Salariile mici din sistem îndepărtează profesorii de catedră. Aproape 100 de cadre didactice prahovene au păsărit sistemul sau au solicitat concedii de maternitate ori fără plată. Inspectorii şcolari sunt îngrijoraţi de faptul că în ultima perioadă la catedră rămân numai dascăli care nu se mai pot reprofila, mulţi dintre ei ajunşi în pragul pensiei.
Zeci de cazuri
Cincizeci şi cinci de dascăli titulari şi suplinitori au părăsit deja învăţământul prahovean după nici două luni de la debutul anului şcolar. În plus, alţi 43 au intrat în concedii de creştere a copilului sau fără plată, urmând să revină la un moment dat la serviciu. În aceste condiţii, Inspectoratul Şcolar a fost nevoit să găsească soluţii pentru ocuparea posturilor vacante. Din cauza salarizării, învăţământul nu este un domeniu atractiv şi astfel, an de an, zeci de cadre didactice părăsesc sistemul pentru locuri de muncă mai bine plătite. Conducerea Inspectoratului Şcolar s-a trezit, astfel, fără 100 de profesori şi învăţători. Şefii acestei instituţii se aşteaptă ca astfel de cazuri să mai apară şi în continuare, ştiut fiind faptul că suplinitorii, în special, vin în sistem doar pentru perioade scurte, timp în care îşi caută alte locuri de muncă.
Pensionarii, singura soluţie
La fiecare început de an şcolar, Inspectoratul se vede nevoit să ceară ajutorul pensionarilor, pentru că altfel ar exista discipline neacoperite cu personal. Cele mai grave situaţii se întâlnesc în mediul rural, unde elevii au în faţa clasei fie profesori bătrâni, fie ingineri sau maiştri aflaţi la câţiva ani distanţă de pensie. Şi asta pentru că profesorii tineri găsesc în învăţământ doar o perioadă de tranzit, în care să aibă o sursă de venit în timpul în care îşi caută o slujbă mai bănoasă. I.A.