inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

OAMENI POLITICI ROMANIa - Carte de istorie si de invatatura

0 Comentarii

Istoricul Stelian Neagoe a lansat la Editura Machiavelli enciclopedia Oameni politici Romania. Prins in vraja lecturii, cititorul uita ca, in fapt, consulta un dictionar si crede ca parcurge o lucrare literaraa, scrie academicianul Florin Constantiniu despre acest volum, iar prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu apreciaza aorizontul larg in abordarea si interpretarea activitatii personajelor (in numar total de 333) care populeaza enciclopediaa .


A


A


Florin Constantiniu si Gheorghe Buzatu apreciaza enciclopedia realizata de Stelian Neagoe, pe care o recomanda cititorilor Jurnalului National si nu numai, prin intermediul unor recenzii.


A


A


aMasivul volum al istoricului Stelian Neagoe, Oameni politici romani (Bucuresti, Ed. Machiavelli, 2007, 898 p.) trebuie evaluat pe doua coordonate: locul pe care il va ocupa in literatura de specialitate si raspunsul oferit orizontului de asteptare al marelui public cititor. O istoriografie a" i-am spune a" respectabila dispune intotdeauna, alaturi de editiile de surse, de marile sinteze consacrate problemelor fundamentale si personalitatilor ilustre, si de instrumente auxiliare, de lucru, precum bibliografiile, enciclopediile, dictionarele etc. Asa cum remarca spiritual marele bizantinist german Franz DAlger, de regula, aregii sintezelora, altfel spus marii istorici, al caror nume este asociat de ample expuneri ale istoriei nationale sau universale, privesc altitudinar a" de sus a" spre instrumentele de lucru, realizate de confrati cu o notorietate mult mai mica, punand o distanta intre aaristrocratiaa istoriografiei si apalmasiia ei. Ai totusi fara aceste instrumente de lucru marile sinteze nu se pot elabora.


A


A


Domnul Stelian Neagoe, in foarte bogata-i activitate de istoric, s-a infatisat in multiple ipostaze, de la editorul de izvoare documentare sau memorialistice pana la lucrari axate pe marile probleme ale trecutului romanesc. A inteles din propria experienta cat de necesar era un instrument de lucru care sa ofere atat specialistului, cat si cititorului obisnuit informatia necesara despre oamenii politici ai Romaniei moderne si contemporane. Cu documentatia stransa de-a lungul aostenelilor de istorica a" pentru a relua o formula a lui N. Iorga a" a oferit in volumul prezentat aici 333 de biografii ale oamenilor politici romani, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea pana in zilele noastrea, scrie academicianul Constantiniu.


A


A


A


 


PARTICULARITATI. In opinia sa, ceea ce particularizeaza volumul domnului Stelian Neagoe este maniera de prezentare a vietii oamenilor politici inclusi in Enciclopedie. aIn lucrarile cu acest profil, studiile, faptele, demnitatile etc. sunt insirate concis, ca intr-o fisa a serviciului de cadre/personal. Domnul Stelian Neagoe nu este insa numai un istoric, dar si un iubitor a ceea ce Iorga numea afrumusetea in scrierea istorieia. Foarte multe din articolele Enciclopedieisunt medalioane biografice cu un ales vestmant literar, altfel ca, prins in vraja lecturii, cititorul uita ca, in fapt, consulta un dictionar si crede ca parcurge o lucrare literara. Serviciul pe care volumul domnului Stelian Neagoe il va aduce specialistilor a" istorici si politologi, cu precadere a" ca si publicului iubitor de cultura este greu de cuprins in cuvinte. Oameni politici romani apare intr-o perioada cand zilnic se vorbeste de necesitatea areinnoirii clasei politice romanestia.


A


A


A


Bine! Dar cum? Votul uninominal nu poate naste peste noapte oameni de stat, patrioti integri, inteligenti, culti. Parcurgand Enciclopedia domnului Stelian Neagoe mi-am confirmat a" pentru a cata oara? a" impresia ca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si pana astazi clasa politica romaneasca a fost intr-un necontenit declin. Generatia pasoptista a" fauritorii Romaniei moderne a" raman, cred eu, treapta cea mai de sus a elitei noastre politice, pentru ca, apoi, succesorii lor sa coboare din treapta in treapta pana la ceea ce regele Mihai I a numit deunazi atat de corect, concis si colorat atiganiaa vietii noastre politice. Volumul domnului Stelian Neagoe nu este numai o carte de istorie, ci si una de invatatura, in intelesul unei meditatii asupra destinului natiunii romane. Pentru ca, sa nu uitam, clasa politica este o parte a natiunii si oglinda ei. Ceea ce este ea, in bine si in rau, suntem si noia, afirma academicianul Florin Constantiniu.


