2. Alaturi de bunul sau prieten Waylon Jennings este considerat fondatorul unui nou gen, “outlaw country”, dupa ce la inceputul anilor 70 cei doi au decis sa isi schimbe nu doar stilul de a canta, dar si imaginea de scena, inspirata de aceasta data de viata raufacatorilor din Vestul Salbatic. A fost un succes de public si mai tarziu de critica, iar intre 1985 si 1995 cei doi impreuna cu Johnny Cash si Kris Kristofferson au infiintat supergrupul The Highwaymen, lansand trei albume de studio definitorii pentru “outlaw country” si un film, Stagecoach, aparut in 1986, un remake al peliculei cu acelasi titlu din 1939.
3. Compozitor prolific, autorul a aproximativ 2500 de cantece (multe dintre ele preluate de alti artisti country si nu numai), Willie Nelson a scris prima lui piesa la varsta de doar sapte ani, cand lua primele lectii de muzica de la bunica sa. Cu doar un an inainte primise si prima sa chitara. Si dupa cum isi amintea mai tarziu a fost mereu foarte usor pentru el sa gaseasca versurile si muzica, dar succesul s-a lasat asteptat pentru mult, foarte mult timp. Si adesea a pornit de la cateva cuvinte, cel mult un vers sau doua, scriind mai intai textul si gasind doar mai tarziu melodia. Nu putine dintre piesele sale au devenit cunoscute in interpretarea altor artisti, asa cum s-a intamplat cu Pretty Paper (cantata de Roy Orbison), Funny How Time Slips Away (preluata la un moment dat de Elvis Presley) sau Crazy, primul succes comercial pentru Nelson, interpretata de Patsy Cline la inceputul anilor 60.
4. In afara filmului Stagecoach (1986), Willie Nelson a mai roluri principale sau aparitii secundare in pelicule ca The Electric Horseman (debutul pe marele ecran, alaturi de Robert Redford si Jane Fonda), Honeysuckle Rose (un film in parte autobiografic din 1980), westernurile Barbarosa (1982) si Red Headed Stranger (1986), Songwriter (1984, alaturi de Kris Kristofferson), Wag the Dog (1997) sau mai recentul Paradox (2018). Nu au lipsit rolurile din mai multe seriale de televiziune, dar si o aparitie animata in celebrul The Simpsons.
5. Pe langa lista impresionanta de albume solo sau colaborari si filmele sau serialele in care a jucat, Willie Nelson a publicat si mai multe carti, unele dintre ele autobiografice, precum It’s A long Story: My Life (scrisa in colaborare cu David Ritz), Roll Me Up and Smoke Me When I Die: Musings From the Road sau The Facts of Life and Other Dirty Jokes.
5. Dupa ce si-a pierdut practic intreaga avere din cauza datoriilor catre stat, muzicianul a fost nevoit sa negocieze lansarea unui album special, intitulat cu umor “The IRS Tapes: Who’ll Buy My Memories”, o parte dintre incasari urmand sa intre direct in conturile IRS. A fost o campanie publicitara inedita care l-a ajutat pe Nelson sa achite in cele din urma uluitoarea suma de 32 de milioane de dolari, calculata dupa un lung proces foarte mediatizat. Tot ce ii mai ramasese initial era chitara sa, Trigger, pe care o foloseste de cateva decenii.
6. Trigger, chitara pe care Willie Nelson a folosit-o in mii de concerte si pe majoritatea pieselor inregistrate in studio a dvenit la randul ei un element esential pentru sunetul si imaginea artistului. In ciuda varstei si a uzurii (este usor de recunoscut pentru gaura care a aparut in partea de jos a instrumentului, reparata de mai multe ori), chitara i-a permis lui Nelson, un admirator al celebrului Django Reinhardt, sa ofere publicului sau un stil de interpretare in care se regasesc influente diverse, de la country si jazz la rock si blues.
7. Este fondatorul si animatorul Farm Aid, o serie de concerte caritabile destinate strangerii de fonduri pentru micii fermieri din Statele Unite. Prima editie a avut loc in septembrie 1985, cand impreuna cu John Mellencamp si Neil Young Willie Nelson a reusit sa organizeze totul in doar sase saptamani. In fata unui public de peste 80 000 de persoane au cantat Bob Dylan, Billy Joel, B.B. King, Roy Orbison, Tom Petty si altii, in final reusind sa stranga donatii in valoare de peste noua milioane de dolari.
8. Din 2012 in Austin (Texas, SUA) poate fi vazuta o statuie de bronz infatisandu-l pe Willie Nelson, o creatie semnata de Clete Shields si un omagiu adus artistului care in 1972, cand s-a gandit sa renunte la cariera muzicala, s-a mutat pentru o vreme in Austin.
Foto: open.spotify.com