Intretinerea acestor obiective revine proprietarilor si administratorilor, dar, din pacate, desi Ministerul Culturii si Cultelor ofera credite pentru sustinerea financiara a unor proiecte de reabilitare, numarul celor interesati este foarte redus. In plus, bugetele locale limitate au facut ca eforturile autoritatilor locale care au responsabilitati in privinta reabilitarii monumentelor istorice sa fie finalizate rareori. Astfel, singura sansa de conservare a monumentelor este finantarea de la Ministerul Culturii si Cultelor.
In Planul National de Restaurare pe 2007 figureaza cu finantare doar noua lucrari din judetul Brasov, dar in prezent se lucreaza doar pe santierul Bisericii Sf. Nicolae Vechi din Rasnov, unde se restaureaza pictura murala, din aceeasi sursa de finantare fiind in curs de finalizare si restaurarea iconostasului din lemn al Bisericii Sf. Nicolae Brancoveanu din Fagaras.
Potrivit planului, urmeaza sa se aloce aproximativ 737.000 de lei, dar unele lucrari treneaza, fiind incluse pe lista de mai bine de zece ani. Din acest motiv ele se afla tot in faza de studiu, avand in vedere ca proiectele initiale, unele elaborate imediat dupa Revolutie, nu mai corespund situatiei din teren si trebuie actualizate. In aceasta situatie se afla capelele bisericilor sasesti din Harman si Sanpetru, precum si biserica fortificata din Drauseni (datata in secolul al XIII-lea).
In tot acest timp, in care specialistii fac si refac documentatii, edificiile sunt intr-o stare de degradare din ce in ce mai avansata. Spre exemplu, turistii nu mai pot sa intre in interiorul capelei de la Harman, podeaua fiind atat de degradata incat se poate prabusi oricand, iar boltile unei aripi a Scolii Latine de la Cincu, ridicata in secolul al XVIII-lea, s-au naruit.
Zeci de cladiri istorice se "autodemoleaza"
Pentru mai multe edificii din Brasov nu s-au gasit inca solutii de finantare a reabilitarilor necesare.
In unele cazuri exista proiecte, avizate de Ministerul Culturii, dar n-au fost catalogate ca fiind prioritati de catre Ministerul Culturii. In aceasta situatie se afla Cetatea Feldioarei, Biserica veche din cimitirul din Drauseni, Castelul Sukosd-Bethlen din Racos sau Cetatea Cohalmului din Rupea.
Mai sunt si cazuri fericite, cum ar fi al Cetatii Rasnovului, care a fost restaurata din banii concesionarului, Biserica Sf. Nicolae-Baciu din Sacele, care va fi restaurata din banii parohiei, iar Castelului Brancoveanu din Sambata de Sus urmeaza sa fie reabilitat din fondurile unui investitor privat.
Risca, insa, sa devina istorie, Turnul de est si pictura murala a capelei Bisericii fortificate din Homorod, datand din jurul anului 1300 si constituind unul dintre cele mai vechi ansambluri medievale de pe teritoriul Romaniei, Cetatea Jimborului, Hanul Vechi din Vistea de Jos si castelele Mikes si Nemes din Budila, ambele administrate de Aro Palace si aflate in curs de revendicare de catre fostii proprietari.
Si in municipiul Brasov sunt obiective care ar trebui restaurate de urgenta. Prioritati sunt restaurarea picturilor exterioare ale paracliselor Bisericii Sf. Nicolae din Scheii Brasovului, cele de pe cladirea Rectoratului sau cele de pe fatadele unor case din Scheii Brasovului de pe str. Constantin Lacea si Vasile Saftu. Trebuie reparate de urgenta si stucaturile fostei Banci Nationale Sasesti de pe Michael Weiss, in timp ce trei case de locuit din Schei, de pe strazile Pe Tocile si Tibles, care dateaza din secolul al VIII-lea, sunt catalogate de specialisti ca fiind in faza de "autodemolare", din cauza degradarii accentuate.