In urma cu 63 de ani, la 25 octombrie 1944, romanii eliberau ultima brazda din pamantul tarii, cotropita prin Dictatul de la Viena, orasele Carei si Satu Mare.
Pe 20 iulie 1951 prezidiul Marii Adunarii Nationale a emis decretul numarul 125 prin care era declarata, pentru prima data "Ziua Fortelor Armate ale RPR". Ulterior, prin decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, Ziua a fost mutata pe 25 octombrie, data care corespunde cu ziua de nastere a regelui Mihai I. Pentru dobrogeni, acest moment are o dubla semnificatie, deoarece ei sunt cei care au eliberat ultima "palma" de pamant romanesc transilvanean, prin trupele terestre, regimentele 34, 36 si 40 Infanterie si regimentele de Artilerie 13 si 18. Printre cei mai bine de 500.000 de soldati romani cazuti pe front, in cel de-al doilea razboi, in campaniile din est, pana in Crimeea, Caucaz, Cotul Donului si Stepa Calmuca, sau cea din vest pana in muntii Tatra, se inscriu si numele unor ofiteri, subofiteri, gradati si soldati ai Corpului de Jandarmi, care prin faptele lor au scris pagini in istoria neamului romanesc.
Armata Romana, in expozitii documentare
Cu acest prilej, in holul central al Institutiei Prefectului Judetului Constanta a fost vernisata, ieri, o expozitie foto-documentara, realizata in colaborare cu Muzeul Militar National- Filiala Constanta. Evenimentul a fost coordonat de Costin Scurtu, director al Muzeului Militar National - Filiala Constanta, in prezenta reprezentantilor cadrelor militare active si in rezerva din judet. La vernisaj au participat si elevi ai scolii Nicolae Tonitza, precum si reprezentanti ai fortelor americane de la Baza Militara Mihail Kogalniceanu. Expozitia foto-documentara va fi deschisa publicului pana la sfarsitul lunii. Cu ocazia Zilei Armatei Romane la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta se organizeaza, astazi, o serie de activitati menite sa marcheze semnificatia momentului. Acestea debuteaza cu inaltarea Drapelului si intonarea imnului de stat, urmate de prezentarea unei expuneri privind semnificatia momentului al clubul unitatii. La ora 09.00, in colaborare cu Arhivele Nationale, Directia Judeteana Constanta, in holul de la intrarea principala a IJJ se deschide expozitia tematica dedicata evenimentului. De asemenea, jandarmii vor depune coroane cu flori la monumentele eroilor neamului din Constanta, Mangalia si Medgidia. Intre orele 14.00 - 16.00, in cadrul subunitatilor apartinand IJJ Constanta sunt programate o serie de jocuri sportive: tenis cu piciorul si minifotbal.