Miercuri, 14 decembrie 2011, ora 19.00 bucurestenii sunt invitati la Sala Radio, pentru a audia concertul Orchestrei de Camera Radio, la pupitrul careia se va afla dirijorul Vlad Conta. Solistii concertului sunt tanara pianista ucraineana Masha Korf si violonistul roman Catalin Desaga.
Programul concertului va cuprinde Concertul pentru vioara, pian si orchestra de F. Mendelssohn si Simfonia nr. 1 in do major de C. M. von Weber.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online.
***
Apreciat atat in opera cat si in repertoriul simfonic, Vlad Conta a ales in mod deliberat traditionala cale a maestrilor formati in teatrele de opera de tip german, trecand prin toate etapele profesiei, de la corepetitor la director muzical. Ca invitat, acum mai bine de treizeci de ani, intai ca solist-concertist (pianist) si din 1991 ca dirijor invitat a inceput o colaborare artistica trainica cu Formatiile Muzicale Radio - Orchestra Nationala si Orchestra de Camera, precum si cu majoritatea orchestrelor Filarmonicilor din tara. in prezent dirijor la Opera Nationala Bucuresti, Vlad Conta a ocupat succesiv pozitiile de Music Director la Regina Symphony Orchestra, Canada (1989-1997), dirijor oaspete permanent la Teatro Regio Torino (1989-1993), Erste Kappelmeister la Teatrul din Bienne, Elvetia (1985-1989), corepetitor la operele din Geneva si Monte Carlo (1983- 1985). Pentru merite culturale deosebite, a primit Medalia celei de a 125a Aniversare a Canadei.
Vlad Conta a dirijat orchestre renumite, printre care: la Moscova - Orchestra Nationala Rusa, la Londra – “Philharmonia”, la Washington – National Symphony Orchestra, la Torino - Orchestra della R.A.I., in Elvetia - Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre de Chambre de Lausanne, Zurich Kammerorchester, Orchestra della Svizzera Italiana; in Canada - Vancouver Symphony, orchestrele din Edmonton si Quebec, etc.
Tanara pianista ucraineana Masha Korf este cunoscuta deja pe numeroase scene din Europa si Statele Unite ale Americii. La doar opt ani a fost invitata sa apara ca solista a Teatrului National Muzical al Copiilor intr-un turneu in Franta si dupa patru ani intr-un turneu in SUA. La 10 ani a sustinut primul sau recital solo integral. in 1996, la doar 15 ani, Masha Korf a castigat premiul II la prestigiosul Concurs international Vladimir Krainev din Harkov si un an mai tarziu si-a adjudecat tot premiul II la Concursul international Nicolai Rubinstein Paris. Aceasta distinctie obtinuta a determinat Ministerul Culturii al Ucrainei sa comisioneze pentru ea o lucrare: Rapsodia ucraineana, op 25 de Alexander Juk.
Din 1997 tanara pianista a beneficiat de o bursa integrala la Interlochen Arts Academy. in acest timp Masha Korf a devenit laureata a Concursului Piano Concerto si a primit premiul Fine Arts. Activitatea sa artistica este din ce in ce mai bogata si pianista concerteaza in Marea Sala a Conservatorului din Moscova, iar in perioada 1999 – 2000 face un lung turneu de concerte in Polonia, Rusia, Italia si Franta impreuna cu Marius Patyra, castigator al celebrului Concurs Paganini.
Din 2002 tanara pianista a fost admisa la Conservatorul din Hanovra, apoi drumurile artistice o poarta de la Kiev la Moscova, de la Hamburg la Londra in celebra sala Wigmore Hall si New York – unde castiga premiul III la Concursul Koussevitsky de la Steinway Hall si premiul William Petschek Piano Recital oferit de renumita scoala Juilliard (2006).
Din anul 2007 pianista Masha Korf incepe o fructuoasa colaborare cu orchestra „Filarmonica Natiunilor” si cu violonistul Catalin Desaga, concert-maestrul orchestrei, fie in duo solistic, fie in recitaluri de muzica de camera, fiind prezenti pe scene din intreaga lume.
Pianista a fost remarcata de cunoscuta agentie de impresariat Rob Groen Artist Management din Olanda, care acum se ocupa de circuitul si dezvoltarea carierei sale artistice. in 2009 a avut un recital pe scena Salii Mici iar apoi (2010) a fost solista intr-un concert cu Amsterdam Symphonietta in Sala Mare de la Concertgebouw Amsterdam. La New York a fost invitata de Juilliard Orchestra sa sustina un concert la Lincoln Center, iar in cardul seriei de concerte Stagiunea rusa a avut un recital cu miniaturi de Brahms, Ceaikovski, Chopin, Scriabin si Rahmaninov intercalate cu propriile sale poezii, care vor fi publicate de o editura din Moscova.
Distins cu numeroase premii nationale si internationale si ca o recunoastere a valorii sale, de la 19 ani Catalin Desaga a detinut timp de opt ani (1995-2003) functia de concert-maestru al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iasi. in paralel a fost invitat ca solist-concertist in intreaga lume. Din anul 2003, Catalin Desaga este concert-maestru al Orchestrei „Filarmonica Natiunilor”, ansamblu dirijat de Justus Frantz ce cuprinde instrumentisti din peste 50 de natiuni diferite. in continuare, tanarul artist are numeroase aparitii solo, concerte camerale sustinute in renumite sali europene printre care Berlin Concert Hall, Dusseldorf Tonhalle, Concertgebouw Amsterdam, Ateneul Roman, dar si in China la Shanghai si Beijing, colaborand cu dirijorii Paul Nadler, James Levine, Yuri Bashmet, Valery Gergiev, Jacek Kaspzyk, etc. Violonistul Catalin Desaga este prezent si in Romania fie ca solist-concertist in recitaluri sau in concerte cu diferite orchestre, fie in postura de concert-maestru invitat de Filarmonica „George Enescu”, orchestra „Jeunesses musicales” din Serbia si altele.
I. C.
editor artline.ro
12 decembrie 2011