In secolele XVI - XVII arta vitraliilor era foarte apreciata in Germania, compozitiile fiind numeroase, iar maestrii considerati adevarate personalitati ale oraselor, primind foarte des comenzi importante si avand pe langa ei numerosi ucenici, dornici sa invete cat mai repede totul despre vitralii. Realizate in stil renascentist, foarte popular in epoca, vitraliile germane erau apreciate si in alte tari datorita culorilor puternice si bine alese, desenului clar si precis, temelor religioase. Temele principale folosite pentru vitralii erau identice cu cele intalnite in pictura epocii, si adesea maestrii erau si pictori talentati, foarte cautati mai ales de nobili.
Incepand din 7 noiembrie 2007 la National Gallery din Londra va fi deschisa o ampla expozitie dedicata acestui episod important din istoria artelor plastice germane, aducand la viata o arta aproape uitata in timp, desi vitraliile pastrate sunt si astazi admirate de iubitorii picturii. Curatorii au ales cele mai reusite exemple de vitralii, majoritatea foarte bine pastrate, provenind in mare parte din vasta colectie de la Victoria & Albert Museum. Chiar daca acestea isi pierd din farmecul initial, pentru ca nu mai sunt expuse in biserici, frumusetea grafica si bogatia stilistica le fac in continuare valoroase. In afara de vitralii organizatorii au ales, ca o necesara completare, un numar mare de picturi de epoca, cu teme si tehnici similare, pentru a demonstra legatura dintre vitraliu si tablouri. O a trei sectiune va fi dedicata modelelor de vitraliu, de la schite amanuntite la mostre ale materialelor si culorilor folosite.
Anuntandu-se ca un eveniment cultural de prima importanta, expozitia gazduita intre 7 noiembrie 2007 - 17 februarie 2008 ofera iubitorilor artei sansa unei redescoperiri si a explorarii temelor, personajelor, motivelor si tehnicilor folosite pentru vitralii de marii artisti germani ai vremii.
Foto : nationalgallery.org.uk
Iunie 2007