1. David Duchovny – Holy Cow
Cunoscut in special pentru rolurile din X-Files sau Californication, castigatorul Globului de Aur s-a facut remarcat si ca un amuzant, original si talentat prozator, iar acest prim roman (tradus si in limba romana) este o fantezie plina de umor cu personaje traznite, o poveste despre prietenie, curaj, incredere si mister, sau o fabula din care cei mari pot invata multe daca accepta sa se intoarca in lumea celor mici. Si cand personajele principale sunt o vaca, un porc si un curcan, plecate intr-o veritabila odisee, este clar pentru orice potential cititor ca urmeaza o aventura nebuneasca. Si comica.
2. Jim Carrey – Memoirs and Misinformation
Este un roman, partial autobiografic? Un volum de amintiri? O biografie fictiva scrisa de Carrey despre un posibil Jim Carrey? Scriind alaturi de Dana Vachon, unul dintre cei mai originali si populari actori de la Hollywood, cu mai multe filme care au fost impresionante succese de box office pare ca se joaca, in maniera sa inimitabila, si in lumea literara. Cu elemente de fictiune speculativa, literatura fantastica, marturisiri si o privire dincolo de aparente si imaginea publica, este o carte perfecta pentru fanii lui Carrey, mai ales daca sunt deschisi la experimente literare.
3. Hugh Laurie – The Gun Seller
Aparut si in limba romana ca “Traficantul de arme”, romanul doctorului House (rolul de care Laurie, care si inainte si dupa a avut o lunga cariera, nu va mai putea sa scape) este un thriller de spionaj cu asteptate si obligatorii accente comice. Dar care a demonstrat ca Hugh Laurie nu este doar un comediant si un actor de calibru, sau un muzician indragostit de jazz si blues, dar si ca poate sa isi surprinda cititorul la fiecare pagina. Primit cu elogii de critici si de fanii lui House, poate fi citit si astazi cu la fel de multa placere.
4. Carrie Fisher – Postcards From the Edge
Cunoscuta mai ales ca printesa Leia din trilogia originala Star Wars, regretata Carrie Fisher a publicat patru romane cu puternice tente autobiografice (inclusiv acesta, aparut initial in 1987) si patru volume memorialistice, care au oferit publicului larg si mai ales fanilor o alta imagine a popularei actritei. Cu umor, nostalgie si onestitate, Fisher s-a facut repede remarcata si ca o prozatoare deloc de neglijat, iar in amintirile sale sunt numeroase pasaje, intamplari si personaje memorabile.
5. Sean Penn – Bob Honey Who Just Do Stuff
Experiment literar ludic si indraznet? O alta creatie pentru un actor atat de versatil, inepuizabil si de fiecare surprinzator? Trecand cu o remarcabila usurinta de la comedie la drama si de la confesiune la explozie, cartea care a fost desfiintata de critici dar citita cu placere de multi dintre fanii lui Penn (cat de des ai ocazia sa intri intr-o distopie imaginata de unul dintre actorii tai preferati, cu trimiteri directe la politica americana contemporana) si-a gasit in cele din urma locul ei intr-o eventuala biografie.
6. Julie Andrews – The Very Fairy Princess
Minunata, amuzanta, talentata, influenta, adorata si imitata, Julie Andrews a fost Mary Poppins, a cucerit generatii cu Sunetul muzicii, a aparut parca mereu pe marile si micile ecrane, fiind recompensata nu doar cu numeroase premii ale industriei filmului, ci si cu mumerosi admiratori. Insa probabil ca nici acestia nu au stiut multa vreme ca acele povesti tandre si amuzante pe care le gaseau in rafturile cu volume pentru copii, semnate Julie Edwards si insotite de frumoase ilustratii, erau scrise chiar de actrita lor preferata. Andrews a preferat mult timp sa pastreze secretul, in ciuda sau poate tocmai pentru ca astfel cartile, destinate celor mici si nu numai, aveau sa se bucure cu adevarat de succesul pe care il meritau.
7. Sidney Poitier – Montaro Caine
Ghici cine vine la cina, Mi se spune domnul Tibbs!, Domnului profesor cu dragoste, In arsita noptii. Sunt doar cateva dintre filmele clasice care au facut intreaga lume sa il descopere si sa il adore pe Sidney Poitier, un actor cu o lunga si prestigioasa cariera, cel care a reusit cu naturalete, carisma si eleganta cateva roluri pe care nimeni nu le va uita vreodata. Un roman in care fantasticul, inocenta si minunea se intalnesc la fiecare capitol – nu intamplator a fost comparat inclusiv cu povestea Micului Print – aceasta prima carte a marelui actor este potrivita pentru mai multe generatii, inclusiv pentru cei care poate ca inca nu au vazut niciunul dintre filmele sale.
8. Steve Martin – An Object of Beauty
Unul dintre cei mai cunoscuti actori de comedie, Steven Martin a publicat in decursul anilor mai multe piese de teatru, dar si un volum memorialistic si cateva romane, toate bucurandu-se de succes si de cronici pozitive sau chiar entuziaste, asa cum s-a intamplat si cu An Object of Beauty. Iar pe langa aprecierile criticilor au fost si titluri ce au devenit repede bestsellere, desi in acest caz foarte probabil si faima lui Martin a jucat un rol mai important decat orice campanie de marketing, oricat de inspirata ar fi fost.
9. Ethan Hawke – Ash Wednesday
Daca s-ar decide intr-o zi sa renunte la film, Ethan Hawke ar putea sa continue o cariera literara de succes, dupa ce a publicat mai multe romane, intre care acest Ash Wednesday, dar si un roman grafic impreuna cu Greg Ruth. Si nu a fost singura colaborare dintre cei doi. In plus Hawke a semnat mai multe scenarii bine primite, continua sa scrie cu aparent la fel de multa placere.
10. Lauren Graham – Someday, Someday, Maybe
Dupa ce a fost Lorelai in serialul Gilmore Girls, Lauren Graham a avut succes si ca prozatoare cu un prim roman, Someday, Someday, Maybe, in care accente autobiografice (tanara care incearca sa cucereasca orasul New York si sa devina o cunoscuta actrita) nu sunt nici pe departe suparatoare, ci cu atat mai confesive si interesante. O analiza nu lipsita de umor a lumii pe care publicul o vede doar drept stralucitoare si fascinanta, bazata pe propriile experiente, nu toate placute amintirii, romanul a demonstrat ca dincolo de farmec Graham are si un surprinzator simt epic.