Textul a fost scris de catre de Ayşıl Akşehirli si Alexandru Berceanu in urma celor 40 de interviuri cu romi horahai din Babadag, judetul Constanta, romi din cartierele Istanbulului: Sulukule, Kustepe, Balat si dom, populatie de origine roma din estul Turciei din Hatai, Gaziantep, precum si refugiati dom din Siria din estul Turciei.
Piesa transpune elemente de identitate comuna, probleme comune ale romilor din cele doua tari precum si abuzuri ale statului asupra etnicilor romi sau provocarile pe care romii le intampina in viata de zi cu zi, provocari regasite in urma documentarii.
Spectacolul Privind prin Piele spune povestea unei familii care porneste de la ascunderea originii rome si ajunge la asumarea acestei apartenente. Spectacolul se opreste asupra relatiei dintre un tata care vrea sa isi asume identitatea sa si fiica lui care refuza sa se identifice cu un trecut pe care nu-l cunoaste. Pe parcursul piesei personajele se confrunta cu stereotipurile culturale, construindu-si identitatea pentru a depasi aceste preconceptii.
„Leyla afla ca e roma, prietenii o lasa, iubitul o paraseste, toata existenta ei a fost o minciuna, iar cel mai firesc lucru este autodistrugerea. De cand am citit scenariul, Leyla, personajul pe care il joc a inceput sa ma obsedeze. Ii imprumut ”pielea” ca s-o arat lumii. Identitatea e ceva fragil. Exista si nu exista. Sunt roma ca si personajul meu, dar abia la finalul povestii simt ca Leyla imi seamana. Poate ca e ceva din Leyla in fiecare femeie roma”, spune Mihaela Dragan, actrita.
Spectacolul este in dubla distributie cu Mihaela Dragan si Alina Serban, respectiv Alexandru Fifea. Fiecare isi asuma mai multe roluri pe parcursul spectacolului pentru a spune povestea familiei din anii ’30 pana in prezent. Echipa artistica a spectacolului: Alexandru Berceanu - regia, Maria Cretu - scenografie, Golem Studio - visuals, Andreea Duta - coregrafie, Leonard Stoica - muzica, Vlad Ioachimescu - sound design, Fatih Genckal - artist asociat.
Accesul este gratuit si se face pe baza de rezervare in limita locurilor disponibile la tel.: +40732 101 860 sau mail centrulreplika@gmail.com; Centrul Educational de Teatru Replika, Str. Lanariei 93 - 95, sector 4, Bucuresti.
Proiectul Bucharest-Istanbul by Play este finantat in cadrul Programului Cultural Bucuresti - Orasul In-vizibil 2016, desfasurat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si Tandem Exchange Turcia. Proiectul va produce si la Istanbul, la Teatrul İkincikat, spectacolul Privind prin Piele in regia Andreei Valean.
dramAcum este un ONG activ in generarea de dramaturgie noua, tehnici dramaturgice inovatoare precum si productia de spectacole. dramAcum utilizeaza dramaturgia ca instrument de actiune sociala.
Köşe este un colectiv de artisti ce inoveaza in co-productiile cu comunitatile locale pe care le duc in context national si international.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii
TANDEM – Cultural Managers Exchange Turkey-EU is an initiative of the European Cultural Foundation (Amsterdam), MitOst (Berlin), Anadolu Kültür (Istanbul) and funded by Stiftung Mercator (Essen).
Iulie 2016