Autor: Patanjali
Traducator: WALTER FOTESCU
Patanjali isi insuseste intreaga filozofie Samkya, dar, dupa parerea lui, cunoasterea metafizica nu poate, ea singura, sa-l conduca pe om la eliberare. Cunoasterea nu face decat sa pregateasca drumul in vederea dobandirii libertatii. Eliberarea trebuie cucerita prin lupta grea, cu ajutorul indeosebi al unei tehnici ascetice si al unei metode de contemplatie. Scopul Yogai este de a suprima constiinta normala in favoarea uneia calitativ diferite, capabila de o intelegere exhaustiva a adevarului metafizic.
Mircea Eliade
*
Termenul Yoga, dupa definitia pe care o da Patanjali, inseamna definitiva anihilare (nirodha) a tuturor modificarilor constiintei (cittavritti), incluzand stadiile pregatitoare in care mintea trebuie sa fie obisnuita sa ramana ferma in diferite stari mentale graduale.
Bazele doctrinei Yoga a lui Patanjali trebuie cautate in filozofia Samkya formulata de inteleptul Kapila. Invatatura lui, privita ca cea mai inalta dintre toate sistemele yoghine este atat de importanta incat a influentat toate sistemele gandirii indiene.
Surendra Nath Dasgupta
Despre autor: Nu se stie practic nimic despre viata lui Patanjali, si unii savanti cred mai degraba ca acesta are o realitate de ordin mitic. Mai multe referinte sugereaza ca Patanjali a trait in perioada de timp cuprinsa intre 200 i.e.n. si 400 e.n. Textele antice il considera deseori o incarnare a zeului sarpe Ananta, fiind uneori infatisat ca jumatate om si jumatate sarpe.
Pe langa paternitatea (compilarea) tratatului Yoga Sutra, lui Patanjali i se mai atribuie un comentariu la gramatica sanscrita a lui Panini, numit Mahabhashya. Mai exista si multe alte texte ayurvedice atribuite acestuia. Aproape toti savantii cred ca aceste texte au fost de fapt scrise de catre persoane diferite, din perioade si zone diferite.
Yoga Sutra este considerat cel mai precis si mai stiintific text scris vreodata despre Yoga. Alcatuit din 196 de aforisme (sutra), tratatul a fost scris de inteleptul Patanjali. Titlul s-ar putea traduce prin "aforisme despre yoga", dar in fapt cuvantul sutra inseamna "fir". Implicatia acestui termen este ca cuvintele scrise sunt purtatoare ale unei gandiri subiacente continue; diferitele idei se leaga laolalta asemenea unui sirag de margele pentru a forma o filozofie completa. Scrierea mai este numita si Yoga Darsana, titlu tradus indeobste ca "Filozofia Yoga", dar in realitate cuvantul darsana are o semnificatie mult mai profunda. Literal el inseamna "a vedea" iar darsana este procesul vederii. Prin urmare, Yoga Darsana inseamna "procesul vederii prin yoga", dar nu in sensul vederii cu ochii sau cu orice alt simt destinat lumii exterioare. Inseamna a vedea ceva dincolo de simturi si dincolo de minte. Este procesul vederii cand ochii si celelalte simturi sunt inchise si mintea se afla sub un control absolut. Yoga Darsana este o metoda de perceptie superioara; astfel este un mijloc de "a vedea invizibilul" sau "de a vedea prin intuitie spirituala".
Cuprins
Nota asupra transcrierii cuvintelor sanskrite 4
Introducere 5
Partea intai
[DESPRE] SAMADHI 23
Partea a doua
[DESPRE] SADHANA 85
Partea a treia
[DESPRE] VIBH UTI 133
Partea a patra
[DESPRE] KAIVALYA 177
detalii vanzare carte: edituraherald.ro
Despre Editura Herald
Infiintata din 1994, Editura Herald are un profil editorial structurat si coerent, dublat de calitatea inalta a lucrarilor, in acest fel si-a asigurat o pozitionare distincta pe piata si o prezenta marcanta la incidenta unor domenii ca spiritualitate, religie, teologie, filozofia culturii, ezoterism. Cele 20 de colectii tematice sunt structurate in asa fel incat sa ofere cunoasterea detaliata a unui domeniu anume.
Referinte:
„Peste 20 de colecţii cu titluri dintre cele mai incitante.” (Observator cultural);
„Editura Herald, stăpâna nişei cărţilor de spiritualitate…” (New York Times Book Review)
Septembrie 2012