inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Evenimente exceptionale la Radio Romania Muzical

0 Comentarii


Intre 20 si 24 aprilie, la Radio Romania Muzical, unicul post romanesc clasic, jazz & more, este programata o serie de evenimente exceptionale, dedicate unor mari creatori, dar si trei concerte si un spectacol de opera transmise in direct de pe scene de prim rang ale vietii muzicale internationale.
 
Ziua Yehudi Menuhin
 
Vineri, 22 aprilie, se implinesc 100 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti muzicieni ai secolului XX, violonistul, dirijorul, profesorul Yehudi Menuhin, cel mai cunoscut si iubit dintre discipolii lui George Enescu. De altfel, Yehudi Menuhin a avut o importanta influenta in impunerea creatiei enesciene, a mostenirii enesciene, in general, la nivel international, marturisind in numeroase ocazii despre cat de importanta a fost influenta lui George Enescu asupra sa. Yehudi Menuhin a fost in mai multe ocazii oaspete al Festivalului International “George Enescu”, inca de la prima editie, din 1958. 
 
Unul dintre cei mai importanti violonisti ai secolului XX, Yehudi Menuhin a interpretat nu numai muzica clasica, ci si jazz si muzica traditionala, inregistrarile realizate alaturi de Stephane Grappelli, respectiv, Ravi Shankar, ramanand legendare.
 
O generoasa selectie din discografia violonistului si dirijorului Yehudi Menuhin, poate fi ascultata la Radio Romania Muzical in cadrul Zilei Yehudi Menuhin, vineri, 22 aprilie, intre orele 10.00 si 15.30, in cadrul emisiunii in doua parti realizate de Irina Cristina Vasilescu si Andreea Chiselev.
 
In aceeasi zi de 22 aprilie, la Radio Romania Muzical este programat de la ora 15.30 si un concert din cadrul Festivalului Yehudi Menuhin de la Gstaad – Elvetia, locul unde Menuhin insusi a locuit incepand cu anul 1957. Din cadrul acestui festival care aduce in contemporaneitate reverberatia unui mare talent poate fi ascultat un concert cameral ce a avut loc in 2015, sustinut de violoncelista Sol Gabetta si pianistul Jean Yves Thibaudet. Emisiunea “Concerte de 5 stele” este prezentata de Ana Voinescu.
 
Tot despre Menuhin si mostenirea sa este vorba si in emisiunea “Music box”, programata duminica, 24 aprilie, de la ora 13.05, cand poate fi (re)ascultat discul “A tribute to Yehudi Menuhin” semnat de violonistul britanic Daniel Hope, un fost elev al lui Yehudi Menuhin si ultimul interpret care a aparut in concert alaturi de Menuhin, inainte de moartea lui (12 martie 1999). Albumul cuprinde piese semnificative pentru relatia dintre Menuhin si Hope, dar si piese contemporane dedicate lui Menuhin; auditia este insotita chiar de comentariile lui Daniel Hope, desprinse dintr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Radio Romania Muzical. Albumul a fost lansat pe 5 februarie 2016 si a putut fi ascultat in premiera la Radio Romania Muzical pe 29 februarie 2016. Realizator: Cristina Comandasu.
 
O dimineata Shakespeare


Sambata, 23 aprilie, se implinesc 400 ani de la disparitia celui care ramane cel mai important dramaturg al tuturor timpurilor, un reper pentru lumea literara internationala: William Shakespeare. Piesele sale de teatru, ca si sonetele lui, au inspirat de-a lungul timpului numerosi compozitori. 
 
In 23 aprilie, intre orele 7.00 si 10.00, Andreea Chiselev va invita sa descoperiti lumea muzicii nascuta sub influenta lui William Shakespeare: de la renascentistii Thomas Morley si Robert Johnson, contemporanii lui Shakespeare, la celebre lucrari semnate de Berlioz, Ceaikovski, Prokofiev, Verdi, Mendelssohn; apoi, din nou, la muzica celui mai cunoscut compozitor renascentist englez, John Dowland, readus in contemporaneitate de interpretarea surprinzatoare a starului pop-rock Sting si apoi, la cea mai recenta lucrare contemporana inspirata de sonetele lui Shakespeare – selectiuni de pe albumul “Take all my loves”, semnat de compozitorul americano-canadian Rufus Wainwright, a carui lansare este programata pe 22 aprilie 2016.
 