A


A


A


A


NECESITATEA UNEI ENCICLOPEDII. La randul sau, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu apreciaza aparitia enciclopediei lui Stelian Neagoe ca fiind ao realizare care trebuia sa vinaa. aDintre istoricii romani de azi putini sunt aceea care, precum Profesorul Stelian Neagoe, nu mai au nevoie de vreo recomandare. Nici in lumea specialistilor, nici in randul opiniei publice. Este si normal, cat timp este in discutie un istoric cu opera care a imbratisat varii domenii, a defrisat importante arhive si domenii si a' nu in cele din urma, daca nu cumva in prima ordine a' a valorificat numeroase si vaste monografii si sinteze, colectii de memorii, documente si cronologii. Iar aceasta intr-o vreme cand, inainte de 1989, ne incurajau cu dizidenta de sertar, pentru ca mai apoi sa-si etaleze merite care le lipseau, rastimp in care Profesorul Stelian Neagoe si-a amplificat in chip incredibil preocuparile istoriografice, atestand originalitate in abordari si un curaj remarcabil in tratarea si expunerea temelor considerate, de regula, dificile (?!), in afirmarea categorica a adevarurilor descoperite. Ceea ce, trebuie sa consemnam, i-au atras pretuirea si admiratia cititorului de istorie, de regula constant, bine informat in materie, pretentios si dispus dialogului liber si deschis.


A


A


Astfel ca prestigiul Profesorului, care a provocat, si continua s-o faca, suficienta invidie, inlauntrul si, culmea!, chiar in afara breslei, devine lesne explicabil, fiind si motivat, dat fiind ca se bazeaza pe fapte, vreau sa zic pe opera, nicidecum pe campanii mediatice sau aranjamente de culise (vezi, despre Profesor, volumul Omagiu istoricul Stelian Neagoe, Bucuresti, 2003, 426 pagini). Ca sa dau un exemplu, ma intreb si-l intreb pe cititor: cine nu-l cunoaste pe profesorul Stelian Neagoe a' fondatorul si directorul Casei de presa Machiavelli ori, mai cu seama, pe editorul unor volume memorialistice remarcabile purtand semnatura lui N. Iorga, I. G. Duca, Octavian Goga, Titu Maiorescu, Alexandru Marghiloman, Grigore Gafencu, Ion Nistor, Ion Gheorghe sau, in chip cu totul deosebit, Constantin Argetoianu, cu cele 18 volume deja valorificate intre 1991 si 2003.


A


A


Profesorul s-a preocupat de aparitia in limba romana a monografiei clasice privind relatiile germano-romane dintre 1938 si 1944, datorata marelui istoric german Andreas Hillgruber, ceea ce nu l-a impiedicat sa studieze, cu temeinice rezultate, aIstoria Unirii Romanilora (I-II), aIstoria politica a Romanieia 1944-1947, oferindu-ne concomitent o cronologie a' aIstoria Guvernelor Romanieia (1859-1999) si o aEnciclopedie a istoriei politice a Romanieia, 1859-2002. Intr-un asemenea context, aparitia masivului volum Oameni politici romani. Enciclopedie (Bucuresti, Editura Machiavelli, 2007, 897 p.), asupra caruia ne propunem sa staruim in continuare, nu reprezinta, defel, o surpriza, ci o realizare care trebuia sa vina, sa acopere un gol in opera stiintifica a profesorului Stelian Neagoe. Cu atat mai bine si mai natural, cu cat Enciclopedia atesta calitati indubitabile, demne de prestigiul autoruluia, noteaza profesorul Buzatu.


A


A


A


A


CALITATI. aFiind in discutie avantajele Enciclopediei, credem ca se impune, inainte de orice, sa retinem unele elemente esentiale, deloc putin numeroase, si anume: originalitatea demersului stiintific al autorului, intemeiat pe o vasta bibliografie si adeseori, un caz mai rar, pentru lucrari de asemenea natura, pe ample cercetari in arhivele interne; orizontul larg in abordarea si interpretarea activitatii personajelor (in numar total de 333) care populeaza enciclopedia; obiectivitatea si detasarea in expunere, sistematizarea si structurarea fericita a materiei; preocuparea pentru detaliile pe deplin semnificative, randuirea si tratarea lor ordonata, sistematica, logica si convingatoare; stilul ales si placut care indeamna pe cititor la lectura; in sfarsit, la urma, dar nu si cel mai lipsit de semnificatie, autorul a imbinat in chip placut si cu excelente rezultate analiza cu sinteza, elemente absolut necesare in lucrari de asemenea gen, iar vocile inserate (unele, veritabile micro-monografii) si portretizarile personalitatilor prezente in enciclopedie se dovedesc inspirate, veridice si categorice, in ciuda dificultatii, recunoscute, a multora dintre problemele cu care s-au confruntat ori pe care le-au infruntat eroii aflati sub lupa istoricului.


