te afli aici:
Artline.ro /
Curente artistice - Baroc
Curente artistice - Baroc
Plina de culoare si dramatism, arta baroca a fost creata mai ales pentru a servi religiei. Ea trebuia sa incante si sa copleseasca, dar mai presus de orice sa implice spectatorul in miracole, extaz si momente ale triumfului crestinatatii.
In secolul al XVII-lea, Italia a ramas o tara de prima importanta ca centru al ideilor si practicilor artistice si Roma, in mod deosebit, a atras pictori si sculptori din intreaga Europa.
Curentele artistice care au luat nastere In Italia au continuat sa aiba rasunet international. Dupa Renasterea tarzie, in secolul al XVI-lea, a urmat manierismul, un curent artificial. Acest curent a tinut relativ putin si barocul dinamic care i-a succedat a durat de-a lungul secolului XVII si chiar XVIII, raspandindu-se in intreaga Europa catolica si chiar peste ocean, in America Latina.
Acest stil artistic s-a dezvoltat in Europa, in tarile catolice, ca arta a Contrareformei -secolele XVI, XVII si XVIII.
Mari pictori: Georges de La Tour, Rembrandt, Nicolas Poussin, Frans Hals, Peter Paul Rubens, Anton Van Dyck, Velazquez, El Greco, Caravaggio, Bartolome Murillo, Annibale Carracci
In arhitectura, barocul a inclus toate elementele clasicismului, cum ar fi coloanele, frontoanele triunghiulare si arcurile, dar s-a distins de clasicism prin dramatism si iluzia miscarii realizata prin curbe dominante si prin influentarea reciproca a spatiilor.
Aparut mai intai In Italia (L. Bernini, F. Borromini, P. Dacartona), s-a raspandit apoi in Germania (fratii Asam, J. L. von Hildebrandt, B. Neumann, J. Fischer von Erlach), in Spania capatand aspectul unei arte nationale (stilul churrigueresc), forma sub care a fost ulterior introdusa in America Latina.
Caravaggio (1573-1610), primul mare pictor baroc Italian.
Guideo Reni (1575-1642)
Peter Paul Rubens (1577-1641), considerat cel mai important pictor al curentului baroc, care si-a petrecut o mare parte a vietii studiind in Italia.
Gianlorenzo Bernini (1598-1680) - geniu al barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, arhitect, pictor si poet.
Stilul baroc s-a dezvoltat pana in secolul al XVIII-lea, in mod deosebit in Germania si in Austria.
Manastiri si biserici impresionante au fost construite in acest stil de Jacob Prandtauer (1660-1726), J.B. Fischer von Erlach (1656-1723), Johann Balthasar Neumann (1687-1753).
« Inapoi