ZOOM IN la Galeria Artis
Vineri 22 iunie 2007, ora 18:30
Curator: Alexandru RAdvan
Expun: Ioana Bohalteanu, Maria Manea, Alexandra Porumbel, absolvente ale Departamentului de Studii Masterale al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti
Expozitia va fi deschisa in perioada 22 iunie - 3 iulie 2007
CONCEPT:
Proiectul "ZOOM IN" are la baza imaginea digitala sau fotografia, utilizata ca sursa pentru pictura. Apropierea, facilitata de obiectivul aparatului sau de identificarea Si fragmentarea detaliilor unor lucrari, deschide noi perspective de abordare a imaginii. Izolarea elementelor semnificative sau supradimensionarea lor comprima spatiul, in scopul crearii unei imagini de impact.
ARTISTI:
Ioana Bohalteanu
Seria "portrete de masini" e privita ca o colectie de povesti. Masinile calatoresc in jurul corpului pe tot parcursul vietii noastre. In ele transpare si actioneaza inteligenta, datorita careia dobandesc un caracter nobil. Prin natura lor, gesturile apartin efemerului si fiind locul de contact cu viata sensibila, ele capata o intensitate comunicativa. Gesturile pot fi judecate si catalogate in functie de spatiul cultural in care s-au consumat. In relationarea cu semenii, masina urmeaza ochilor ca importanta. Separata de masina care o anima, masina ramane ca o marturie a activitatii careia i-a slujit; acest obiect-mijlocitor pastreaza cel mai bine amprenta omului.
Maria Manea
Imaginile cu caracter secvential au la baza detalii din lucrarile lui Ingres, recompuse si supradimensionate. Preferinta pentru operarea cu elemente din neoclasicism apare din investigarea bogatiei de detalii si a materialitatii formelor specifice acestui tip de reprezentare; fragmentele isi amplifica pregnanta vizuala, integrandu-se unei noi perceptii de structurare a ansamblului. In tema actuala, secventele se adapteaza unei forme personale de expresie, care modifica datele originale si reorganizeaza detaliul care devine icon. Reinterpretarea se realizeaza pastrand datele de modeleu. Citatul cultural si "secventele" sunt abordate din perspectiva artei postmoderne, care dizolva intr-o anumita masura distinctiile dintre diferite forme de expresie. Abordarea actuala este sustinuta si de componenta media a proiectului, aceea a prelucrarii detaliilor cu ajutorul calculatorului, dinamizand procesul de lucru.
Alexandra Porumbel
"Fashion victim" e un studiu al atitudinii legate de moda, dar si o preocupare pentru selectia, distribuirea si corelarea elementelor decorative. Obiectele care fac parte din universul personajelor isi pastreaza identitatea: culorile frapante ale mobilierului sunt aplicate pe fundaluri plate. Se urmareste o diversitate cat mai mare a mijloacelor de exprimare plastica: colaj, insertii pe panza. Imaginile care stau la baza realizarii lucrarilor sunt preluate din mass-media si fotografii personale.
Iunie 2007