A


A


In context, precizam ca Enciclopedia dispune de o ampla si lamuritoare Prefata, din care aflam preferinta autorului pentru oamenii politici din cuprinsul secolelor al XIX-lea a' al XXI-lea, mai precis, pentru aceia care intr-un fel sau altul au marcat evolutia societatii moderne si contemporane romanesti. Din cauza unor probleme financiare legate de editarea unei enciclopedii de proportii, ne asigura autorul, a trebuit sa ne limitam la figurile politice cu totul reprezentative care au contribuit substantial la procesul de faurire a Romaniei si i-au asigurat devenirea in timp si spatiu pana in zilele noastre.


A


A


Celor 333 de figuri politice retinute le sunt consacrate aproximativ 750 de pagini, intemeiate pe o bibliografie ampla si sistematizata, succedata de o suma de anexe absolut necesare (in ordine, listele sefilor de stat si de guverne, ale liderilor partidelor politice sau ale camerelor legislative, ale titularilor ministerelor de Interne si Externe si, in sfarsit, ale domnilor si voievozilor tarilor romane).


A


A


Consider ca autorul, preocupat permanent de... dreapta judecata a eroilor sai, dispusi, in chip normal, alfabetic in volum, le-a rezervat tuturora spatii grafice echitabile, ori le-a destinat comentarii pe ma-sura. Nefiind posibil sa intram in detalii, vom retine a' pentru a incuraja pe cititorul dornic sa-si aproprie Enciclopedia a' cateva exemple. Asa, de pilda, nu este o surpriza ca la loc de cinste se situeaza, numeric si ca spatiu, dinastia Bratienilor (Constantin, Constantin I. C., Dumitru C.,Ion C., Vintila I. C. si Vintilica, Ion/Ionel I. C. si Gheorghe I.,), in total, aproximativ 30 pagini, penultimul, in cinci randuri sef de guvern, beneficiind, meritat, de toata lauda: Pentru intreaga sa opera de claditor al Romaniei Mari a' pe care a rostuit-o la standarde europene a', pentru providentialul sau noroc ce s-a rasfrant atat de benefic asupra tarii sale, Ion I. C. Bratianu (1864-1927) este cel mai mare om politic si barbat de stat al romanilor din toate timpurile...


A


A


Cum am putea sa incheiem mai bine... decat facand loc patrunzatoarei caracterizari ce i-a facut-o ministrul Frantei pe langa Guvernul razboiului intregirii nationale, contele de Saint-Aulaire: Excela prin a castiga fara sa-si faca dusmani. Viitorul apropiat mi-a descoperit in el cele mai inalte calitati, care il fac unul din marii oameni de stat ai generatiei sale, mult mai mare decat cei trei mari: Wilson, Lloyd George, Clemenceau. Nimic mai natural: la tari mici, oameni mari (p. 112-113).a


A


A


A


 


A.I. CUZA


aAlexandru Ioan Cuza a avut o Domnie scurta, de nici sapte ani de zile, dar plina de mari impliniri pe plan extern si intern. Domnitorul Unirii a prezidat cu ravna si pricepere crearea Statului national roman moderna


A


Stelian Neagoe,Doctor in istorie


 


 


BARBU CATARGIU


aTanarul om politic n-a avut insa reticente in critica strambatatii, precum afacerea Trandafilof sau modifi-carea regimului dotala


A


Stelian Neagoe, Doctor in istorie


 


 


 


P.P. CARP


aCaustic, mereu in ofensiva, afirmand, si nu justificand a' oratorul Carp era temut atat de


adversarii politici national-liberali, cat si de propriii tovarasi de crez conservatora


A


Stelian Neagoe,Doctor in istorie


A


 


CAROL I


aRegele Carol a fost un protector al culturii nationale. A creat fundatii,a sprijinit initiativele tiparirii unor opere fundamentale ale gandirii si creatiei romanestia


A


Stelian Neagoe,Doctor in istorie


 


 


MAREAALUL ANTONESCU. Profesorul Buzatu remarca totodata ca anu scapa atentiei si unei juste pretuiri, bineinteles, Maresalul Ion Antonescu, de la a carui nastere se vor implini in curand 125 de ani (1882-1946): Cazul Maresalului Antonescu are unele similitudini cu cel al lui Alexandru Marghiloman. Diferenta este ca destinele Romaniei Mari erau pe atunci (in epoca primului razboi mondial) diriguite de un Ionel Bratianu, pe cand la 1946 Romania mutilata era sub garbaciul sovietic, manuit salbatic de emulii de pe cheiurile Dambovitei...


