A'VisulA' lui Dan Puric face parte din spectacolele mult asteptate la prima editie a Festivalului International de Teatru Liber, desfasurat la Sibiu in perioada 20-22 iulie. Dupa numeroase reprezentatii de succes in Romania, Franta, Marea Britanie, Austria, Coreea de Nord sau Republica Moldova, limbajul scenic al lui Puric, situat intre pantomima, teatru-dans si teatru-gest, revine in Capitala Culturala Europeana vineri seara, pe scena Teatrului Gong. Tot in prima zi de festival, artistii de la Teatrul A'Eugene IonescoA' din Slatina prezinta A'ScauneleA", iar Teatrul Metropolis Bucuresti aduce pe scena sibiana piesa A'No OneA". Seara, spectacolul se muta in aer liber, mai precis in Piata Mare, unde, de la ora 22.00, Compania WallArt prezinta spectacolul A'AgamemnonA', urmat de un joc de artificii.
A'Ludwig Nicolo&JoA', al lui Radu Gheorghe, invita iubitorii artei scenice sa descopere noi modalitati de exprimare artistica in cea de-a doua zi a Festivalului de teatru liber. Concertul Anca Parghel si spectacolul A'EumenideleA' din Piata Mare completeaza programul de simbata, care se va incheia in Parcul Tineretului cu pantomima A'CAest la vie!A' a Teatrului Strada din Brasov.
Ultima zi a festivalului de la Sibiu este cea de duminica, atunci cind organizatorii propun un maraton de spectacole. A'HellA' (Compania de Teatru DAAya), A'SinucigasulA' (Teatrul Strada) si A'CrizeA' (Bucuresti) vor aduna publicul in salile de teatru, pentru ca apoi A'HoeforeleA', al Companiei Artistice WallArt, sa incheie festivalul in Piata Mare, de la ora 21.00.
Amatorilor de cultura aflati la Sibiu li se propune un program variat pentru acest sfirsit de saptamina. A'Gran Antologia de la Zarzuela EspagnolaA' este spectacolul care deschide vineri seara Festivalul International al Artei Lirice de la Sibiu. In premiera in Romania, 150 de artisti si peste 300 de costume traditionale spaniole vor putea fi vazute pe scena Pavilionului Capitalei Culturale Europene.
A'Evenimentul este important nu pentru ca este unul spaniol, ci pentru ca acest gen de opereta vieneza tradusa in spatiul iberic este necunoscut aiciA', crede Jose Maria Damut, dirijor si directorul Festivalului de Zarzuela de Las Palmas de Gran Canaria.
Mai putin cunoscuta la noi, Zarzuela este un gen lirico-dramatic traditional spaniol, in care se alterneaza scene vorbite cu momente muzicale (cintece populare si de opera), precum si numere de dans. Timp de aproape cinci secole, Zarzuela s-a diversificat in mai multe genuri, bucurindu-se de cea mai infloritoare perioada in a doua jumatate a secolului XIX. A'Astazi exista peste 4.000 de zarzuele, in functie de zone, iar pentru Sibiu au fost selectate cele mai frumoase, bomboanele zarzuelei spanioleA', a promis dirijorul Jose Maria Damut.
Oana Timar