontenay Classics in 2009, cuprinde lucrari compuse de Mendelssohn si Brahms si a fost primit cu mult entuziasm de criticii muzicali. Revista Ensemble Magazin a scris despre „interpretarea lor profunda”, „sonoritatea lor exceptionala” si „forta lor expresiva care lasa o adanca impresie asupra ascultatorului”. In octombrie 2013 a avut loc lansarea unui nou disc cuprinzand inregistrarea Cvartetelor Nr. 1 si Nr. 2 de Janáček, sub sigla casei de discuri Orchid Classics. Sunday Times a scris despre „o frumusete care iti strapunge inima”, si despre faptul ca „ambele piese sunt interpretate cu o intensitate coplesitoare”. Financial Times descria atmosfera creata de cvartet ca fiind „marcata de un expresionism taios, care prin dezlantuirea de miscari si cromatisme este socant de directa si dramatica, asemenea unui spectacol de opera – sau unui cosmar”, si al carei „rezultat este un asalt asupra simturilor, strapungand inima acestei muzici tulburatoare”.
Noiembrie 2016