Lansate in anul 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate, incepand cu anul 1999, ca initiativa comuna a Comisiei Europene si a Consiliului Europei. Cele 50 de tari semnatare ale Conventiei culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului, oferind vizite la noi comori culturale si deschizand cladiri istorice care sunt in mod normal inchise publicului.
Evenimentele culturale aduc in prim-plan mestesugurile si traditiile, precum si arhitectura si arta locale, si vizeaza, totodata, promovarea intelegerii reciproce intre cetatenii europeni. In Romania, Zilele Europene ale Patrimoniului se afla la cea de-a XXI-a editie, fiind organizate sub egida Ministerului Culturii.
Tema din acest an este Patrimoniul cultural: oglinda a pomiculturii si viticulturii.
In cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul National al Taranului Roman, publicul va putea sa viziteze gratuit, duminica, 22 septembrie 2013, expozitia permanenta, expozitiile temporare si Casa de Piatra Udriste Nasturel din Herasti, Judetul Giurgiu.
Zilele europene ale patrimoniului ofera oamenilor o ocazie minunata de a descoperi comori culturale care se afla, adesea, extrem de aproape de locuintele lor, dar a caror existenta le este, poate, necunoscuta, in vreme ce alte astfel de comori sunt rareori accesibile publicului. Dupa cum a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, „prin faptul ca isi deschid usile, aceste situri ne deschid ochii si mintile spre patrimoniul cultural comun si diferit, care constituie bijuteria coroanei europene‟.
20 Septembrie 2013