Zhelaizhai este un sat din provincia chineza Gansu, aflat in marginea desertului Gobi. Cine ar crede ca intr-un loc atat de izolat exista o comunitate cu traditii mai apropiate de cele romane decat de cele chineze? Zhelaizhai a atras atentia intregii lumi dupa ce arheologii au gasit aici ramasitele unui fort antic si o multime de locuitori cu trasaturi somatice tipic europene. Unii oameni au parul deschis la culoare, altii au ochii albastrii sau verzi..
Multi locuitori ai satului Zhelaizhai se cred urmasi ai Romei, si spun ca dansurile si paradele militare pe care le practica, asemanatoare cu cele din marele imperiu, le-au mostenit de la stramosi. Luptele cu tauri nu sunt apanajul poporului chinez, in schimb, se regasesc printre practicile din Zhelaizhai.
Dincolo de ce spun oamenii simpli, istoricii, antropologii si folcloristii recunosc ca sunt intr-o mare incurcatura. Curiozitatea starnita a dus pana intr-acolo incat, in anul 2005, mai multe teste ADN au fost realizate pentru a indica descendenta acestora. Rezultatul arata ca, fara dubii, locuitorii din Zhelaizhai sunt straini de aceste meleaguri.
Care ar putea fi legatura istorica dintre Zhelaizhai si Imperiul Roman? Mai intai, este bine de stiut ca in vechime satul era situat pe celebrul drum al matasii, ce lega Asia si Europa cale de 7000 km.
In anul 53 i. Hr. expansiunea Imperiului Roman catre est, condusa de Crassus, avea sa ia sfarsit in urma infrangerii suferite in fata unui trib din zona Iranului de astazi.
Insa o legiune puternica formata din 6000 de soldati, condusa de fiul cel mare al lui Crassus, ar fi scapat fara a i se mai da vreodata de urma. Unii antropologi cred ca locuitorii satului Zhelaizhai se trag tocmai din acesti romani, altii privesc ipoteza cu scepticism.
Din anul 1999, satul si-a schimat denumirea in Liqian, preluand numele sub care era cunoscut Imperiul Roman in izvoarele antice chineze. Mai multe monumente si constructii in stil european au fost edificate in ultima vreme pentru a intari crezul descendentei latine.
Sursa foto
I. C.