Editura Humanitas a publicat in cadrul colectiei Cartea de pe noptiera - o serie care si-a castigat rapid o notorietate bine meritata - un nou titlu semnat de Vladimir Nabokov, un document esential pentru cei care vor sa inteleaga cum si de ce a scris prozatorul exilat Lolita, cartea care i-a adus atat celebritatea, cat si ura multora dintre cititori, acuzatii de obscenitate, cenzura si admiratori nenumarati. |
Dupa propriile marturii, Nabokov a avut pentru prima data in minte ideea din Lolita in anii '30, iar nuvela "Vrajitorul" este prima varianta a "Lolitei". Poate ca "prima varianta" nu este cel mai potrivit termen. Este samburele, esenta, punctul de pornire al unuia dintre cele mai bune romane ale secolului XX. Dar dupa ce a terminat-o, in 1939, pe cand se afla la Paris, Nabokov a abandonat-o. Stabilirea in America, noua sa cariera de profesor, cursurile si alte scrieri, toate l-au facut sa uite de aceasta incercare literara, pana cand a regasit-o intamplator printre alte notite si manuscrise vechi. Fascinat, a reluat-o, a recitit-o, a amplificat-o, iar restul este istorie. "Lolita" isi incepea o triumfatoare cariera, iar "Vrajitorul" ramanea doar o modesta nuvela, in umbra marelui roman, incercand sa isi gaseasca timid drumul spre rafturile librariilor.
Nuvela este interesanta pentru ca are "in nuce" actiunea din "Lolita", desi la o scala mai mica si fara stralucirea stilistica a romanului. Este o scriere destul de simpla, oarecum plata, care scandalizeaza prin subiect. In locul fascinantului si in egala masura intunecatului Humbert apare un protagonist fara nume, cautand sa isi satisfaca obsesiile maladive, care pune ochii pe o fetita de doisprezece ani. Innebunit de dorinta, o seduce pe mama acesteia, se casatoreste cu vaduva bolnava si intampina moartea sotiei incomode ca pe cel mai fericit eveniment din viata sa. Nimic nu il mai poate impiedica sa aiba acces la comoara pe care o dorea. Sau hazardul o face ? Finalul este si el diferit de cel al "Lolitei", dar tocmai de aceea "Vrajitorul" este o carte speciala si necesara.
Felul in care anti-eroul isi gaseste justificari, felul in care transforma o obsesie bolnava intr-o poveste cu atmosfera de basm - desi luciditatea da semnalul de alarma, aratand ca basmul este doar un cumplit cosmar - framantarile sale si arsenalul stangaci de seducator imbatranit pe care il pune la bataie pentru a seduce si inlatura mama, sunt interesante si marcate deja de stilul lui Nabokov. Este un document literar, ivit din laboratorul unui scriitor de elita, si tocmai de aceea rezista.
Vladimir Nabokov, Vrajitorul, Editura Humanitas, Colectia Cartea de pe noptiera, Bucuresti, 2005