A


A


In privinta fostului Conducator al Statului roman, Ion Antonescu, judecata oamenilorsi-a dat verdictul si sentinta a fost de mult executata. Este, prin urmare, un


nonsens sa cauti astazi sa culpabilizezi un intreg popor roman a' recunoscut pentru secularele sale sentimente de toleranta a' in numele catorva factori responsabili si al zelosilor lor executanti, carora, in posteritate, nu le-a mai ramas decat judecata lui Dumnezeu. Remember! Da, asta da... Omul aflat sub vremi, supus greselilor, Maresalul Antonescu, isi va afla totdeauna locul a' cu toate ale sale a' in istoria romanilor(p. 26-27)a. Gheorghe Buzatu isi incheie pledoaria pentru acest volum afirmand: aCititorul, netagaduit, a concluzionat: enciclopedia Oameni politici romani, aparuta sub semnatura profesorului Stelian Neagoe, trebuie citita, nicidecum povestita!a.


A


A


A


IPOSTAZE


aDomnul Stelian Neagoe, in foarte bogata-i activitate de istoric, s-a infatisat in multiple ipostaze, de la editorul de izvoare documentare sau memorialistice pana la lucrari axate pe marile probleme ale trecutului romanesc. A inteles din propria experienta cat de necesar era un instrument de lucru, care sa ofere atat specialistului, cat si cititorului obisnuit informatia necesara despre oamenii politici ai Romaniei moderne si contemporanea


A


academician Florin Constantiniu


A


A


A


VALOARE


aDintre istoricii romani de azi, putini sunt aceia care, precum profesorul Stelian Neagoe, nu mai au nevoie de vreo recomandare. Nici in lumea specialistilor, nici in randul opiniei publice. Este si normal, cat timp este in discutie un istoric cu opera care a imbratisat


varii domenii, a defrisat importante arhive si domenii si a' nu in cele din urma, daca nu cumva in prima ordine a' a valorificat numeroase si vaste monografii si sinteze, colectii de memorii, documente si cronologiia


A


prof. univ. dr.Gheorghe Buzatu


 




Gabriela Antoniu
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Romanian Film Initiative lanseaz trailerul festivalului MAKING WAVES New Romanian Cinema
Romanian Film Initiative lansează trailerul festivalului MAKING WAVES: New Romanian Cinema

29 noiembrie – 5 decembrie 2012 New York, 20 noiembrie 2012 – Ediția inaugurală a festivalului MAKING WAVES: New Romanian Cinema beneficiază, începînd de astăzi, de un ...

Expozitie de obiecte cadou Din istoria unei zile 26 ianuarie la Casa Ceausescu
Expozitie de obiecte – cadou “Din istoria unei zile: 26 ianuarie” la Casa Ceausescu

26 ianuarie - 1 martie 2018 B-dul Primaverii nr. 50 Expozitia permanenta Casa Ceausescu in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, Arhivele Nationale ale Romaniei, Muzeul ...

Ileana Principesa de Romania dramatizare dupa romanul autobiografic Traiesc din nou de Edith Negulici
Ileana, Principesa de Romania - dramatizare dupa romanul autobiografic ,,Traiesc din nou” de Edith Negulici

Ileana, Principesa de Romania dramatizare dupa romanul autobiografic ,, Traiesc din nou ” de Edith Negulici ...

Stiati caA Scotia
Stiati ca? Scotia

1.Scotia este cea mai mare din Marea Britanie, depasita ca suprafata de Anglia. 2. Aici se gaseste unul dintre cei mai vechi arbori din Europa, Fortingall Yew (numele provine de la asezarea din ...

Zilele Culturii la Busteni
Zilele Culturii la Busteni

“ Zilele Culturii la Busteni ” se vor desfasura in perioada 6-19 august 2012, la Centrul Cultural “Aurel Stroe" din localitate, printr-o serie de manifestari cultural artistice ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline