,,Eu nu sunt o stea de cinema – sunt o actrita. Sa fii un star de cinema reprezinta o viata atat de falsa, traita doar pentru valori false si pentru publicitate”, declara Vivien Leigh, considerata cea mai frumoasa actrita a generatiei sale (1913–1967), care a marcat desavarsit scena si ecranul secolului XX si care continua sa fascineze si azi. Teatrul Excelsior actualizeaza intr-un spectacol eveniment potentialul dramatic al legendei moderne care si-a orchestrat cariera si pasiunea pentru Laurence Olivier, cu orice pret, fara a fi vreodata eclipsata de ravagiile bolii. ,,Frumoasa, nebuna, extrem de inteligenta […] si nonconformista […] Vivien a pendulat continuu intre pasiunea ei pentru Teatru si pasiunea ei pentru Laurence Olivier.” (Lamia Beligan).
Spectacolul incepe cu Lamia Beligan (Vivien Leigh) intrand in scena pentru ultima conferinta de presa. Faima lui Scarlet a apus demult. Pluteste in deriva, intre trecut si prezent. Si trecutul e mereu prezent in incercarea de a se defini pentru ultima oara, expunand o Viv disperata de adevar si dezgolita pana in maduva oaselor. Intr-o intimitate viscerala cu spectatorii, martorii confesiunii ei, retraieste magia hollywoodiana cu intensitate maxima. ,,Amintirea e paradisul din care nu putem fi alungati.” (Vivien Leigh).
Celebritatea, dragostea, scandalurile, cancanurile de pe platourile de filmare, depresia. Biografia vie a unui star la asfintit. Toata viata a fost definita si torturata de trei roluri: Scarlett O’Hara (Pe aripile vantului), Blanche DuBois (Un tramvai numit dorinta) si Lady Olivier. Dar mai bine o viata scurta alaturi de Laurence (Olivier), decat una lunga in lipsa lui! Nu s-a temut de moarte pentru ca si-a trait viata din plin. Nu i-a fost frica sa priveasca in mod sincer cine era cu adevarat, dincolo de trup si minte, de carne si de iubire. Dincolo de sfarsitul iubirii si de rolurile interpretate in filme de mare succes. Dincolo de Oscarurile castigate si sarcinile pierdute. Dincolo de depresia care-i intuneca mintea si viata, dincolo de tuberculoza care avansa. Dincolo de relatia sotului sau cu tanara actrita de la teatru, relatie despre care a aflat ultima, cand stia de mult toata lumea si nu se mai putea ascunde nimic!
Pentru regizoarea Liana Ceterchi, „Vivien Leigh – Ultima conferinta de presa a insemnat si o esentiala intalnire cu o importanta si speciala actrita: VIVIEN/LAMIA.” Liana Ceterchi, cu o fervoare creativa care poarta amprenta contributiei proprii, reuseste sa arunce o lumina revigoranta asupra acestui film icon. Proiectie Vivien Leigh. Ii urmaresc expresia ochilor. Flashback. Ii caut lumina din ochi. Si o descopar! Gratie jocului autentic care surprinde noi interpretari si posibilitati. Lamia are adevarul asumarii personajului asa cum si Vivien ,,avea ceva din orgoliul unui jongleur ce poate realiza in gluma o stralucita performanta. Si forta de atractie a unuia din cele mai tulburatoare temperamente.” (Laurence Olivier). Lamia creeaza vibratie si rezista ca ACTRITA a carei lumina arde incandescent. Lamia isi depaseste fricile, neputinte, crizele si se reinventeaza in fiecare moment de daruire. ,,Durerile noastre duc, de fiecare data, la sinceritate.” (Vivien Leigh).
Interventiile regizorale ale Lianei Ceterchi sunt atat de inteligent interpuse psihic si emotional, incat acest regal actoricesc devine automat invitatia la un tur de forta in sufletul chinuit al artistului dintotdeauna. Invitatia sa iti asculti instinctul. Sa nu mai plangi. Sau sa plangi pana nu mai ai lacrimi, dar sa fie ultima data. Sa iti dai timp sa te vindeci. Sa lupti cu tine insuti. Sa lupti pentru lucrurile in care crezi. Sa nu lasi slabiciunile sa te doboare. Sa dormi. Sa nu mai suferi. Sa iti verifici sufletul. Sa il intrebi daca ii e bine. Si daca nu ii e bine, sa faci ce simti.
Sa nu renunti. Sa fii inepuizabil. Sa te trezesti in fiecare dimineata cu zambetul pe buze, dupa ce cu o noapte in urma ai adormit plangand. Sa ai in continuare incredere in Univers. Sa nu uiti ca iubirea e cea mai mare forta a lumii. Sa crezi in tine.
Acceptand provocarea de a se ridica la inaltimea legendei, Lamia isi etaleaza sublim complexitatea actoriceasca. Intre tandretea inimii si rafinamentul mintii, Lamia se identifica milimetric cu feminitatea capricioasa si incrancenarea feroce, cu pasiunea pentru viata si caderile psihice ale celebrei protagoniste, starnind admiratie si compasiune. Aceasta strategie ,,magica” este, in mod cert, proba unei maturitati artistice si a unei versatilitati care reafirma talentul imens al inegalabilei Lamiei Beligan. ,,De fapt Vivien e in mine si nu astepta decat sa-i dau viata.” (Lamia Beligan).
Viata artistica a spectacolului Vivien Leigh – Ultima conferinta de presa, pe un text de Marcy Lafferty (traducere si adaptare de Lamia Beligan si Liana Ceterchi), demonstreaza ca ,,teatrul este azi la fel de important, asa cum erau bisericile in Evul Mediu”. (Vivien Leigh). Pentru ca despre iubire nu se vorbeste niciodata la trecut!
Urmatorul spectacol: luni, 28 martie 2016, ora 19.00, Teatrul Excelsior din Bucuresti.
Martie 2016