Frumusetea Poloniei este adeverita de peisajele naturale spectaculoase, de maretia Muntilor Tatra si de orasele istorice care pastreaza vie amintirea unor epoci demult apuse. Alaturi de faimoasele orase Cracovia, Paczkov, Wroclaw si Torun un loc aparte pe scara culturala il ocupa Zamosc, cel ce a fost supranumit si "perla Renasterii" datorita monumentelor sale.
Zamosc a fost fondat in anul 1580 din dorinta nobilului Jan Zamoyski de a avea un oras "privat". Dupa o perioada de 25 ani de conlucrare cu arhitectul Bernardo Morando capodopera avea sa fie gata spre uimirea contemporanilor si a celor de astazi. Desi ridicat in plina epoca medievala, Zamosc a beneficiat de un plan bine pus la punct, gandit pana in cele mai nesemnificative amanunte. Astfel , el detinea trei piete, o retea stradala de tip rectangular (cu intersectii in unghi drept) si lacasuri religioase pentru toate cultele existente in comunitate. Zamosc a fost un oras aproape modern din acest punct de vedere insa si-a exercitat cu iscusinta si calitatea de cetate de aparare pentru cei 3 000 locuitori.
Zamosc este inconjurat de un sistem de fortificatii in forma de stea, tipic medieval, alcatuit din ziduri inalte si sapte bastioane. O performanta remarcabila este ca pe parcursul intregii sale existente urbea nu a fost cucerita de nici o armata invadatoare.
Jan Zamoyski nu s-a limitat doar la a da forma orasului ci si-a dorit, reusind in cele din urma, sa-l transforme intr-un centru al artelor si stiintelor. In aceste conditii nu este de mirare ca cele peste 120 de repere istorice iti taie rasuflarea de cum incep sa ti se infatiseze. Orasul vechi a fost inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO din anul 1992, numarandu-se printre cele 13 desemnate la nivelul intregii tari.
Zamosc pare sa prevesteasca o conceptie care avea sa se nasca mult mai tarziu, conform careia orasul poate fi considerat un adevarat organism, dupa modelul celui uman. Mai mult decat atat, se spune ca Zamosc ar fi fost chiar conceput astfel incat sa reprezinte in plan un om. Palatul ar fi reprezentat "capul", academia si colegiul "plamanii", primaria "inima" iar strada Grodzka "coloana vertebrala" a orasului.
Sursa foto