„Zeite si samani in credintele stravechi. Plastica antropo-zoomorfa – de la arta la identitate”
Muzeul Municipiului Bucuresti va invita la vernisajul expozitiei „Zeite si samani in credintele stravechi. Plastica antropo-zoomorfa – de la arta la identitate”, desfasurat in ziua de vineri, 11 august, ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu.
Initiativa vine in completarea expozitiei „Muzeul Varstelor”, inaugurata in decembrie 2016, deschisa la parterul si etajul Casei Filipescu-Cesianu, precum si a expozitiei „in apropierea sfintilor. Frescele Manastirii Vacaresti dupa 40 de ani”, deschisa pentru public in luna februarie 2017 (Lapidarium).
Expozitia „Zeite si samani in credintele stravechi. Plastica antropo-zoomorfa – de la arta la identitate” este coordonata si realizata dupa un concept dezvoltat de Dr. Adrian Majuru, manager, de Dr. Theodor Ignat, coordonator al Biroului de Arheologie si de Dr. Dan Pirvulescu, director adjunct.
Tematica expozitiei „ Zeite si samani in credintele stravechi. Plastica antropo-zoomorfa – de la arta la identitate” a fost influentata de structura colectiei de Arheologie a Muzeului Municipului Bucuresti, care detine o impresionanta varietate de figurine antropomorfe si zoomorfe, cea mai mare parte fiind incadrate in perioada neo-eneolitica, dar si o serie de piese apartinand epocii bronzului si celei de-a doua epoci a fierului (La Téne). Piesele provin din sapaturile arheologie desfasurate in preajma Bucurestiului la inceput de secol XX, in asezarile Boian-Gumelnita de la Vidra, Magura Jilava, Chitila Ferma, Cernica, dar si cele mai tarzii de la Catelu-Nou sau Popesti.
In cadrul expozitiei vor fi exploatate diferite concepte privind functionalitatea si semnificatia acestor obiecte pentru oamenii ce le-au creat, dar si pentru perioada contemporana. Proiectul expozitional iși propune atingerea a mai multe dimensiuni precum cea religioasa, ludica, artistica, sexuala si identitar-anatomica.
Dr. Theodor Ignat subliniaza: „Dimensiunea religioasa abordeaza ideea existentei unor societati idilice ancestrale care isi ghidau viata exclusiv pe fundamente spirituale, apeland la practici magico-religioase pentru a depasi probleme legate de diverse amenintari climatice, sau sa preintampine probleme de fertilitate etc. Nu de multe ori figurinele sunt interpretate ca samani, preoti sau preotese, vraci sau vrajitoare, semizei, sau chiar zei, iar numele sub care sunt expuse in muzee din intreaga lume nu face decat sa intareasca aceasta viziune: Zeita de la Vidra, samanul de la Bordusani, sau Venus din Willendorf, fiind doar cateva exemple.
Nu de multe ori aceste tipuri de artefacte au fost considerate jucarii. Fie au fost realizate de parinti si oferite copiilor, nu putine fiind cazurile in care se presupune ca au fost facute chiar de catre copii. in aceasta categorie s-ar putea incadra si asa-numitele „zornaitori”, piese de lut ce au in interior bilute ce produc un zornait asemanator cu al jucariilor pentru nou-nascuti.
Proiectul expozitional se vrea, astfel, pe langa o calatorie in trecutul misterios al civilizatiilor de mult apuse, o invitatie la reflexie.”
Expozitia organizata de Muzeul Municipiului Bucureşti este deschisa la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151, sector 1, Bucuresti) in perioada 11 august 2017 - 31 iulie 2018.
Program de vizitare: miercuri-duminica, orele 10.00-18.00 (ultima intrare la 17.30).
Eveniment organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Muzeul Municipiului Bucuresti.