Ca în fiecare an, din 1977 încoace, comunitatea mondială a muzeelor sărbătorește, la 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. În 2014, tema aleasă, în acest an, este Legăturile create de colecțiile muzeelor.
Povestind istoria patrimoniului cultural al unei comunități, precum și memoria sa colectivă, muzeele contribuie la dezvoltarea societății în mijlocul căreia se află și pe care o servesc, țesând legături traincie între vizitatori și obiectele – atât de diferite – pe care muzeele le expun. Tema din acest an are în vedere reînnoirea metodelor tradiționale adoptate de muzee, în secolul trecut, în sensul unei mai profunde implicări în cadrul comunităților, rămânând în serviciul publicului lor, ale cărui gusturi și preferințe sunt în permanentă evoluție.
Este o provocare pe care fiecare muzeu în parte are datoria de a o și-o asuma, spre beneficiul creatorilor de patrimoniu cultural și al celor care îl apreciază, pentru că, prin intermediul său, comunitățile își mențin legăturile cu propriul trecut identitar, dar și cu ceea ce se creează, în momentul de față, în întreaga lume, într-o societate diversă, multiculturală, și care va constitui fundamentul patrimoniului cultural al viitorimii.
Muzeele din România se alătură celor de pe mapamond, în această sărbătoare, ce urmează Nopții Europene a Muzeelor, încercând să păstreze și să câștige noi categorii de public.
La mulți ani, tuturor muzeelor!
Dr. Virgil Ştefan NIŢULESCU
Președintele Comitetului Național Româna al Consiuliului Internațional al Muzeelor (ICOM), managerul Muzeului Național al Țăranului Român
Mai 2014