Un week-end Prokofiev
 
Pe 23 aprilie se implinesc si 125 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti compozitori ai secolului XX: Serghei Prokofiev. Un nume de referinta pentru cultura muzicala rusa, Serghei Prokofiev este autorul unor celebre muzici de balet (printre ele, “Romeo si Julieta” si “Cenusareasa”), a sapte simfonii, 6 concerte pentru pian, doua pentru vioara si trei pentru violoncel si orchestra. Muzica lui Prokofiev, intr-un limbaj cu nuante moderne, se distinge prin sensibilitate si rafinament, ceea ce ascultatorii Radio Romania Muzical pot descoperi ascultand cele doua editii ale emisiunii “Gradina de sunete”, difuzate pe 23 si 24 aprilie, de la ora 11.00. Realizator: Gabriel Marica.
 
Concerte si spectacole, in direct, de pe marile scene ale lumii

Nu mai putin de patru transmisiuni in direct de pe mari scene internationale pot fi ascultate saptamana aceasta la Radio Romania Muzical.
 
Miercuri, 20 aprilie, de la ora 21.30, noul director muzical al Festivalului International George Enescu, Vladimir Jurowski, va conduce orchestra al carei dirijor principal este din 2007, prestigioasa Orchestra a Filarmonicii din Londra. Un program cu lucrari din spatiul francez al finalului de secol XIX si inceputul secol XX, solist al orchestrei fiind pianistul spaniol Javier Perianes. Comenteaza Monica Isacescu.
 
Joi, 21 aprilie, de la ora 21.30, din nou, un concert transmis in direct de la Londra, de data aceasta, de la Wigmore Hall, unde se celebreaza “100 de ani de cultura irlandeza in Marea Britanie”. Un motiv in plus pentru a asculta acest concert este faptul ca un cvartet alcatuit din patru muzicieni romani, Cvartetul Contempo, actualmente ansamblu al Radioteleviziunii Irlandeze, va evolua pe scena de la Wigmore Hall. Comenteaza Anca Ioana Andriescu.
 
Vineri, 22 aprilie, de la ora 21.00, la Radio Romania Muzical poate fi ascultat in direct un concert de la Hanovra. Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra, reputatul dirijor Andrew Manze si solista, mezzosoprana Janine Baechle, propun o seara Gustav Mahler, cu celebra Simfonie a V-a in prim plan.
 
Sambata, 23 aprilie, de la ora 20.00, poate fi ascultat in direct la Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural un spectacol de la Teatrul Metropolitan din New York. O opera inspirata de Shakespeare – “Othello” de Giuseppe Verdi – cu o distributie “magnifica”, dupa cum scria un cronicar american: Aleksandr Antonenko – Othello, Zeljko Lucic – Iago si Hibla Gerzmava – Desdemona. Comenteaza Luminita Arvunescu si invitatul ei, Mihai Canciovici.
 
Radio Romania Muzical poate fi ascultat pe frecventele FM 97.6 si 104.8, online la www.romania-muzical.ro, sau prin aplicatiile pentru IOS si Android. Toate emisiunile au arhiva audio online la adresa www.romania-muzical.ro.

Aprilie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

 Ingerii din Moscopole de Catia Maxim
"Ingerii din Moscopole" de Catia Maxim

Volumul "Ingerii din Moscopole" de Catia Maxim a aparut la Editura Tracus Arte. Lansarea volumului va avea loc vineri, 13 ianuarie 2012, ora 18:30, in Garlic Pub 1 (Str. Icoanei nr 66, ...

Creatorul logo urilor Audi Bosch si Pelikan in expozitie la Timisoara
Creatorul logo-urilor Audi, Bosch si Pelikan, in expozitie la Timisoara

Centrul Cultural German din Timisoara, in colaborare cu Institutul German pentru Relatii Externe si Muzeul de Arta organizeaza de pe 20 mai pana pe 6 iunie o expozitie cu numele Lucian Bernhard - ...

China in prezent cea mai mare piata de fashion
China, in prezent cea mai mare piata de fashion

China a devenit cea mai mare piata de fashion, potrivit businesstexin.ro, iar cresterea nu este nici pe departe pe cale de a se incheia. Ca urmare a urbanizarii si a dezvoltarii rapide a oraselor ...

Despre copilarie la Casa Filipescu Cesianu activitati pentru copii
Despre copilarie la Casa Filipescu-Cesianu - activitati pentru copii

Muzeul Municipiului Bucuresti invita copiii cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani la o serie de activitati desfasurate in luna martie la Casa Filipescu-Cesianu (expozitia „Muzeul ...

Traian Basescu Jean Constantin va ramane in amintirea noastra pentru totdeauna
Traian Basescu: Jean Constantin va ramane in amintirea noastra pentru totdeauna

- Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj de condoleante miercuri, 26 mai 2010, la incetarea din viata a marelui actor Jean Constantin, declarand ca acesta va ramane in amintirea romanilor ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline