inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2012

0 Comentarii
Una dintre cele mai asteptate sectiuni ale TIFF-ului vine anul acesta, asa cum si-a obitnuit publicul, cu filme in premiera absoluta si productii recente care-i vor tine in priza pe spectatori timp de trei zile, intre 7 si 9 iunie. 11 lungmetraje si 16 scurtmetraje cuprinde selectia pe 2012 a Zilelor Filmului Romanesc, realizata de directorul artistic al Festivalului International de Film Transilvania, Mihai Chirilov. Pentru prima data, gratie interesului starnit de filmele romanesti in fiecare an, la TIFF, proiectiile vor incepe inca de miercuri, 6 iunie.

In premiera absoluta, cu cateva luni inainte de lansarea oficiala, cinefilii din Cluj vor avea ocazia sa vada noul film al lui Florin Piersic Jr., Killing Time, o parodie a filmelor noir cu asasini platiti. "Doi ucigasi cu simbrie isi asteapta viitoarea victima intr-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea creste. Glumitele nevinovate se transforma in impunsaturi ironice. Insultele devin amenintari. Va curge sange" – promite Killing Time. Florin Piersic Jr. e implicat in acest film in tripla ipostaza: ca regizor, scenarist si actor. I se alatura, in distributie, Cristian Ioan Gutau, Daniel Popa, Olimpia Melinte si Florin Zamfirescu.

De prima proiectie cu public va avea parte si filmul si caii sunt verzi pe pereti, al treilea lungmetraj regizat de Dan Chisu. Filmul vorbeste despre iluzia imbogatirii peste noapte, iluzie pe care doua cupluri o traiesc diferit: unul are un bilet castigator la loterie, insa cu un alt nume scris pe el, iar celalalt cade in plasa loteriilor online false. in distributie, actorii Ionut Visan, Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Nicodim Ungureanu, Oxana Moravec, Constantin Ghenescu, Coca Bloos si Oreste Teodorescu.

O alta premiera absoluta este si comedia Despre oameni si melci, in regia lui Tudor Giurgiu. Povestea muncitorilor care incearca sa-si salveze fabrica aflata in faliment, la inceputul anilor '90, apeland la o solutie inedita, ii reuneste pe Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Birladeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crisan, Ion Grosu, Clara Voda si Alina Berzunteanu, alaturi de renumitul actor francez Jean François Stevenin si de fiul sau, Robinson Stevenin.

Trei dintre peliculele recente vor concura, la randul lor, in sectiunea dedicata filmului autohton: drama familiala cu accente de thriller Toata lumea din familia noastra (r. Radu Jude), Undeva la Palilula - spectaculoasa productie a indragitului regizor de teatru Silviu Purcarete, si Din dragoste cu cele mai bune intentii (r. Adrian Sitaru), care le-a adus actorilor Bogdan Dumitrache si Adrian Titieni cate un trofeu Gopo, iar cineastului, un premiu pentru regie la Festivalul International de Film de la Locarno, unde Dumitrache a fost, de asemenea, premiat pentru interpretare.
Pentru prima data in Zilele Filmului Romanesc, cinefilii vor avea parte de un lungmetraj de animatie, Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian). Selectionat in numeroase festivaluri internationale si nominalizat la Gopo pentru Cel mai bun film, filmul a bifat recent performanta de a concura in selectia oficiala a celui mai important festival de animatie din lume, cel de la Annecy.

Radu Gabrea isi aduce in premiera mondiala la TIFF docu-drama despre sfarsitul Ceausestilor – Trei zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu), in care Victoria Cocias si Constantin Cojocaru joaca rolurile dictatorilor. Filmul reconstituie ultimele momente din vietile lor, dupa ce au parasit sediul Comitetului Central in elicopter, si combina scene filmate cu actori, interviuri cu martori directi si imagini de arhiva.
Din meniul celor trei zile de film romanesc nu lipsesc nici documentarele. Ivana Mladenovic prezinta povestea a trei fosti detinuti tineri dupa eliberare, in Turn Off the Lights, proiectat la Festivalul de Film Tribeca de la New York, Anca Hirte vine cu Pacatoasa Teodora, un film tulburator despre maicutele din manastirile ortodoxe, iar Bogdan Ilie-Micu reface calatoria fascinanta a fotografului Mihai Barbu, cale de 26.000 de kilometri, in Un gand, un vis, Doyle... si-un pix.

E anul regizoarelor la TIFF, cu nu mai putin de zece in intreaga selectie ZFR, sapte dintre ele avand scurtmetraje. Iulia Rugina vine cu doua filme: Sink, parte dintr-un proiect al scolii de actorie de film infiintate de Dragos Bucur, Dorian Boguta si Alexandru Papadopol, si un segment din tripticul 30-40-50, regizat alaturi de Eva Pervolovici si Stanca Radu. Andra Chiriac prezinta Reflex, Rodi Cotenescu vorbeste despre imigratie in Grand Hotel Italia, Cristina Iacob - despre birocratie in comedia in film la Nasu', iar clujeanca Cecilia Felmeri aduce puzzle-ul Minute Infinite.

Breath, filmul unui alt clujean, Ban Attila, intra pe lista alaturi de Hello Kitty (r. Millo Simulov), dublu nominalizat la Premiile Gopo, De azi inainte (r. Dorian Boguta), desemnat Cel mai bun scurtmetraj romanesc la Festivalul Next, The Scream (r. Sebastian Cosor), votat Cea mai buna animatie romaneasca la Anim’est, Chefu’ lui Adrian Sitaru sau Tatal meu e cel mai tare (r. Radu Potcoava).

In acest an, juriul care va decide castigatorii Premiilor Zilele Filmului Romanesc pentru Cel mai bun film, respectiv Cel mai bun Debut, este format din Michel Ciment, celebrul critic de film al revistei Positif, autor a peste 15 carti de cinema, Guilhem Caillard, critic de film pentru publicatia canadiana Panorama-cinema si selectioner pentru Cinemania Film Festival din Montreal, si Vincenzo Rossini, director artistic al Festivalului International de Film de la Milano.

Cateva surprize romanesti le-au fost rezervate spectatorilor si in cadrul Proiectiilor speciale TIFF. Kiddo, in regia lui Millo Simulov, primul film interactiv din Romania, va testa reactia publicului din Cluj, intr-o proiectie cu totul deosebita, in timpul careia cei din sala vor putea decide soarta protagonistilor in momente-cheie ale actiunii, din variantele oferite de realizatori. Kiddo (Anamaria Maier) este o tanara cu o viata dificila, care-si revarsa furia pe ringul de box. Mult prea des, viata ei ajunge la rascruce, punand-o in fata unor alegeri.

O proiectie speciala la TIFF va avea si filmul care documenteaza povestea ravasitoare a cailor din zona Letea, Gone Wild. Realizat pentru canalul franco-german Arte de regizorul Dan Curean de la TVR Cluj, documentarul a fost dezvoltat in cadrul Discovery Campus MasterSchool si va fi proiectat in premiera la TIFF.



Direct de la Cannes, unde figureaza in selectia Semaine de la Critique, din partea Suediei, va veni la Cluj si scurtmetrajul regizorului stabilit la Stockholm, Stefan Constantinescu - Family Dinner. Protagonista filmului este o femeie care schimba sms-uri deocheate pe telefon, din baie, in timp ce sotul si fiica pregatesc cina. Pe afis, actorii Fanny Risberg, Michael Jansson si Fanny Garanger.

Doua alte productii romanesti apreciate vor rula in sectiunea Ziua HBO la TIFF: documentarele Vorbitor, de Radu Muntean si Alex Baciu, si Doina Groparilor, in regia lui Pavel Cuzuioc.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc intre 1 – 10 iunie la Cluj-Napoca. O a sasea editie se va desfasura la Sibiu, intre 13 si 17 iunie.

Lungmetraj

Killing Time, r. Florin Piersic Jr.
Despre oameni si melci, r. Tudor Giurgiu
Si caii sunt verzi pe pereti, r. Dan Chisu
Turn Off the Lights, r. Ivana Mladenovic
Undeva la Palilula, r. Silviu Purcarete
Crulic – drumul spre dincolo, r. Anca Damian
Din dragoste cu cele mai bune intentii, r. Adrian Sitaru
Pacatoasa Teodora, r. Anca Hirte
Trei zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu), r. Radu Gabrea
Toata lumea din familia noastra, r. Radu Jude
Un gand, un vis, Doyle... si-un pix, r. Bogdan Ilie-Micu

Scurtmetraj

Minute infinite, r. Cecilia Felméri
Reflex, r. Andra Chiriac
Blu, r. Nicolae Constantin Tanase
Sink, r. Iulia Rugina
Va e rau?, r. Dan Cimpoesu
Hello Kitty, r. Millo Simulov
Donna Must Die!, r. Ismail Jamaludin, Dragos Dulea
De azi inainte, r. Dorian Boguta
30-40-50, r. Iulia Rugina, Eva Pervolovici, Stanca Radu
Un alt Craciun, r. Tudor Giurgiu
Chefu’, r. Adrian Sitaru
Breath, r. Bán Attila
Scream/ Tipatul, r. Sebastian Cosor
Grand Hotel Italia, r. Rodi Cotenescu
Tata este cel mai tare, r. Radu Potcoava
In film la Nasu', r. Cristina Jacob


10 Mai 2012
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

O noua premiera la TNB: "Vizita batranei doamne"

Spectacolul „Vizita batranei doamne” de Friedrich Durrenmatt, a avut premiera, sambata, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti. „Vizita batranei doamne” este un ...

Tezaur fotografic romanesc Colectia Costica Acsinte la MNTR
Tezaur fotografic romanesc - Colectia Costica Acsinte la MNTR

5 - 11 septembrie 2014, Sala Acvariu Tezaur fotografic romanesc – Colectia Costica Acsinte VERNISAJ: 5 septembrie, ora 16:30 Povestile demult uitate ale unor romani de la inceputul secolului ...

Expozitie de pictura, grafica si sculptura la Lugoj

Incepand de joi, 28 aprilie 2011, pana in data de 19 mai 2011, Galeria " Pro Arte " Lugoj (str. Alexandru Mocioni nr.3) gazduieste o expozitie de pictura, grafica si sculptura. ...

Programul CANTEMIR - editia 2007

Prin Programul Cantemir 2007, lansat de Institutul Cultural Roman, proiecte cu o componenta culturala internationala pot obtine finantare la una din cele trei sectiuni: festival, promovare, cooperare. ...

Festival de muzica baroca pe esplanada Bibliotecii Nationale a Romaniei
Festival de muzica baroca pe esplanada Bibliotecii Nationale a Romaniei

Aflat la cea de-a doua editie, Festivalul “Nocturne Baroce” se va desfasura in perioada 1 - 6 septembrie 2014 pe esplanada Bibliotecii Nationale a Romaniei. Festivalul se deschide luni, 1 ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline