Anul acesta, mesajele personalitatilor din lumea teatrului, alese la nivel mondial pentru a saluta aceasta zi festiva, sunt centrate pe ideea de teatru – catalizator al comunitatii.
In acest spirit, ne bucuram sa sarbatorim Ziua Mondiala a Teatrului prin VISATORUL, spectacol ce reuneste toate grupele de varsta ale spectatorilor, la care participa copii din mai multe comunitati ale Judetului Neamt. Reprezentatia va avea loc la ora 11.00. De asemenea, organizam tururi ghidate intre 9.00 si10.30, deschise tuturor celor ce doresc sa afle mai multe despre Teatrul Tineretului.
Ziua Mondiala a Teatrului a fost instituita, prin vot unanim, in anul 1961, de catre Institutul International de Teatru (ITI), institutie care sarbatoreste anul acesta 70 de ani de existenta. Pentru a sublinia aspectul transcultural si international al teatrului si al acestui institut, Consiliul Executiv ITI a selectat cinci personalitati (cate una pentru fiecare regiune UNESCO: Africa, America, tarile arabe, Asia si Europa) pentru a scrie un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului. Redam fragmente din mesajele acestora, insotite de scurte biografii:
WERE WERE LIKING, Coasta de Fildes
Este artist pluridisciplinar. Ca scriitor, are peste treizeci de titluri publicate: romane, piese de teatru, povestiri, eseuri, carti de arta si poezie. In calitate de pictorita, din 1968 pana in prezent si-a expus lucrarile in toata lumea. In teatru, s-a remarcat atat ca dramaturg cat si ca marionetist inovator. A fost, de asemenea, actrita de teatru si de cinema, dar si cantareata de rap.
„Intr-o zi,
Un Om se hotaraste sa-si puna intrebari in fata unei oglinzi (un public),
Sa-si inventeze raspunsuri si, in fata acestei oglinzi (publicul sau),
Sa se critice, sa-si ia in ras propriile intrebari si raspunsuri,
Sa rada sau sa planga, nu conteaza ce, dar la final
Sa salute si sa binecuvanteze oglinda (Publicul sau)
Pentru ca i-a acordat aceasta clipa de ciuda si de ragaz,
Se apleaca si o saluta pentru a-si exprima recunostinta si respectul…
in adancul lui, cauta Pacea,
Pacea cu el insusi si cu oglinda lui:
Facea teatru…(...)“
SABINA BERMAN, Mexic
Considerata dramaturgul mexican contemporan cu cel mai mare succes din punctul de vedere al criticilor, dar si comercial, Berman este unul dintre cei mai prolifici scriitori de limba spaniola in viata. Este laureata de patru ori a Premiului National de Dramaturgie din Mexic. Piesele sale au fost jucate pe scene din Canada, America de Nord, America Latina si Europa.
„Care sunt mamutii care trebuie invinsi azi prin teatrul tribului? Dupa mine, mamutul cel mai mare dintre toti este alienarea inimilor oamenilor. Pierderea capacitatii noastre de a simti alaturi de Ceilalti: de a simti compasiune. si capacitatea noastra de a simti alaturi de Celalalt ne-uman: Natura. Mai mult decat literatura, mai mult decat cinema-ul, teatrul – care cere prezenta unor fiinte umane in fata altor fiinte umane – este potrivit de minune sa indeplineasca sarcina de a ne salva de la transformarea noastra in algoritmi. in pure abstractiuni.“
RAM GOPAL BAJAJ, India
Este un actor foarte premiat si foarte popular in India; este, de asemenea, regizor, scriitor si un pretuit educator in domeniul teatrului. Bajaj a jucat in 36 de piese si a regizat alte 45. A obtinut binemeritate premii in ambele discipline, cum au fost Premiul National pentru Teatru Indian Imaginativ. A tradus si adaptat 19 piese din diferite limbi in hindi, si este renumit pentru stilul sau unic de a recita poezie.
„Pentru a supravietui in aceasta atmosfera avansata tehnologic, trebuie sa ne exprimam sentimentele prin teatru, emancipandu-ni-le, purificandu-ni-le de tot ce e banal, de furie, de lacomie si de rautate. (...) Prin teatru, putem educa oamenii sa fie mai respectuosi cu Pamantul si cu alte planete. Mai mult, teatrul va deveni foarte important pentru viata si supravietuire; el va da putere atat actorului, cat si spectatorului, fara ca acestia sa se ameninte reciproc, in aceasta era cosmica, asezata sub semnul apropierii, al vietuirii impreuna.“
MAYA ZBIB, Liban
Este regizoare de teatru, interpreta, scriitoare, co-fondatoarea companiei de teatru Zoukak. Lucrarile sale au putut fi vazute in Orientul Mijlociu, Statele Unite ale Americii, Africa, America de Sud si sudul Asiei. A predat teatru in mai multe tari. Compania de teatru Zoukak a primit premiul Ibsen Scholarship (2012), premiul Anna Lindh Foundation’s Euromed Dialogue pentru rezistenta sociala si creativitate (2014), Praemium Imperiale Grant pentru tineri artisti din partea Japan Arts Association (2017) si Premiul Cultura pentru Pace din partea Chirac Foundation (2017).
„Azi, viteza informatiei este mai importanta decat cunoasterea, sloganurile sunt mai pretioase decat cuvintele, iar imaginile cadavrelor sunt mai venerate decat corpurile umane vii, adevarate. Teatrul are menirea de a ne aminti ca suntem facuti din carne si sange, iar corpurile noastre au greutate. Rolul lui este acela de a ne trezi toate simturile si de a ne spune ca nu trebuie sa luam si sa consumam numai cu privirea. Teatrul este aici pentru a ne restitui puterea si sensul cuvintelor, pentru a le fura discursul politicienilor si de a-l repune la locul lui… in arena ideilor si a dezbaterilor, spatiul viziunii colective.“ (MAYA ZBIB)
SIMON MCBURNEY, Marea Britanie
Actor, scriitor si regizor, este unul dintre creatorii de teatru cei mai inovatori, imprevizibili si influenti din zilele noastre. Este co-fondatorul companiei Complicité, creata in 1983 la Londra. Fie ca lucreaza la opere originale, la adaptari pentru teatru, opera sau film, fie ca reinventeaza clasicii pe Broadway, el sfideaza de fiecare data limitele formei teatrale. in ultimii 20 de ani, a revenit constant asupra unor chestiuni politice, sociale si filosofice despre felul in care traim, gandim si actionam ca societate. Idei complexe sunt explorate si revelate prin folosirea unei teatralitati surprinzatoare, care nu se teme sa amestece formele teatrale cele mai vechi cu aspectele cele mai recente ale tehnologiei moderne.
„Teatrul e un loc, sunt tentat sa spun un refugiu. Unde oamenii se aduna si formeaza instantaneu comunitati. Oriunde sunt actori si spectatori, vor fi povesti care nu vor putea fi spuse altundeva, fie ca este vorba de operele si teatrele din marile orase, fie de taberele de imigranti si refugiati din nordul Libiei si din lumea intreaga. Vom fi mereu impreuna, o colectivitate, in aceasta repunere in scena.“ (SIMON MCBURNEY)
(Secretariatul literar al Teatrului Tineretului)