Fireste, Steig incepe prin a copia pe cat posibil fidel ilustratiile din cartile care ii erau cele mai dragi, si continau in anii de scoala sa deseneze, fiind si un cititor pasionat. Nu si-ar fi imaginat atunci ca peste cateva decenii va fi un popular autor de carti pentru copii, si spre surprinderea multor se va dovedi si un sportiv talentat, membru al unei echipe de polo pe apa. Dupa absolvirea liceului decide sa studieze arta, dar spre dezamagirea familiei va renunta repede. Doi ani va urma cursurile City College din New York, apoi renunta si se inscrie pentru trei ani la Academia Nationala de Design, si cand nu mai avea mult pana la absolvire, continuand sa picteze cu aceeasi frenezie si pasiune, se retrage si se inscrie la cea de a treia facultate, Yale School of Fine Arts. Dupa doar cinci zile pleca si de aici, si va ramane fara o diploma de facultate, ceea ce va povesti adesea cu umor.
Poate ca parintii nu stiau ce va face mai departe William Steig, pentru el era clar ca tot grafica va fi cea care ii va aduce ulterior celebritatea. Incepe in 1930 colaborarea cu prestigioasa publicatie The New Yorker, unde publica caricaturi, desene, ilustratii, si va deveni repede o prezenta obisnuita in paginile acesteia. Si unul dintre cei mai prolifici colaboratori, peste ani facand o statistica - publicase aici peste 2600 de desene si realizase nu mai putin de 117 de coperti, un adevarat record chiar pentru un grafician cu experienta. Daca in urma cu doar cativa ani parea ca Steig nu isi gaseste locul acum era pentru prima oara cand se simtea in largul sau si lucra cu aceeasi energie din tinerete.
Paradoxal sau nu, in buna masura datorita amintirilor din copilarie, in anii '60 Steig incepe sa scrie, si in 1968 va publica si prima sa carte pentru copii, Roland the Minstrel Pig, iar cea de a treia, aparuta in 1969 si intitulata Sylvester si pietricica fermecata (versiune romaneasca la ed. Arthur, 2016) a castigat Caldecott Medal. Va fi aproape la fel de prolific si ca autor de carti pentru copii pe cat fusese ca grafician, si va publica peste 30 de volume. In 1990 aparea o carte ilustrata care va inspira mai tarziu o celebra serie de filme de animatie - Shrek!.
A fost nominalizat de doua ori la Premiul Hans Christian Andersen.
William Steig a fost casatorit de patru ori si a avut trei copii.
A murit pe 3 octombrie 2003, la 95 de ani.
Foto: macmillan.com, amazon.com